01-11-2013 20:08
Nigdy nic przez ebay nie kupowałem. Chciałem zamówić pare części elektrycznych, których nie moge nigdzie dostać na miejscu. Na szczęście są tutaj, niestety mają je jedynie chinole. Przewertowałem nieco informacji o sprzedawcy. Na 1000 pozytywów ma około 20 czerwonych miesięcznie. Do rzeczy. Sprzedawca oprócz ceny podstawowej za przesyłkę oferuje śledzenie jej za 3 dolce. Oczywiście mam to zamiar wykupić. Poczytałem jednak komentarze poza ebay i choć tematów jest niewiele, to są jednak opisywane przypadki których nie można leceważyć. Komentarze negatywne wskazują na to, że pomimo opłacenia dodatkowych 3$, sprzedawca i tak wysyła je zwykłymi, licząć że dojdzie, co wynika z tego że często nie jest w stanie podać żadnych numerów trackingowych. Dwa, przesłane produkty nie sa oryginalne. Rozumiem, że w każdym momencie gdy będzie coś nie tak, bo paka nie dojdzie lub w środku będzie jakiś szit, będę mógł poprosić paypala o pomoc i zwrot środków razem z kosztami przesyłki bez względu na głupoty jakimi będzie się wypierał sprzedawca. Dlaczego więc tyle osób w komentarzach pisze, że nie otrzymało żadnego zwrotu ani od paypala ani sprzedawcy i straciło pieniądze?
01-11-2013 21:24
hub_pat napisali:" Dlaczego więc tyle osób w komentarzach pisze, że nie otrzymało żadnego zwrotu ani od paypala ani sprzedawcy i straciło pieniądze?"
Prawdopodobnie nie odeslali produktu do sprzedawcy (na swoj koszt, z numerem do sledzenia) a to jest warunkiem uzyskania zwrotu wplaty w przypadku reklamacji niezgodnosci zakupu z opisem..
Jednak aby wiedziec na pewno zapytaj tych osob.
Przy zakupach zawsze bedziesz mial pewne ryzyko a jesli cena czesci jest niebywale niska lub/i jest z Chin to prawdopodobienstwo ze nie jest oryginalna jest dosc wysokie.
Zanim kupisz wieksza ilosc - kup jedna sztuke.
Nie musisz doplacac do przesylki. Do sprzedawcy nalezy udowodnienie ze przesylka dotarla.
Jesli tego nie uczyni to otrzymasz zwrot. Proste.
Sa nieuczciwi kupujacy ktorzy z tego korzystaja i biada sprzedawcy ktory na takich trafi a nie wysle z numerem do sledzenia.
03-11-2013 19:30
Dziękuje ci za odpowiedź. Forum widzę jest martwe bez stałego bywalca.
Nie mogę się skontaktować z osobami wystawiającymi komentarz, bo nicki sa ukryte (nie wiem czy wszędzie są czy tylko tam) poza tym aukcje są prywatne i na karcie komenatrzy sprzedawcy nie widzę nawet do czego jaki jest komentarz, nie jestem więc w stanie niczego sensownego stwierdzić. Nie wiem jakim cudem mam to w obserwowanych bo teraz tej aukcji nie znajduje w wyszukwiarce.
Pytałem sprzedawcy czy rzeczywiście zdjęcie odzwierciedla sprzedawany przedmiot i czy rzeczywiście jest to part oryginalny-nowy. Sprzedawca się wyraźnie oburzył i potwierdził. Recz jest o tyle podejrzana, że raczej wątpie aby ktokolwiek mógł mieć nowe japońskie podzespoły w takiej ilości, których produkcja zakończyła się dekade temu, szczególnie jeśli chodzi o jakichś chińców, cwaniaków i masowych podrabiaczy wszystkiego. Aleee z drugiej strony wierzyć się nie chce, że bezczelnie tym handlują w okazji na jelenia, który się nie pozna, bo osoba ta otrzymuje tak wiele pozytywnych opini (99,4 total).
Kto ponosi koszty odesłania towaru niezgodnego z opisem? I czy naszaą pocztą sie da polecony do Chin posłać?
04-11-2013 01:00
Niezgodnego z opisem ponosi sprzedawca i da się wysłać do Chin naszą pocztą ( z choinki się urwałeś ? ) .Wysyłałam już do Chin , szedł ok 2 tyg.
04-11-2013 10:48
Nieco sie urwałem 🙂 Chodzi o list polecony najlepiej z ubezpieczeniem, więc znając myki poczty nie wszędzie sie da taki wysłać. Przepraszam, że nie sprecyzowałem wczeniej.
PayPal potem jeszcze uczestniczy w jakis sposób w nadzorowaniu tej operacji zwrotu czy nie?
04-11-2013 19:15
spokojnie taki list do Chin mozesz wysłać ale to i tak nie ma sensu, bo jesli wyślesz polecony prio to poleci samolotem a i tak będzie rejestrowany na każdym etapie, śledzić możesz na stronie poczty polskiej
spór na paypalu możesz otworzyć tylko raz w nie przekraczającym terminie 45 dni, a liczy to się od momentu klikniecia kup teraz lub wygrania licytacji (dni sie liczy pokolei jak leci ;D)
06-11-2013 16:28 — edytowano 06-11-2013 16:29
Jak przeglądać negatywne komenatrze? Musze ich szukac na listach mozolnie przwijając strony? czy jest jakiś normalny sposób.
13-11-2013 21:18
w adresie karty opinii tego sprzedawcy zmien .pl na .com i sprawdz, czy liczba opinii negatywnych jest podlinkowana i mozna wyswietlic wszystkie
przyklad: http://feedback.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&userid=sunrise-trade
- mozna kliknac liczbe opinii negatywnychm aby zobaczyc je wszystkie