08-11-2016 21:32 – ostatnio edytowany 09-11-2016 14:43 przez mariola.c
Wysłałem do polskiego eby w niedzielę przez formularz odwołanie od transakcji jednak nie dostałem odpowiedzi. Może jakiś moderator to przeczyta i odpowie. Poczekam do jutra.
Napisałem oczywiście o pomoc bo z Włochami dogadac się nie da. Napisałem przed momentem do niemieckiego ebay bo tam był sprzedany przedmiot zobaczymy czy niemiecki ebay jest tak samo skłonny do odpowiedzi i w jaki sposób. Podaję wszystkie dane.
Poradżcie co z tym zrobić zanim zapytam prawnika lub zgłosze do prokuratury. Nie odpuszczę. A może przegrałem z góry ?
Witam. Piszę do polskiego oddziału ebay w sprawie #5116357207 niesłusznego zwrócenia użytkownikowi 357 EUR za zakup butów New Balance. Dokonano zakupu 9.10.2016 w niedzielę. Wysłaliśmy buty we wtorek 11.10.2016. Paczka została wysłana priorytetem numer nadania CP195211708PL. Kupujący otworzył 18.10 2016 sprawę z powodu nie otrzymania przedmiotu. Przedmiot został dostarczony do kupującego 19.10.2016 co można zobaczyć na śledzeniu przesyłki. http://emonitoring.poczta-polska.pl/?numer=CP195211708PL Cały czas byłem w kontakcie ale kupujący nie odpowiadał mimo otrzymania przesyłki. Wysyłałem informacje do jego wglądu i administracji ebay. Mimo moich starań ebay zwrócił bardzo dużą sumę kupującemu 357 EUR a buty też straciliśmy. Zostałem jako firma okradziony i pokrzywdzony przez ebay. Zamknięto sprawę z powodu niestety odpowiedź w języku włoskim
Ciao
Dopo aver esaminato la controversia, abbiamo deciso di emettere un rimborso completo a favore dell'acquirente.
Il codice della spedizione che hai fornito indica che l'oggetto e stato consegnato a un indirizzo diverso da quello fornito nei dettagli dell'ordine. Per essere protetto dal rischio di perdere una controversia, sei tenuto a effettuare la spedizione solo all'indirizzo presente nella pagina dei dettagli dell'ordine di eBay o nella pagina dei dettagli della transazione di PayPal.
E stato emesso un rimborso di EUR 357,00 il 6 nov 2016 a favore dell'acquirente. Il rimborso copre il prezzo di acquisto e le spese di spedizione originali.
Questo importo verra detratto dal tuo metodo di pagamento associato al tuo account.
Buty zostały wysłane na prawidłowy adres podany na PayPal przesyłka została dostarczona a my nie mamy butów ani 357 EUR.
Mamy zeskanowaną całą dokumentację transakcji. Żądamy od ebay zwrotu pełnej kwoty 357 EUR gdyż wywiązaliśmy się z transakcji. Nie rozumiemy dlaczego tak się stało i jeżeli nie odda ebay naszych pieniędzy skontaktujemy się z prawnikiem i z główny odziałem ebay. To jest niedopuszczalne. Prosimy o interwencję i natychmiastowy zwrot.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich co mają jeszcze nerwy i jaja handlowac na ebay.
Grzegorz
Zaakceptowano odpowiedź! Przejdź do odpowiedzi.
21-11-2016 22:00
Nie odpowiem Ci na to pytanie. Na razie mi jakoś udaje się dokonać zakupu zgodnego z opisem. Nie zostałem oszukany. Kupuję z innego konta prywatnego. Może inni mają przykre doświadczenia. Choćiaż tak i nie dokońca.
Kolega poprosił mnie paradoksalnie o zakup butow z USA. Limitowana edycja. Sprzedawca firma nie wystawił paragonu ale to dla mnie nie ważne, Wysłał buty listem a karton porozklejał złożył go na płasko aby było taniej, Zpłaciłem sporo więcej za wysyłkę ale z tym się liczyłem.
22-11-2016 12:02
farciarz.
