W ostatnich latach Komisja Europejska udostępniała konsumentom platformę internetowego systemu rozstrzygania sporów („Platforma ODR”), która mogła być wykorzystywana do pozasądowego rozstrzygania sporów.

Ta Platforma ODR zostanie wkrótce wyłączona. W związku z tym sprzedawcy nie będą już musieli umieszczać łączy do Platformy ODR.

Tutaj możesz znaleźć szczegółowe informacje o nowym rozporządzeniu uchylającym obowiązujące rozporządzenie dotyczące Platformy ODR.

Co się dzieje?

Od 20 marca 2025 r. składanie skarg na Platformie ODR nie będzie już możliwe.

Najpóźniej do dnia 20 lipca 2025 r. wszystkie informacje dotyczące spraw na Platformie ODR, w tym dane osobowe, zostaną usunięte, a sama Platforma ODR zostanie zamknięta.

Jestem konsumentem, co mam zrobić?

Nie musisz podejmować żadnych działań. Musisz tylko wiedzieć, że to narzędzie do pozasądowego rozstrzygania sporów nie będzie już dostępne. Informacje na temat korzystania z usług eBay znajdziesz w Umowie z użytkownikiem, która zawiera zasady zarządzania skargami oraz, bardziej ogólnie, rozstrzygania sporów.

Jestem sprzedawcą, co mam zrobić?

Od 20 lipca 2025 r. oferty sprzedaży nie powinny już zawierać żadnych informacji, łączy ani odniesień do Platformy ODR. W związku z tym, że nie będzie już obowiązku zamieszczania łączy do Platformy ODR i informowania o niej, należy wcześniej usunąć odpowiednie łącza i informacje. Możesz także poinformować kupujących, że po 20 marca 2025 r. nie będą mogli składać skarg za pośrednictwem Platformy ODR.

Pamiętaj, że ta wiadomość nie jest wyczerpująca i służy wyłącznie celom informacyjnym. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zasięgnij niezależnej porady prawnej.

Dziękujemy za korzystanie z serwisu eBay.

Zespół eBay