05-09-2012 21:38
Witam!
Ostatnio kupiłam używane płyty z Japonii u dwóch różnych sprzedawców.
U pierwszego kupiłam 8 singli (to była jedna akucja, na której wystawione były wszystkie, a nie 8 osobnych) i zapłaciłam 39,99$ + 0$ przesyłka.Single byłu używane.
U drugiego kupiłam 4 single (to również była jedna aukcja) i zapłaciłam 22$ + )$ przesyłka.Single były nowe.
To były moje pierwsze zakupy przez ebaya z Japonii i chciałabym się dowiedzieć czy dopadnie mnie cło i vat oraz ile mnie to wyniesie. Zaznaczam, że są to 2 różne przesyłki, od różnych sprzedawców.
Czytałam już wiele artykułów, ale informacje tam są rozbierzne, więc mam nadzieję, że ktoś z was mi pomoże.
06-09-2012 14:48
teoretycznie nic nie zapłacisz, bo nie przekracza górnego limitu 150 €, a praktycznie zależy od kontrolującego UC
nikt Ci dokładnie nie napisze ile, zapytaj u źródła najlepiej Informacja.Celna@mofnet.gov.pl
http://www.mf.gov.pl/index.php?const=2&dzial=516&wysw=4
12-01-2025 15:29
Dla używanych płyt winylowych sprowadzanych z Japonii do Polski, klasyfikowanych pod kodem CN 8523 80 10 (nośniki dźwięku – płyty gramofonowe), podstawowa stawka celna wynosi 0%, dzięki Umowie o Partnerstwie Gospodarczym między UE a Japonią.
Jeśli jednak nie dostarczysz dokumentacji potwierdzającej pochodzenie towaru, mogą obowiązywać standardowe stawki celne. W takim przypadku wynosi ona 3,2%.