08-02-2016 13:44
Witam, mam kilka pytań odnośnie sprzedaży na Ebay.de. Przekopałem już kilkadziesiąt stron jak również wypowiedzi na forum i każdy kto zaczynał sprzedaż na Ebay.De pewnie też się pod tym podpisze, że jest to pewne wyzwanie i niestety trzeba uzbroić się w cierpliwośc.
Aktualnie mam aktywne konto na Ebay.pl – konto firmowe a właściwie sklep. Chce sprzedawać na Ebay.de. Posiadam Wystawionych 10 aukcji w jezyku niemieckim, informacje o zwrocie, zweryfikowane konto paypal itd. Moja oferta 10 przedmiotów ( takie jest ograniczenie na sprzedaż zagraniczną to namiastka tego co mogę zaoferować. Posiadam konto założone na Ebay.pl, konto bankowe i paypal również w Polsce. Zbieram komentarze.. ale przy takiej ilości przedmiotów bardzo trudno jest zachęcić klienta swoją ubogą ofertą.
Czy komuś z Was udało się znieść limit przed posiadaniem 10 pozytywnych komentarzy i upływem 90 dni od daty 1 sprzedaży ? Niestety w Polsce Ebay posiada tylko kontakt mailowy. U naszych sąsiadów istnieje infolinia, jednak czy jesteśmy w stanie coś wynegocjować? Może ktoś z Was próbował ?
Następna kwestia to prowizja od sprzedaży.. aktualnie jest to ok. 9% czy można coś z tym zrobić ? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że opłaty były, są i będą ale może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników może się na ten temat wypowiedzieć? Przy dużych kwotach sprzedaży 1 aukcji z tej prowizji uzbiera się niezła sumka.
Posiadając polskie konto Ebay. Z polskim kontem w PLN nie można podpiąć konta walutowego zalożonego w Polsce. Wszystkie kwoty, które wpływają ze sprzedaży paypal przewalutuje. Czy ktoś się orientuje czy można temu jakoś zaradzić ?
Tak jak wspomniałem chcę prowadzić sprzedaż na Ebay.de ale w takiej sytuacji może warto powystawiać na Ebay.pl ale z opisami po angielsku i niemiecku (zaznaczyć cały swiat) i uzbierac te komentarze..
Ograniczenia są dla mnie zrozumiałe, wypowiadamy się tutaj jako Sprzedawcy.. gdybyśmy chcieli natomiast coś kupić pewnie sami mielibyśmy obawy widząc, że ktoś nie ma żadnego komentarza albo posiada 1 lub 2 i 10 przedmiotów na sprzedaż…
Pozdrawiam wszystkich, którzy zaczynają przygodę z Ebayem i życzę wytrwałości a doświadczonym użytkownikom dziękuje za wpisy – bez Was byłoby na pewno dużo trudniej.
08-02-2016 15:29
Czy komuś z Was udało się znieść limit przed posiadaniem 10 pozytywnych komentarzy i upływem 90 dni od daty 1 sprzedaży ? Niestety w Polsce Ebay posiada tylko kontakt mailowy. U naszych sąsiadów istnieje infolinia, jednak czy jesteśmy w stanie coś wynegocjować? Może ktoś z Was próbował ?
Raczej nikomu.
Następna kwestia to prowizja od sprzedaży.. aktualnie jest to ok. 9% czy można coś z tym zrobić ?
Będziesz płacił mniej jak będziesz więcej sprzedawał.
Posiadając polskie konto Ebay. Z polskim kontem w PLN nie można podpiąć konta walutowego zalożonego w Polsce. Wszystkie kwoty, które wpływają ze sprzedaży paypal przewalutuje. Czy ktoś się orientuje czy można temu jakoś zaradzić ?
Nie można i raczej nie będziesz mógł. Przecież oni na tym zarabiają miliony zielonych.
Tak jak wspomniałem chcę prowadzić sprzedaż na Ebay.de ale w takiej sytuacji może warto powystawiać na Ebay.pl ale z opisami po angielsku i niemiecku (zaznaczyć cały swiat) i uzbierac te komentarze..
