Wysyłka do USA - bardzo proszę o pomoc

rambo6667
Użytkownik

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób najlepiej wysłać towar do USA . Czy poczta polska to dobry wybór  ?Wartość paczki to 250zł (spray na włosy) .

Czy należy wypełnić jakieś specjalne druki , deklaracje celne ? Czy po prostu wysłać  jako list polecony priorytetowy(usługa zagraniczna ?

Pozdrawiam

Wiadomość 1 z 10
ostatnia odpowiedź
9 ODPOW. 9

Dobra rada.

Też  wysyłałam  do USA  , bez  problemów. Może  warto  byłoby  wysłać  jako przesyłkę '' wartościową ''  -  pr  dowiedzieć  się  na  poczcie  , jest  trochę  drożej ,

~~~ 😉  ~~~~~~

Wiadomość 2 z 10
ostatnia odpowiedź

Dobra rada.

Witam,

Swój towar wysyłam zagranicę tylko za pośrednictwem Poczty Polskiej, to dobry i sprawdzony przewoźnik.

Nie wiem czy materiały łatwopalne można wogóle wysyłac, ale na przyszłośc jeśli towar nie przekracza 2kg warto wysłac go listem poleconym do USA, ponieważ numer do śledzenia jest akceptowany przez amerykańską pocztę USPS i można po kilku dniach śledzic paczkę w USA za pośrednictwem www.usps.com.

Jeśli wysyłasz do krajów nie akceptujących zagranicznych numerów do śledzenia (np UK, Francja, Włochy) to wówczas warto wysłac paczką poleconą priorytetową, wtedy na stronie internetowej poczty polskiej można śledzic przesyłkę także w kraju odbiorcy, dzięki czemu jesteś zabezpieczona w razie roszczenia kupującego i PayPal nie powinien miec żadnych problemów z rozstrzygnięciem sprawy na  Twoją korzysc.

W razie dalszych pytań, pisz, chętnie pomożemy.

pozdr.

eBay.pl to Twoje okno na świat!
Wiadomość 3 z 10
ostatnia odpowiedź

Dobra rada.

rambo6667
Użytkownik

Listy/paczki do USA nie mogą być ubezpieczone dlatego , że poczta polska nie ma podpisanej z nimi umowy .

Wiadomość 4 z 10
ostatnia odpowiedź

Dobra rada.

rambo6667
Użytkownik

Witam,

Swój towar wysyłam zagranicę tylko za pośrednictwem Poczty Polskiej, to dobry i sprawdzony przewoźnik.

Nie wiem czy materiały łatwopalne można wogóle wysyłac, ale na przyszłośc jeśli towar nie przekracza 2kg warto wysłac go listem poleconym do USA, ponieważ numer do śledzenia jest akceptowany przez amerykańską pocztę USPS i można po kilku dniach śledzic paczkę w USA za pośrednictwem www.usps.com.

Jeśli wysyłasz do krajów nie akceptujących zagranicznych numerów do śledzenia (np UK, Francja, Włochy) to wówczas warto wysłac paczką poleconą priorytetową, wtedy na stronie internetowej poczty polskiej można śledzic przesyłkę także w kraju odbiorcy, dzięki czemu jesteś zabezpieczona w razie roszczenia kupującego i PayPal nie powinien miec żadnych problemów z rozstrzygnięciem sprawy na  Twoją korzysc.

W razie dalszych pytań, pisz, chętnie pomożemy.

pozdr.

To jest mój "tracking number" - wysłałem go listem poleconym ekonomicznym.

RR431472417PL

Czy to znaczy , że list doszedł do adresata ? Ciągle otrzymuje informację , że nie otrzymał przesyłki .

Jeszcze mam pytanie czy należy wypełniać jakieś druki /deklaracje celne , coś takiego  ?

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc .

Wiadomość 5 z 10
ostatnia odpowiedź

Dobra rada.

Sprawdzasz na stonie Poczty Polskiej. Później jak opuści Polskę na USPS https://tools.usps.com/go/TrackConfirmAction wpisujesz numer tylko ze spacją z przodu i z tyłu między literami a cyframi, przykłady są po prawej stronie.

