POMOCY!!! OSZUKANY!!!

lukniew
Użytkownik
Sprzedawałem laptopa na ebay i uzgodniłem że koleś ze Stanów kupi go poza abay dla syna w angli. Dał namiary na swoj bank z ktorym się kontaktowałem. Miałem tylko wysłać laptopa i wysałać numer wysyłki DHL do banku i bede miał kaske. Zrobiłem tak ale...od tygodnia nie mam ani odzewu ani kasy. Nie wiem co z tym zrobic...zgłsic na policje?? Czy cos to da?? Mam adres jego syna i emaile banku i ojca oraz syna. POMOCY!!!
Wiadomość 1 z 39
ostatnia odpowiedź
38 ODPOW. 38

POMOCY!!! OSZUKANY!!!

Padles ofiara oszustwa zwanego "przekretem nigeryjskim" mozesz o tym poczytac na forum i na:
http://e-platnosci.23.pl/bezpieczenstwo.htm

Bardzo sa slabe (czytaj: zadne) szanse odzyskania pieniedzy.
Ebay ci nie pomoze bo transakcja nie odbywala sie przez Ebay.

Bank? - watpliwe bo juz pewnie za pozno ale zadzwon - to pierwsze co mozez zrobic a nastepnie zglos na policje bo tylko w ten sposob dowiedza sie ze problem istnieje i jak powaznym jest.

RAJ SPRZEDAWCY:
Bez grozby obciazen zwrotnych:
MONEYBOOKERS

Wiadomość 2 z 39
ostatnia odpowiedź

POMOCY!!! OSZUKANY!!!

Padles ofiara oszustwa zwanego "przekretem nigeryjskim"

on nie padl. on jest ofiara losu 😉
Wiadomość 3 z 39
ostatnia odpowiedź

POMOCY!!! OSZUKANY!!!

Oh, łel. Kazdy kiedys mial mniejsza lub wieksza tego typu lekcje.

Ofiara jest ten ktory ma takowa wiecej niz raz.

Z drugiej strony: dobrze jednak uczyc sie na bledach innych poniewaz nikt nie bedzie zyl tak dlugo aby poczyniec je wszystkie samemu.

RAJ SPRZEDAWCY:
Bez grozby obciazen zwrotnych:
MONEYBOOKERS

Wiadomość 4 z 39
ostatnia odpowiedź

POMOCY!!! OSZUKANY!!!

Oh, łel. Kazdy kiedys mial mniejsza lub wieksza tego typu lekcje.

nigdy nie mialem i moi znajomi tez nie. to nawet nie przekret. nic nie zwalnai od myslenia. wyslij mi, ja odbiore i moze pozniej zaplace :D. hip hip hurra!
Wiadomość 5 z 39
ostatnia odpowiedź

POMOCY!!! OSZUKANY!!!

Hihi, też to kiedyś miałem, mail z banku w afryce, że tam już pieniądze na mnie czekają, buahahaha. Oczywiście adres do wysyłki inny itp itd, no ale cierpliwie czekałem z wysyłką, aż kasa pojawi się na paypal lub na koncie bankowym, no i sie nie doczekałem.
Wiadomość 6 z 39
ostatnia odpowiedź

POMOCY!!! OSZUKANY!!!

bognaaaa
Użytkownik
czesc wszystkim, dzieki za to forum. dzieki niemu sie dowiedziałam, ze nie ja jedna dostałam taką cudowną ofertę zakupu telefonu, który wystawiłam. Wystawiłam go na allegro, ale schemat działania oszustów jest identyczny, jak na ebay. faktycznie- w pierwszej chwili ucieszyłam się, ze ktoś za nowego SonyEricssona 550i chce dać 550$, ale wydało mi się dziwne, ze ktoś zza granicy chce kupić telefon w Polsce i wysyłać go do Nigerii, dlatego poszukałam w necie jakiś informacji, i tak trafiłam na to forum. Sprawdziłam adresy IP, które podali wczesniej ludzie na tym forum, i jeden z nich (80.89.176.36) prowadzi do firmy Cobranet Limited, gdzie jako osoba kontaktowa jest podany jakiś koleś z Lagos, Nigeria. a Lagos w Nigerii pojawia sie w adresach, na które ma być wysłana paczka z towarem z aukcji. więc moze od tego kolesia sie zaczęło.. nie wiem jak inni, ale mam ochotę pod podany adres wysłać plastikowego banana w paczce za pobraniem na kwotę 3 tysięcy 🙂
pozdrawiam wszystkich, a poniżej wklejam maila od tego oszusta:

Wiadomość od: kkkingpinjoe1 (0) (Użytkownik nie dokonał pełnej aktywacji konta), wysłana z komputera o numerze IP: 10.11.1.2 (proxy 217.20.240.19)
Strona z przedmiotem: NOWY SE K550i ORANGE - POZNAŃ !!!