Jest wiele tematów na forum jak sobie radzą z komentarzami. Poczytaj.
Ograniczenia są dla mnie zrozumiałe, wypowiadamy się tutaj jako Sprzedawcy.. gdybyśmy chcieli natomiast coś kupić pewnie sami mielibyśmy obawy widząc, że ktoś nie ma żadnego komentarza albo posiada 1 lub 2 i 10 przedmiotów na sprzedaż…
Większego debilizmu nie widziałem.
08-02-2016 23:28
Auto- limit miałbyś gdyby konto było zarejestrowane na ebay.de a nie ebay.pl
Tutaj masz dokładne informacje. Można wystąpić o zwiększenie limitu ( Limits anheben ), potem: höhere Verkaufslimits zu beantragen
Na niemiecki Help można się spokojnie dodzwonić z Polski.Jeśli nie znasz niemieckiego i poprosisz,żeby ktoś ci pomógł,musi to być osoba tej samej płci. Miałam przypadek,że dzwoniłam w imieniu mężczyzny,bo nie zna niemieckiego i stwierdzili "po głosie" że nie jestem właścicilem konta. 🙂
09-02-2016 00:12
Ad.1 Mnie sie nie udalo zniesc limitow.
Ad.2. Byly protesty.com odnosnie prowizji ale na protestach siie skonczylo i prowizje sa jakie sa. na EBAY.com jest 10% ale na polskim 2,5% tak ze dla kazdego wedlug popularnosci
Ad.3 od poczatku ustalono ze kazdy Ebay rozlicza sie w rodzimej walucie. Ma to cos do czynienia z praniem pieniedzy a takze wplywa na zysk EBAY wiec poniewaz chodzi op przychod to szanse na zmiane sa znikome jesli nie zerowe.
Ad.4 mozesz wystawiac na PL ale kto je znajhdzie...? tylo ziomkowie ktorzy i tak szukaja naglownych Ebaych
Lektura tego watku pomoze odnosnie widocznosci aukcji
a tego jak sprzedawac za granica
09-02-2016 17:25
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Na pewno dodatkowe informację się przydadzą. Wniosek z tego taki, że niestety 10 komentarzy i 90 dni od daty 1 sprzedaży to rzecz nie do przeskoczenia na ten moment ...
Chciałbym się Wam również zapytać czy ktoś z Was dostawał jakies niezrozumiałe maile rzekomo od serwisu ebay ? W moim przypadku są to maile z ebay.de z jakimiś fakturami, które niby trzeba zapłacic.. z tym że wszystkie faktury opłacam wg tego co wyświetla mi się na moim koncie. Informacje w tych mailach zupełnie nie zgadzaja się z tymi kwotami na moim koncie ebay. Co więcej te meile są nie widoczne w wiadomościach na koncie ebay tylko na skrzyce mailowej przypisaej do konta. Dzisiaj otrzymałem również dziwną wiadomość rzekomo od jakiejś klientki ( w treści maila podane dane osoby - jakas Pani z Niemiec, adres itd) ze niby coś zamawiała a nic nie dostała. Oczywiście nic nie jest kliknięte a nr aukcji który podała nie istnieje.
Spotkaliście się z czymś takim ??
Pozdrawiam serdecznie.
10-02-2016 00:19
13-02-2016 16:29
Ja też mam codziennie takie kwiatki. Zgłaszam na spoof@ebay.de.
13-02-2016 16:49
Falszywe emaile od Paypal przesylam do spoof@paypal.com, sadze ze w Polsce pewnie na spoof@paypal.pl?
Jakikolwiek spam mozna przeslac do
Federal Trade Commission: spam@uce.gov
12-01-2017 12:52
Polecam skorzystanie z tej prostej usługi.
http://interactive-progress.pl/sprzedaz-zagraniczna/
04-08-2017 09:10
Dlatego zamiast szukać i tracić czas na czytanie i dowiadywanie się odnośnie regulaminu itp, skontaktowałem się z firmą http://e-prom.com.pl która profesjonalnie sprzedaję mi artykuły na ebay.