anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedany przedmiot nadużycie programu ochrony, ebay nie odpisuje

Witajcie, mam problem z pewnym kupującym, Postaram sie to streścić jak tylko mogę

A więc sprzedałam przedmiot za ok 1500 zł za granicę do USA gość zapłacił przez paypal.

Nastepnie otworzył sprawę w centum rozstrzygania ebay poprosił o dostarczenie dokumentu wysyłki

Tak też uczyniłam w formie skany dowodu, oraz nuemru i odnoscika do śledzenia

Ebay po zapoznaniu się z tą sprawą stwierdził ze nie ma dokumentu potwierdzającego doreczenie, i zamknął sprawę na korzyść kupującego oddajac mu 1500 zl.

Po 2 tygodniach od zamknięcia sprawy, zauważyłam że na stronie śledzenie paczek online jest status "doręczenie" w dniu tym i tym, nawet godzina była. Miedzy czasie napisałam również reklamację na poczcie, która akurat do mnie dotarła. Na piśmie jest napisane ze reklamacja nie jest uwzgledniona, ponieważ przesyłka ostała dostarczona do osoby uprawnionej. Wysłałam te dowody do ebay. Ten niestety napisał, przykro mi, ale nie możemy z tym nic zrobić, ponieważ nie mamy dokumentu w formie podpisu odbioru. Koleś wystawił mi dodatkowo komentarz negatywny, kolejny raz napisałam o tym  do ebay aby go skasował, bo jest bezpodstawny otrzymałam taką wiadomość:

Witaj A******,

Dziękujemy za cierpliwość w oczekiwaniu na odpowiedź z Działu Obsługi eBay odnośnie opinii do transakcji numer ********.

Ze względu na to że udzielono Ci wszelkich możliwych odpowiedzi kolejne emaile w tej sprawie będą przez nas czytane ale pozostaną bez odpowiedzi.

Z góry dziękujemy za zrozumienie.

Pozdrawiam,

Ebay teraz nie odpisuje na zadną wiadomość odemnie, po mimo tego że mam inne problemy z dwoma kupującymi, którzy w podobny sposób mnie oszukali

Wiadomość 1 z 8
ostatnia odpowiedź
7 ODPOW. 7

Anonymous
Nie dotyczy

pisałeś do ebay polska czy USA ? bo USA nie reaguje,nie respektuje i nie podejmuje żadnych działań na twoją korzyść na podstawie dowodów. ebay POLSKA usunął mi już kilka negatywów w identycznej sytuacji

Wiadomość 2 z 8
ostatnia odpowiedź

Piszesz ze poczta powiedziala ze przedmiot dostarczony ... a podpis maja ? moze da sie zeskanowac na poczcie, albo zdjecie zrobic komorka ? Panie w okienku czasem sa mile i pokarza zawartosc ksiazki.

Pytanie tylko czy jeszcze jest na to czas bo na stronie USA napisane jest ze na odwolanie jest 45 dni.

http://pages.ebay.com/help/policies/buyer-protection.html#appeals

'Buyers and sellers have an opportunity within 45 days from the day the case is closed to appeal the decision by providing the appropriate documentation via the eBay Resolution Center

Z tego co widze na tej strone to teraz kwota ktora wymaga podpisu odbioru to 750 USD - zmienili  9 kwietnia 2013, ale na UK jest 150 GBP tez aktualizacja byla ale w marcu 12go.

http://pages.ebay.co.uk/help/policies/buyer-protection.html#appeals

Wiadomość 3 z 8
ostatnia odpowiedź

Anonymous
Nie dotyczy

skan podpisu można uzyskać tylko i wyłącznie poprzez odwołanie się od reklamacji (na piśmie) administracja Ebay USA nie respektuje ŻADNYCH polskich dokumentów urzędowych

Wiadomość 4 z 8
ostatnia odpowiedź

No to niefajnie ...

Wiadomość 5 z 8
ostatnia odpowiedź

skan podpisu jest, potwierdzenie odbioru jest w formie pisma, oraz karteczki z poczty, która wróciła wszystko wysłałam

Dostałam taka odpoweidź

Witaj Agnieszko,

Dziękujemy za cierpliwość w oczekiwaniu na odpowiedź w sprawie 5022238967 . Przepraszamy, że nasza zwoła spowodowała Twoje zaniepokojenie.

Ponieważ sprawa rozpatrywana była w serwisie eBay.com konieczne było skontaktowanie się z tym serwisem w sprawie przedłożenia ponownego odwołania w Twoim imieniu.

Z przykrością informujemy że odwołanie w sprawnie nie zostało zaakceptowane. Decyzja spowodowana jest niezastosowaniem się do warunków określonych w sprzedaży przedmiotu. W opcjach wysyłki stwierdzono ze przedmiot zostanie wysłany w ciągu 3 dni od sprzedaży natomiast nie dokonano wysyłki do dnia 07.01.2013. Rozumiemy, że był to czas świąteczny dlatego konieczne było dokonanie wysyłki zaraz po świętach jeszcze przed nowym rokiem.