--------------------------------------------------------------------------------
Treść wiadomości:
My name is Mr joe smith from the USA,i saw your
item on the Classifieds,I am interested in buying 1 of this
item from you,provided its in good working condition
and quality am ready to buy it for usd550,00 to the price
listed so as to close the Classifieds on the items which
is needed urgentlly by a client of mine in
Africa.Expecting your reply ASAP so as to proceed
with the payment via BANK TRANSFER PAYMENT ,Let me
know if my offer is okay.Contact me directlly at my e-mail
kk_kingpinjoe11@yahoo.com
Thanks Mr smith
--------------------------------------------------------------------------------
Wiadomość 7 z 39
ostatnia odpowiedź

POMOCY!!! OSZUKANY!!!

bognaaaa
Użytkownik
to jeszcze raz ja 😉
wszystkie IP pobrałam z dyskusji o temacie "Oszuści z Nigerii cd" , ale ten wątek chyba jest już zamknięty, bo nie mogłam tam dodać swojej wypowiedzi, więc wkleiłam tutaj 😉
pozdrawiam wszystkich.
Wiadomość 8 z 39
ostatnia odpowiedź

POMOCY!!! OSZUKANY!!!

qlimax71
Użytkownik
Witam wszystkich 😄
ja akurat dostałem oferte 850 EURO za SE W880i 😮
zdziwiło mnie to strasznie ale zgodziłem sie 😕
podałem mu dane swoje i nr konta
ale telefonu nie wysłałem 😄 i nie wyśle jeżeli $ nie bedzie na koncie,
ale po przeczytaniu tego arytkułu i nie tylko tego myślę
że te pieniądze nigdy nie wpłyną na moje konto a szkoda bo nie lada kąsek 3120zl za w880i :D:D
nie jaki jano_zico@yahoo.com napisał mi ze jutro wpłaci hajs na konto 😆 to sie okaże a narazie czekam co z tego wyniknie nie łudząc sie juz że bede miał tyle siana za to 😕 a szkoda :D:D
mam jedno pyatnie dość ważne,
czy to ze podałem mu dane adresowe i nr konta moge mieć z tego jakiś kłopot ??
wystawionych rzeczy nigdy nie wysyłam w sumie dopóki nie wpłyną pieniądze na konto 😛
pozostaje mi tylko czekać .. tylko kij wie na co :D:D
pozdroo
Wiadomość 9 z 39
ostatnia odpowiedź

POMOCY!!! OSZUKANY!!!

Witam oto wiadomość którą ja otrzymałem. Na szczęście się nie nabrałem tylko wysłałem mu kartkę z wielkim kutasem. Ha HA
Treść wiadomości:
Hello Seller,
I am Karol Slim, I am from Canada but presently resides in Nigeria and i saw your item posted on auction and am very interested in buying it from you for my client and i will pay you the amount of [ $ 1,850 us dollars ] for the item including shipping charges to my client for the item,And if you are interested in selling the item to me you can send me your Full Bank Transfer, So that i can go and send the money to you as soon as possible and i will be sending the money to you VIA HSBC BANK ONLINE TRANSFER OR CITY BANK WIRE TRANSFER directly to your Account Number.
Name:
Address:
City:
Country:
Bank Name:
Bank Swift Code:
Bank Account Number:
Moreso,I will like you to ship the item via EMS Pocztex,So go and make enquiries for sending the item and get back to me as soon as possible with the final price you want to sell the item to me including the shipping charges..ok.
N.B : And i will like you to tell me another items you have and yo u wish to sell out for me and tell me the final price you wish to sell it out for me too ...ok.
Thanks and i await your response on this mail i sent to you as soon as possible..ok.And get back to me back in my private box at k.slim02@yahoo.com and you can also give me a call in my Mobile Phone Number at +2348026309588 for more information from me..
Regards Karol Slim.
Wiadomość 10 z 39
ostatnia odpowiedź