Wiadomość 6 z 10
ostatnia odpowiedź

Dobra rada.

czyli wszystko jasne Twój kupujący otrzymał przedmiot o 11.45 w dniu 12 grudnia (miejscowość Chico w stanie California)

a ponieważ wysłąłeś listem ekonomicznym to Twój towar naprzód sobie jechał samochodem a potem sobie płynął i płynął dlatego to tak długo trwało

na przyszłość wysyłaj listem poleconym priorytetowym tak jak radzi sir.vis to sobie poleci a czas dostawy wyniesie max 14 dni roboczych

pozdro

Wiadomość 7 z 10
ostatnia odpowiedź

Dobra rada.

Ja od siebie dodam, że przesyłki ekonomiczne najlepiej oferować wyłącznie w obrębie Unii (priorytet do krajów UE idzie 3+1 dni roboczych a ekonomiczny - minimum 6, czasami do dwóch tygodni albo dłużej, nie mają górnego limitu na dostarczenie).

Poza Europę oferuj wyłącznie wysyłkę priorytetem, z mojego doświadczenia wynika, że albo kupujący leją na inne opcje wysyłki albo to kutwy i wybierają najtańszą z możliwych nie zdając sobie sprawy, że np. do Australii list ekonomiczny może iść ... PÓŁ ROKU.

😉

Wiadomość 8 z 10
ostatnia odpowiedź

Dobra rada.

Zgadzdam się z przedmówcą jesli chodzi o przesyłki ekonomiczne w obrębnie unii. Dodam jeszcze, że opłaca się tak robic, jesli sprzedany towar nie jest wielkiej wartości np. do 50 pln i jego strata nie będzie dotkliwa. Jeśli zaś sprzedajesz wartościową rzecz zwłaszcza na południe Europy to bez trackingu się nie obejdzie, chociaz mnie się ejszcze nie zdarzyło, żeby coś nie doszło, ale ostatnio jeden italianiec wywinął mi numer. Posłałem mu cholernie drogi towar POcztexem - kurierem, a on go nie odebrał twierdząc, że przesyłka zaginęła na poczcie, tymczasem na stronie pocztexu gdzie można śledzic przesyłkę (nr EE214927373PL) widniej jak wół, że gosc zażądał późniejszej dostawy i paczki nie odebrał.

Przed Nowym Rokiem przekształcił spór w roszczenie nakłamał, że poczta mu powiedziała o zagubieniu przesyłki i żąda kasy, przesłałem PayPalowi dowód nadania przesyłki + numer trackingu + list z obszernym wyjasnieniem, mam nadzieję, że PP oddali roszczenie, bo strata 740plnów mocno by mnie zabolała i podkopała zaufanie w elementarne poczucie sprawiedliwości.

@slupcznin udało Ci się usunąc ten komentarz? Nie widac go w spisie, ale na tablicy widnieje czerwona jedynka.

Pozdr

eBay.pl to Twoje okno na świat!
Wiadomość 9 z 10
ostatnia odpowiedź

Dobra rada.

... ale usunęli tylko treść (cytuję z pamięci: "1.5 month and no item shipped via sea mail what a joke!!! paypal claim). Negatyw jako taki został, więc w sumie traktuję to jak coś w guście "Dobra, z wielkiej łaski usuwamy treść, reszta zostaje, całuj nas w zad".

Głupie o tyle, że zawiniła poczta i skąpstwo adresata, który wybrał najtańszą możliwą przesyłkę. Moja wina też w tym jest,w końcu jak ostatni kretyn w ogóle dałem możliwość przesyłki ekonomicznej - idiota 🙂

Na szczęście, kilku innych niezwykle sympatycznych i rzetelnych Kontrahentów z Australii uratowało ten kraj przed odwetowym najazdem barbarzyńców 🙂

PS. sir.vis, jeśli nie odebrał, to przesyłka powinna do Ciebie wrócić, więc stratny nie powinieneś być. Całe szczęście 🙂 Co ciekawe, Włosi to niby krewki i awanturniczy naród, a kupują u mnie masę rzeczy i z żadnym (odpukać) egzemplarzem nigdy nie było problemów. Kolejny dowód na to, że stereotypy nie zawsze mają wspólny mianownik z prawdą 😉

Wiadomość 10 z 10
ostatnia odpowiedź