24-06-2011 17:20
mój list wyszedł z Polski ( sprawdziłem na stronie Poczty Polskiej ) ale nie doszedł do adresata. Czy ktoś zna stronę na której można monitorować przesyłki polecone np w USA i Niemczech ... ?
24-06-2011 18:40
w USA www.usps.com
25-06-2011 10:59
Niemcy chyba nie podają (kiedyś były jak ja miałem z nimi kłopoty )
masz reszte świata (z wyjątkami)
http://polish-post.pl/Uslugi/?U=DlaFirmy&DF=ListyZagr&LZ=Sledzenie
25-06-2011 11:05
My chyba nie możemy śledzic ale czy mieszkańcy tego kraju mogą (czy mają jakiś wewnętrzny ststem śledzenia)
Żeby się wypowiedział ( i ewentualnie w wyjątkowych sytuacjach komuś pomógł) ktoś kto tam mieszka.
Kto jak kto ale żeby tak pedantyczny naród nie miał systemu śledzenia... przesyłek;-)
25-06-2011 12:44
Niedawno wysyłałem list polecony z Niemiec do Włoch.Po numerze mogłem śledzić list dopóki nie opuścił Niemcy.
Dalsze śledzenie było niemożliwe.Jakoś znalazłem przypadkowo włoską stronę internetową do śledzenia przesyłek listowych.Wpisałem ten mój "niemiecki" numer i .......bardzo miłe zaskoczenie :-D,przyjeło najpierw , że list jest w Mediolanie, potem nstp. dnia, że list jest a mieście A.... a potem, że list został przekazany listonoszowi na poczcie gdzie mieszka odbiorca.
Włosi to mają perfekcyjnie zorganizowanne.
25-06-2011 17:16
W którymś kraju (nie pamiętam gdzie) to mi nawet system podał imie i nazwisko odbiorcy.
25-06-2011 20:30
Niemcy nie rejestrują wogule przesyłek/paczek z zagranicy
natomiast tutaj jest traking z USPS http://www.usps.com/shipping/trackandconfirm.htm
ale nie wiem czy sie uda 🙂
26-06-2011 12:50
dziękuję wszystkim za pomoc !!! .... i proszę o dalszą.
Na stronie amerykańskiej wpisałem nr mojego listu poleconego i oto co tam napisano:
Status: Origin Post is Preparing Shipment
i poniżej:
We have received notice that the originating post is preparing to dispatch this mail piece.
Nie chodzi o dosłowne tłumaczenie, bo to pewnie tzw język urzędowy. Chciałbym natomiast wiedzieć co ten zapis w praktyce oznacza.
z góry dziękuję
26-06-2011 16:53
napisz na prywatną wiadomość do stamps222 lub ebajer_nr_1 oni to znawcy USA napewno będą wiedzieć
10-03-2012 17:42
Działa jeszcze Japonia, Portugal, Szwajcaria, Hiszpania.