Wiekszosc ludzi takie ewidente sprawy przegrywa z ebay a nie kazdy ma pozniej czas i mozliwosci walczyc.
WIdzisz tu trzeba znac nawet pare jezyków by taką sprawe wygrac 😛
Wysyłac mase maili i pare godzin na telefonei wisiec.
To co by było dopiero przy jakies bardziej zawiłej sprawie.
Mimo ze widac ze sprawa ewidentnie na twoja korzysc to jak widzisz ciezkie boje w tak ewidentnej sprawie.
Jednym słowem ebay ma nas głeboko w (_o_)
22-11-2016 15:45
Ebay.de jeszcze nie kradnie,ta sama sytuacja z wersją australijską skończyłaby się bez happy endu.
Sprawdź wskaźniki sprzedawcy,masz w dalszym ciągu przewinienie za nierozwiązaną sprawę przez sprzedającego.
22-11-2016 18:17
A to jest jeszcze oś takiego jak ebay.de ?
Niedawno jak się zgłaszało problem na niemieckim ebay odpisywał Niemiec , teraz odpisują Bambule, Tariny , Adagle i inne persony . Oczywiście wszystko tłumaczone przez translatora i to w ten sposób , że trudno się w ich odpowiedziach doszukać sensu i logiki .
22-11-2016 21:32
chodzi mi o to że na ebay.de mają inne zasady,podam przykład,facet poużywał maszynki do golenia i odesłał podając urojony powód.Nie zabrali mi pieniędzy chociaż mogli,na ebay.com i w Australii nic takiego nie miałoby miejsca,kasa znika od razu
22-11-2016 22:53 — edytowano 22-11-2016 22:56
Fakt. Kontakt telefoniczny z ebay.de był naprawdę dobry. Nawet jak poprosiłem aby oddzwnili do mnie a wyszedłem i nie zabrałem telefonu nawalali do mnie 4 razzy !! Przeciez mogli raz góra dwa. Rozmowa trwala prawie 30 minut ale czułem, że chcą mi pomóc. Zainterweniowali do ebay.it i dopiero ruszyło z miejsca. Moje rozmowy z Włochami to tylko ble, ble chcemy pomóc nie możemy odsyłakli do ebay.pl. Po interewncji ebay.de wysłali wreszcie linka gdzie mogę złozyć wszystkie dokumenty dowody ale mimo prośby o język angielski to już nie, dalej włoski. No i wysłałem i za dwa dni mail a potem zwrot pieniędzy.
Może to przypadek a może byłem upierdliwy do bólu . Nie wiem.
25-11-2016 18:14
Witam, mam taką akcje dnia dzisiejszego, facet po tygodniu nie płaci za zakupiony towar. Zgłaszam o anulowanie tranzakcji i zwrot prowizji. On mi po 3 dniach zakłada sprawę o zwrot wpłaty :). Czy jak dzisiaj zamkne sprawę to go pozamiatam czy będe musiał udowadniać że stara sie mnie oszukać ?
29-11-2016 21:55
30-11-2016 21:52
Witam
Gratulacje że udało Ci się wygrać z cwanym klientem z Włoch. Powiem tak aby uniknąć takich sytuacji blokuj klientów z Włoch i Francji zauważyłem że z nimi zawsze są kłopoty. Dziwne jest to że przecież sprzedawałeś towar na ebay.de wiec powinni na logikę pisać w języku niemieckiem lub angielskim. Druga sprawa nie wysyłaj Pocztą Polską idzie za długo generalnie najlepiej kurier DPD lub GLS czym dłużej klient czeka na towar tym większa szansa na spór i blokadę płatności paypal. Kolejna sprawa trzeba takie nieuczciwe zachowania wkalkulować w ryzyko sprzedaży, niestety taki jest handel na ebay. Fakt że zdażają się blokady obciążenia zwrotne i inne ciekawe sytuacje. Ale i tak jest tu owiele lepiej niż na naszym Allegro. Pozdrawiam wszystkich sprzedawców:)
11-01-2017 23:30
Po wlosku ,he he ,bellissimo!
Niesamowite 1