czesc wszystkim, dzieki za to forum. dzieki niemu sie dowiedziałam, ze nie ja jedna dostałam taką cudowną ofertę zakupu telefonu, który wystawiłam. Wystawiłam go na allegro, ale schemat działania oszustów jest identyczny, jak na ebay. faktycznie- w pierwszej chwili ucieszyłam się, ze ktoś za nowego SonyEricssona 550i chce dać 550$, ale wydało mi się dziwne, ze ktoś zza granicy chce kupić telefon w Polsce i wysyłać go do Nigerii, dlatego poszukałam w necie jakiś informacji, i tak trafiłam na to forum. Sprawdziłam adresy IP, które podali wczesniej ludzie na tym forum, i jeden z nich (80.89.176.36) prowadzi do firmy Cobranet Limited, gdzie jako osoba kontaktowa jest podany jakiś koleś z Lagos, Nigeria. a Lagos w Nigerii pojawia sie w adresach, na które ma być wysłana paczka z towarem z aukcji. więc moze od tego kolesia sie zaczęło.. nie wiem jak inni, ale mam ochotę pod podany adres wysłać plastikowego banana w paczce za pobraniem na kwotę 3 tysięcy 🙂
pozdrawiam wszystkich, a poniżej wklejam maila od tego oszusta:
Wiadomość od: kkkingpinjoe1 (0) (Użytkownik nie dokonał pełnej aktywacji konta), wysłana z komputera o numerze IP: 10.11.1.2 (proxy 217.20.240.19)
Strona z przedmiotem: NOWY SE K550i ORANGE - POZNAŃ !!!
--------------------------------------------------------------------------------
Treść wiadomości:
My name is Mr joe smith from the USA,i saw your
item on the Classifieds,I am interested in buying 1 of this
item from you,provided its in good working condition
and quality am ready to buy it for usd550,00 to the price
listed so as to close the Classifieds on the items which
is needed urgentlly by a client of mine in
Africa.Expecting your reply ASAP so as to proceed
with the payment via BANK TRANSFER PAYMENT ,Let me
know if my offer is okay.Contact me directlly at my e-mail
kk_kingpinjoe11@yahoo.com
Thanks Mr smith
--------------------------------------------------------------------------------