21-11-2011 09:49
Witam.
Otóż 29.10 br. wysłałam przedmiot kupiony w licytacji na ebay.co.uk listem poleconym priorytetowym. Kupujący twierdzi, że nie otrzymał przesyłki, więc 16.11 br. złożyłam reklamację na poczcie. Napisałam to kupującemu, ale on nie chce słuchać, wczoraj otworzył spór i wystąpił o roszczenie, paypal zablokował mi płatność, a kupujący wystawił mi negatywa. Chciał zwrot pieniędzy, ale przecież mu nie zwrócę teraz, jak reklamacja jest w toku, co jeśli ten przedmiot dotrze jednak do niego. Co w tym wypadku powinnam zrobić? I czy PayPal odda mi te pieniądze?
21-11-2011 21:26
jesli poczta zwroci pieniadze a pozniej przedmiot dotrze do kupujacego to te pieniadze sa twoje a kupujacy powinien zwrocic poczcie .
21-11-2011 23:14
Pay Pal zablokował mi płatność i sprawdza co z tą przesyłką. Jeśli dojdą, że wysłałam, to czy pieniądze odblokują na moim koncie czy jednak zwrócą kupującemu, bo nie otrzymał przesyłki?
22-11-2011 18:11
niestety poczta polska ma swoje ramy czasowe a paypal swoje i nic na to nie poradzisz
ja też mam kilka takich przypadków rocznie, i spisuję to w straty ale nic innego nie zrobię
oczywiście nie na tym koncie
paypal odda Ci pieniądze jeśli się zmieścisz w 45 dniach od dnia zakończenia roszczenia tzn. zwrócenia pieniędzy przez paypal dla kupującego (musisz do nich przesłać pismo reklamacyjne, że kupujący jednak przedmiot otrzymał)
22-11-2011 18:18
ebajer poczta rozpatruje reklamacje 2-3 miechy
jeśli kupujący przedmiot otrzyma to odblokują na Twoim paypal,
jesli jednak nie dojdą czy przedmiot został wysłąny to zwrócą kasę kupującemu
22-11-2011 18:34
A co w wypadku, jeśli dojdą, że wysłałam (mam numer nadania i kwitek z poczty), ale kupujący przesyłki nie otrzyma, też mu te pieniądze oddadzą z Pay Pal?
22-11-2011 19:33
Roszczenie przegrasz.
Tracisz kasę.
Tracisz towar.
Po kilku miesiącach poczta uzna (lub nie) reklamację. Jeśli i tak już masz negatywa i obniżoną ocenę, a przy okazji wystawiłaś już komentarz to proponuję nic już nie robić - ewentualnie monitować przesyłkę tutaj:
http://www.royalmail.com/track-trace
Ewentualnie tutaj:
http://www.track-trace.com/post
... i jeśli jednak okaże się, że przesyłkę odebrał, zgłosić sprawę brytyjskiej policji jako wyłudzenie.
Trzeba walczyć z nieuczciwością 🙂
22-11-2011 19:41
Komentarza mu nie wystawiłam.
Na RoyalMail nie monitorują tej przesyłki, a na stronie Poczty Polskiej jest tylko info, że wysłano z Polski i ślad się urywa. Chyba pozostało mi tylko czekać.
22-11-2011 19:57
... bo serwis nie pozwoli szkalować dobrego imienia Kupujących, tu psy wiesza się tylko na sprzedawcach, każdy z nas to potencjalny wyłudzacz, oszust i kryminalista - oto postawa eBay wobec nas szaraczków 🙂
Czekaj za reklamacją, jeśli Ci ją uznają, zwrócą Ci kasę za przedmiot. PayPal na 99.9% Cię z niej okradnie, bo dla nich sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa - kupujący musi być zadowolony, a że przecież nie będą pokrywać kosztów z własnej kieszeni, sięgną do Twojej.
Miałem to samo, czekam już chyba z miesiąc czy półtora na uznanie reklamacji. Ale jeśli uda mi się ustalić że delikwent jednak dostał przesyłkę, zrobię wszystko żeby go udupić policją.
22-11-2011 20:11
Pozytywa też nie zamierzam mu wystawić. Najgorsze jest to, że nawet jak poczta uzna reklamację to nie dostanę pełnego zwrotu. Jeszcze Anglia nie przyjmuje przesyłek z zadeklarowaną wartością, chyba trzeba będzie zlikwidować tam wysyłki.