Bezkarność allegro?? Wcale nie!!!!
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
22-05-2008 00:14
Moje byłe konto na allegro to nightman_666 dla uściślenia jakby ktoś dopatrzył się że konto ufol_2004 to też moje konto, miałem pozwolenie od serwisu na prowadzenie konta Nightman_666.
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
27-06-2008 09:48
Dziękujemy uprzejmie za kontakt z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Niniejsze wystąpienie potraktowane zostanie jako sygnał zauważonych nieprawidłowości i szczegółowo przeanalizowane pod kątem kompetencji Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W przypadku stwierdzenia w przedstawionej sprawie podstaw do podjęcia działań przez Prezesa UOKiK, podjęte będą stosowane kroki zgodnie
z ustawą o ochronie konkurencji i konsumentów lub kodeksem postępowania cywilnego.
Uprzejmie informujemy, iż Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji Konsumentów jest właściwy w sprawach ochrony konkurencji i konsumentów podejmowanej jedynie w interesie publicznym (art. 1 ustawy), a zatem nie podejmuje działań w sprawach indywidualnych, mających charakter cywilnoprawny, jak również nie prowadzi działalności w zakresie poradnictwa ani na rzecz konsumentów ani na rzecz przedsiębiorców.
Udzielaniem porad prawnych i pomocy prawnej konsumentom w sporach
z przedsiębiorcami zajmują się organizacje konsumenckie oraz powiatowi (miejscy) rzecznicy konsumentów wykonujący zadania samorządu powiatowego w zakresie ochrony konsumentów. Lista oraz dane teleadresowe organizacji konsumenckich i powiatowych rzeczników konsumentów znajdują się na stronie internetowej Urzędu (www.uokik.gov.pl).
Natomiast Prezes UOKiK realizuje cele ustawy o ochronie konkurencji
i konsumentów, zgodnie z którą do jego zadań należy w szczególności sprawowanie kontroli przestrzegania przez przedsiębiorców przepisów ustawy. I tak, Prezes UOKiK wydaje,
w przypadkach określonych ustawą, decyzje w sprawach przeciwdziałania praktykom ograniczającym konkurencję, w sprawach koncentracji lub podziału przedsiębiorców oraz przeciwdziałania praktykom naruszającym zbiorowe interesy konsumentów, a także decyzji w sprawach kar (art. 31 pkt 1 i 2 ww. ustawy).
Jednocześnie wyjaśniamy, że Prezes UOKiK informację na piśmie o sposobie załatwienia zgłoszonej sprawy wraz z uzasadnieniem przekazuje w odpowiedzi na formalne zawiadomienie (art. 86 ust. 4 ustawy). Zawiadomienie takie zgłasza się na piśmie wraz
z uzasadnieniem (art. 86 ust. 1 i art. 100 ust. 1 ustawy), może ono w szczególności zawierać: wskazanie przedsiębiorcy, któremu jest zarzucane naruszenie ustawy o ochronie konkurencji
i konsumentów, opis stanu faktycznego, uprawdopodobnienie naruszenia przepisów ustawy
a także dane identyfikujące zgłaszającego zawiadomienie. Do zawiadomienia dołącza się wszelkie dokumenty, które mogą stanowić dowód naruszenia przepisów ustawy(art. 86
ust. 2 i 3).
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
27-06-2008 10:37
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
27-06-2008 13:46
„ Szanowny Panie,
Odpowiadając na pismo z dnia 22 maja br., dotyczące działalności serwisu aukcyjnego prowadzonego przez QXL Poland Sp.z.o.o z siedzibą w Poznaniu, dziękuję za przekazane informacje i przedstawiam następujące wyjaśnienia.
Mając na uwadze kompetencje Prezesa UOKiK określone przepisami ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. O ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Z 2007 r. Nr 50, poz 3331 ze zm) pragnę poinformować iż napływające sygnały dotyczące nieprawidłowości ww. przedsiębiorcy są wykorzystywane w toku czynności podejmowanych przez Prezesa Urzędu.
Jednocześnie wyjaśniam, że Strategia Polityki Konsumenckiej na lata 2007-2009 określająca ramy i priorytety w zakresie ochrony słabszych uczestników rynku w Polsce, przewiduje kontrole wzorców umownych w sektorze usług telekomunikacyjnych i medialnych- w tym poczty elektronicznej, usług świadczonych przez operatorów telewizji kablowej, sklepy oraz portale aukcyjne . Wobec powyższego Prezes UOKiK rozważy możliwość podjęcia działań w ramach ustawy podjęcia działań w ramach ustawowych kompetencji w stosunku do przedsiębiorcy prowadzącego serwis Allegro. Z uwagi na powyższe dziękuję za przekazane informacje i zapewniam iż zostaną one szczegółowo przeanalizowane pod katem opisanych powyżej kompetencji Prezesa UOKiK.”
Wszystko wygląda jakby było na dobrej drodze czas pokaże....
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
27-06-2008 14:48
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
27-06-2008 15:22
"Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów informuje, iż nadesłane informacje dot. działania przedsiębiorców:
będą podstawą do przeprowadzenia odpowiednich czynności, wynikających z przepisów ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331 ze zm.) w zakresie możliwości stosowania przez nich praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Tym samym Urząd dziękuje za zaangażowanie w sprawę oraz wrażliwość konsumencką.
z up. Dyrektora UOKiK Del. Wrocław
*********** - starszy specjalista"
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
27-06-2008 15:26
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
27-06-2008 15:51
--------------------------------------------------------
Jak w najgrzeczniejszy sposób dać do zrozumienia pracownikowi, że właśnie został wylany?
Panie Kowalski, naprawdę nie wiemy, jak poradzilibyśmy sobie bez pana, ale od przyszłego poniedziałku niestety z wiekla przykroscia, będziemy zmuszeni poradzić... ...
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
16-07-2008 21:39
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
20-07-2008 13:45
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
15-03-2010 15:29
Tez czuje sie oszukana przez allegro (bezpodstawnie zablokowali mi konto firmowe przez co narazili na duuuże szkody) chciałabym coś z tym zrobić i z tego co się zorientowałam - nie ma na nich bata. Czy aby napewno? Wygrał już ktoś jakiś spór? Czy sprawa opisywana powyżej doczekała się jakiegoś końca?
Pozdrawiam