Zdajemy sobie sprawę, że odpowiedź może Cię nie satysfakcjonować. W zaistniałej sytuacji możesz  zgłosić tę sprawę do organów sprawiedliwości lub do urzędu ochrony konsumenta.

Pozdrawiam,

Wiadomość 6 z 8
ostatnia odpowiedź

Odpisałam im to:

Niestety ze względu na święta, paczkę wysłałam 7 stycznia 2013 roku Poinformowałam o tym kupującego, ten napisał że nie ma problemu, i że rozumie ten mętlik przedświąteczny.

Niestety ze względu opóżnień paczka nie doszła pod koniec stycznia 2013 roku, Tak jak zapewniałam kupujacego

Kupujący postanowił otworzyć sprawę w centrum rozstrzygania w serwisie ebay

Apelowałam od tej sprawy, i ebay dał mi czas na dostarczenie przedmiotu do 30 lutego 2013 roku jednocześnie wstrzymując sprawe do tego czasu.

Paczka została dostarczona 7 lutego 2013 roku, czyli zgodnie z terminem który dał mi ebay.

Kupujący nie poinformował o dostawie ani mnie ani ebay. Po dostawie przedmiotu kontakt się urwał

Napisałam o tym w centrum rozstrzygania. Niestety ebay zażądał odemnie potwierdzenia odbioru do dnia 30 lutego. Niestety w tym czasie nie dysponowałam potwierdzeniem, ponieważ do mnie nie wróciło. Ze Względu na brak tego potwierdzenia ebay zamknał sprawę na korzyść kupującego zwracając mu pieniądze z mojego konta paypal.

Następnie wystąpiłam na poczcie z pismem reklamacyjnym, aby zobaczyć czy paczka dotarła.

Reklamacji mi nie uwzględniono, ponieważ paczka została dostarczona do osoby uprawnionej - Czyli dotarła do kupującego.

Pismo reklamacyjne od razu wysłałam serwisowi ebay, udało mi się również potwierdzić fakt odbioru paczki poprzez system monitorowania online, gdzie było napisane, że paczka została dostarczona 7 Lutego 2013 roku.

Niestety ebay, po mimo tych dowodów, nie mógł odwołać się od sprawy, ponieważ wciąż nie posiadałam potwierdzenia odbioru przesyłki.

Kilka dni temu, otrzymałam z powrotem potwierdzenie odbioru przesyłki przez kupujacego.

Szybko skontaktowałam się z obługa ebay. Ebay przyjął ten dowód, i napisał odwołanie.

Nic nie dało kontakt z ebay się urwał 

Wiadomość 7 z 8
ostatnia odpowiedź

dalsza część wiadomości:

Odpisano mi:

Witaj Agnieszko,

Dziękujemy za cierpliwość w oczekiwaniu na odpowiedź w sprawie 5022238967 . Przepraszamy, że nasza zwoła spowodowała Twoje zaniepokojenie.

Ponieważ sprawa rozpatrywana była w serwisie eBay.com konieczne było skontaktowanie się z tym serwisem w sprawie przedłożenia ponownego odwołania w Twoim imieniu.

Z przykrością informujemy że odwołanie w sprawnie nie zostało zaakceptowane. Decyzja spowodowana jest niezastosowaniem się do warunków określonych w sprzedaży przedmiotu. W opcjach wysyłki stwierdzono ze przedmiot zostanie wysłany w ciągu 3 dni od sprzedaży natomiast nie dokonano wysyłki do dnia 07.01.2013. Rozumiemy, że był to czas świąteczny dlatego konieczne było dokonanie wysyłki zaraz po świętach jeszcze przed nowym rokiem.

Zdajemy sobie sprawę, że odpowiedź może Cię nie satysfakcjonować. W zaistniałej sytuacji możesz zgłosić tę sprawę do organów sprawiedliwości lub do urzędu ochrony konsumenta.

W ten sposób zostałam oszukana przez kupującego, a ebay nic nie zrobił w tym kierunku.

Powyższe uzasadnienia ebay, nie mają miejsca bytu, ponieważ w wczesniejszej prowadzonej sprawie w centrum rozstrzygania, dostałam termin na dostarczenie przedmiotu do 30 Lutego 2013 roku.

Teraz, po mimo licznych prób kontaktu z ebay, ten nie odpowiada.

Czuje się oszukana na kwotę 1600 zł.

Kupujący nadużył "Programu ochrony kupujących"

Posiadam wszystkie potwierdzenia nadania, odbioru przesyłki pisma reklamacyjnego z UP, oraz informacji online z systemu sledzenia przesyłki.

Pozdrawiam, i czekam na kontakt.

Wiadomość 8 z 8
ostatnia odpowiedź