anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sklep eBay na ebay.de i ebay.co.uk

Witam,

Przekopałem większość forum i nie znalazłem odpowiedzi na interesujące mnie kwestie. Mam nadzieję, że pomożecie mi i wyjaśnicie mi jak rozwiązać kilka kwestii.

Firmę mam zarejestrowaną w Polsce i chciałbym sprzedawać swój towar do Niemiec i Wielkiej Brytanii. Moje konto na eBay jest świeże, także całą sprzedaż chcę puszczać przez konto mojej rodziny, która mieszka w UK i na tamtejszym eBay ma zarejestrowane konto ze sporą ilością komentarzy. Wysyłka towaru będzie z Polski.

Chcę utworzyć sklepy eBay w Niemczech i Wielkiej Brytanii. Czy zakładając sklepy tam, muszę mieć pod swoimi aukcjami regulamin sprzedaży i regulamin zwrotów? Czy może podlegam w tej sytuacji pod polskie prawo i nie muszę zamieszczać żadnych regulaminów? Czy w Internecie znajdują się gdzieś szablony takich regulaminów?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi. Jeszcze będę miał kilka pytań, ale to później.

Wiadomość 1 z 5
ostatnia odpowiedź
4 ODPOW. 4

Odp.: Sklep eBay na ebay.de i ebay.co.uk

Jesli chcesz sprzedawac poprzez konto zarejestrowane na ebay uk to obowiazuja Cie zasady sprzedazy eBay.co.uk i prawne przepisy UK, bo dla eBay bedziesz sprzedawca z UK a nie z Polski, jak rozumiem. Podobnie przy sprzedazy na ebay.de obowiazuja cie tamtejsze zasady a nie te z np ebay.pl

Czy jest to konto prywatne czy firma? (business seller) + jest zarejestrowane na ebay uk na Twoja firme w Polsce?

Konta fimrowe maja o wiele wiecej obowiazkow do spelnienia niz prywatne i firmy nie moga sobie calkiem dowolnie kreowac warunkow sprzedazy z uwgi na rozne wymogi i przepisy prawne, ale maja takze wiecej mozliwosci, dostepnych funkcji itp.

Co do zasad zwrotow: dopoki odpowiednie przepisy UE nie zostana zharmonizowane, w kazdym kraju kupujacym przysluguje inny okres odstapienia od zakupu. ebay ujednolicil ten okres do min. 14 dni, ale na razie wybor tego okresu i kto ponosi koszty wysylki zwrotnej w formularzu sprzedazy jest opcjonalny. Jak na razie z konta firmowego masz obowiazek przyjmowania zwrotow, a reszta wg prawa i twoich zasad. W Niemczech moze byc podobnie i polecam stronki New standard returns policy for the UK & odpowiednik na DE oraz strony, do ktorych tam linkuja.

Wiadomość 2 z 5
ostatnia odpowiedź

Wielkie dzięki za pomoc, już co nieco rozumiem. Zgłębię te linki, które podesłałeś. A znasz Ty, albo ktoś inny jakieś darmowe szablony regulaminów sklepów ebay oraz jakiś standardowy szablon zwrotów?

Konto na eBay jest obecnie zarejestrowane na osobę prywatną (członka mojej rodziny). W związku z tym musiałbym je przekształcić na konto firmowe, przepisane już na moją firmę?

Wiadomość 3 z 5
ostatnia odpowiedź

co do darmowych szablonów to raczej takich nie ma, zobacz tutaj http://www.auctiva.com/

szablon zwrotów do niczego nie jest Ci potrzebny, bo tak jak napisał pogues2005 ebay ujednolicił dla kupujących do 14 dni

Konto na eBay jest obecnie zarejestrowane na osobę prywatną (członka mojej rodziny). W związku z tym musiałbym je przekształcić na konto firmowe, przepisane już na moją firmę?