Zaginiona przesyłka

Witam.

Otóż 29.10 br. wysłałam przedmiot kupiony w licytacji na ebay.co.uk listem poleconym priorytetowym. Kupujący twierdzi, że nie otrzymał przesyłki, więc 16.11 br. złożyłam reklamację na poczcie. Napisałam to kupującemu, ale on nie chce słuchać, wczoraj otworzył spór i wystąpił o roszczenie, paypal zablokował mi płatność, a kupujący wystawił mi negatywa. Chciał zwrot pieniędzy, ale przecież mu nie zwrócę teraz, jak reklamacja jest w toku, co jeśli ten przedmiot dotrze jednak do niego. Co w tym wypadku powinnam zrobić? I czy PayPal odda mi te pieniądze?

Wiadomość 1 z 10
ostatnia odpowiedź
9 ODPOW. 9

Jak to wygląda w praktyce.

jesli poczta zwroci pieniadze a pozniej przedmiot dotrze do kupujacego to te pieniadze sa twoje a kupujacy powinien zwrocic poczcie .

Wiadomość 2 z 10
ostatnia odpowiedź

Pay Pal zablokował mi płatność i sprawdza co z tą przesyłką. Jeśli dojdą, że wysłałam, to czy pieniądze odblokują na moim koncie czy jednak zwrócą kupującemu, bo nie otrzymał przesyłki?

Wiadomość 3 z 10
ostatnia odpowiedź

niestety poczta polska ma swoje ramy czasowe a paypal swoje i nic na to nie poradzisz

ja też mam kilka takich przypadków rocznie, i spisuję to w straty ale nic innego nie zrobię

oczywiście nie na tym koncie

paypal odda Ci pieniądze jeśli się zmieścisz w 45 dniach od dnia zakończenia roszczenia tzn. zwrócenia pieniędzy przez paypal dla kupującego (musisz do nich przesłać pismo reklamacyjne, że kupujący jednak przedmiot otrzymał)

Wiadomość 4 z 10
ostatnia odpowiedź

ebajer poczta rozpatruje reklamacje 2-3 miechy

jeśli kupujący przedmiot otrzyma to odblokują na Twoim paypal,

jesli jednak nie dojdą czy przedmiot został wysłąny  to zwrócą kasę kupującemu 

Wiadomość 5 z 10
ostatnia odpowiedź

A co w wypadku, jeśli dojdą, że wysłałam (mam numer nadania i kwitek z poczty), ale kupujący przesyłki nie otrzyma, też mu te pieniądze oddadzą z Pay Pal?

Wiadomość 6 z 10
ostatnia odpowiedź

Roszczenie przegrasz.

Tracisz kasę.

Tracisz towar.

Po kilku miesiącach poczta uzna (lub nie) reklamację. Jeśli i tak już masz negatywa i obniżoną ocenę, a przy okazji wystawiłaś już komentarz to proponuję nic już nie robić - ewentualnie monitować przesyłkę tutaj:

http://www.royalmail.com/track-trace

Ewentualnie tutaj:

http://www.track-trace.com/post

... i jeśli jednak okaże się, że przesyłkę odebrał, zgłosić sprawę brytyjskiej policji jako wyłudzenie.

Trzeba walczyć z nieuczciwością 🙂

Wiadomość 7 z 10
ostatnia odpowiedź

Komentarza mu nie wystawiłam.

Na RoyalMail nie monitorują tej przesyłki, a na stronie Poczty Polskiej jest tylko info, że wysłano z Polski i ślad się urywa. Chyba pozostało mi tylko czekać.

Wiadomość 8 z 10
ostatnia odpowiedź

... bo serwis nie pozwoli szkalować dobrego imienia Kupujących, tu psy wiesza się tylko na sprzedawcach, każdy z nas to potencjalny wyłudzacz, oszust i kryminalista - oto postawa eBay wobec nas szaraczków 🙂

Czekaj za reklamacją, jeśli Ci ją uznają, zwrócą Ci kasę za przedmiot. PayPal na 99.9% Cię z niej okradnie, bo dla nich sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa - kupujący musi być zadowolony, a że przecież nie będą pokrywać kosztów z własnej kieszeni, sięgną do Twojej.

Miałem to samo, czekam już chyba z miesiąc czy półtora na uznanie reklamacji. Ale jeśli uda mi się ustalić że delikwent jednak dostał przesyłkę, zrobię wszystko żeby go udupić policją.

Wiadomość 9 z 10
ostatnia odpowiedź

Pozytywa też nie zamierzam mu wystawić. Najgorsze jest to, że nawet jak poczta uzna reklamację to nie dostanę pełnego zwrotu. Jeszcze Anglia nie przyjmuje przesyłek z zadeklarowaną wartością, chyba trzeba będzie zlikwidować tam wysyłki.

Wiadomość 10 z 10
ostatnia odpowiedź