anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

eBay International Shipping (EIS) - jak uzyskać dokument celny SAD po odprawie towarów?

Kupiłem przedmiot od sprzedawcy z USA, który wysyła swoje towary za pomocą eBay International Shipping (EIS) za pomocą swojego konta firmowego.

W EIS widnieje informacja:
"eBay zajmuje się procesem dostawy międzynarodowej, w tym formalnościami i opłatami celnymi"

Aby zaksięgować VAT oraz móc odsprzedać przedmiot za pomocą swojej firmy muszę uzyskać dokument celny SAD po przebytej odprawie celnej. W normalnych przypadkach (wysyłka nie przez EIS) otrzymuję informacje z urzędu celnego, że paczka przechodzi proces odprawy i korzystam z pomocy agenta celnego, który zajmuje się sporządzaniem dokumentacji dla urzędu celnego, po której otrzymuję dokument celny (SAD).

W jaki sposób mogę uzyskać dokument SAD jeśli to ebay "zajmuje się formalnościami"?

Wiadomość 1 z 3
ostatnia odpowiedź
2 ODPOW. 2

eBay International Shipping (EIS) - jak uzyskać dokument celny SAD po odprawie towarów?

Też chcę się tego dowiedzieć, żeby odliczyć VAT w firmie, do czego potrzeba SAD lub PZC.

Wiadomość 2 z 3
ostatnia odpowiedź

Mimo ze eBay zajmuje się opłatami celnymi to przesyłka przechodzi odprawę na granicy i tam należy zapytać o dokumenty. Np. zdarza się że na granicy liczą VAT ponownie mimo ze eBay już policzył i wtedy jest to udokumentowane. Urząd celny powinien wydać dokument stwierdzający odprawę 

Wiadomość 3 z 3
ostatnia odpowiedź