10-06-2021 15:37
W nawiązaniu do emaila z Ebay: Zarejestruj się w usługach płatności do 10/07/2021
Czy to możliwe (technicznie)?
"Niniejszym upoważniasz podmioty eBay do pobierania z Twojego konta bankowego wszelkich kwot należnych eBay. Zobacz zgodę na polecenie zapłaty SEPA"
Nie wiem czy powiązać konto Euro czy PLN? Opłaty mam w PLN a aukcje w walucie USD.
Nie bardzo wiem po co to wszystko, skoro i tak paypal będzie głównym środkiem płatniczym. A opłaty za prowizje zamierzam sam regularnie opłacać aniżeli ma mi coś z automatu pobierać.
09-07-2021 11:27
A jak z dnia na dzień ogłoszą, że podatki płacą sprzedawcy, to z konta zaczną znikać sumy na te podatki i guzik im zrobimy. Wymuszając na nas zgodę na takie bezpańskie wałęsanie się e-baya po naszych oszczędnościach.
09-07-2021 12:12
Odpowiedzią na takie czy jakieś inne zagrożenie (hakerzy, pomyłki, nieuczciwi pracownicy) jest otwarcie osobnego konta dla celów operacji na eBay i pilnowanie aby nie było na nim zbyt wysokiego salda.
11-07-2021 10:43
Z tego co zrozumialem to oni z automatu juz z ceny za sprzedany przedmiot odrazu ci sciagna prowizje i dostaniesz na konto ostateczna kwote. Ludzie moga przez PP ci placic ale tam nic nie bedziesz dostawal, nawet nie bedziesz wiedzial w jaki sposob zaplacili...
11-07-2021 23:50
Dziękuję za te info ze warto miec konto tylko dla wpłat z ebay. Dobrzy ludzie.
Bo jak im sie tam co omskie to potem dochodz swego. Jak to ebay własnie. Co prawda dojdzie opłata za drugie konto ale to juz pikuś. W sumie to będzie taki mój prywatny pay pal teraz:))
Znaczy jak mi sie uda konto uwierzytelnić za pomoca dowodu osobistego tzn jak poprawia bład w ebay czyli moze nigdy:))Na wszelki wypadek wyrobię paszport
W sumie to sie dziwie dlaczego ebya nie moze wydawać takich - dowodów , kart - eba,y.
Sie tam u nich logujesz, podajesz nr konta bankowego, dane , a oni do ciebie wysyłają kartę- jak banki. i ona słuzy do uwiarygodnienia,i czego tam jeszcze nie wymyśla sobie.
mogli by nawet barac za takie wyrobie karty opłatę.W takim hurcie to by penie nie było drogie.
Mogli by sobie tam ujednolicić programy do uwiarygodnienia pod te karty,a tak to paszporty , prawa jady , dowody . Co kraj to obyczaj. Dziwne ze jeszcze na to nie wpadli.
Czułam ze będzie drożej, nie reklamuje sie ze o jak teraz będzie cudnie, jak wygodnie, jak sie dodaje
i masz dwie opcje- albo sie zgadzasz na nasze propozycje albo papa.:))) Węszyłam podstęp.To za piękne było:)by takie cos jak usługa ebya potaniała w obecnym czasie.
12-07-2021 00:21
aukcje nadal są dostępne bez przechodzenia na ich system płatności. Więc kto nie robił, ten niech się nie spieszy...
12-07-2021 00:33
Ciekawe czy ktoś oprócz mnie zgłosił złodziejskie praktyki ebay do KNF i UOKiK-w tej chwili ebay jest lepszy od bocianów i providentów-jakkolwiek "dobra zmiana" liże jankeskie annusy,to jakoś tam na wiele wniosków muszą odpowiedzieć.W zasadzie złodziejstwo ebay jest tak ewidentne,że nawet prości ludzie to wychwycą po obejżeniu zrzutów ekranu.Myślę,że ebay czeka na 4 falę pandemii i przejęcie pieniędzy umarłych w jej wyniku-taka jankeska zaradność.
12-07-2021 09:31
Tak, potwierdzam tylko platnosci mimo zaplaty nie dostaje na paypal tylko narazie niewiem gdzie sa, niby powinny byc przelane na konto bankowe ale mam problemy z potwierdzeniem tozsamosci;/
Zobaczymy czy w te wtorki bedzie cos wplywac...
12-07-2021 11:01
"ale mam problemy z potwierdzeniem tozsamosci;/"
To samo mam .
A aukcje unieważniałam , z obawy ze przejma pieniądze za wysłany towar.
A i tak jeden przedmiot musze wysłać, bo pobrali sobie z tych pieniędzy z góry prowizję no i bym jeszcze musiała dopłacić chcąc zrobić zwrot
Moge isc na etsy. Ale lubię ebay 9 lat bez problemów z ich strony.Zero awarii.
Nie wiem czy nie chodzi o to ze ebay mógł miec straty od niezapłaconych prowizji. Owszem mógł w efekcie zablokować konto, ale pewnie mieli problemy by odzyskać prowizje. Np od bankrutów.
Tak ze od tej strony rozumiem sens ich działań. Zabezpieczają swój interes.
Tyle ze co do opłat mogli uczciwie powiedzieć ze podnoszą ceny. A okłamali ludzi i teraz rzecz jasna ludzie są rozżaleni. Zwłaszcza ze stopień % podwyżki opłat nie jest do końca jasny. Z tym ze sobie podliczyłam koszt każdej aukcji i nie jest to przynajmniej dla mnie jakaś wysoka sumie tej podwyżki. Zwłaszcza ze wszytko poszło do góry.Wiec sie liczyłam z tym ze i ebay i paj pal podniosą opłaty
Ale na pewno dla osób które maja duże obroty- to i kosz podskoczył znacznie. A ebye nie tylko ludzi na to nie przygotował a wręcz ich uśpił tymi obietnicami ze będzie taniej.
12-07-2021 11:48
Też masz problem z weryfikacja Dowodu Osobistego? Pytałas ich na czacie, cos Ci konkretnego odpisali, bo mi ze zlozono raport i prosze czekac 3-5 dnii ktos to poprawi...
12-07-2021 14:56
Tak. nieweryfikowalne.
Na razie z ebay mam zerowy kontakt. Gdybym choc mogł ten skan wysłać to bym spokojnie czekała. Bo czytam tu na Forum, ze mieli problem, bo daty w dowodach u nas są inaczej zapisywane . Czyli juz wiedzą.A ze pewnie nie ma nas wielu z tymi dowodami to sie im pewnie"nie pali".
Nie wiem jak im ten skan przesłać, elektronicznie -bo mam od nich tylko opcje w tej automatycznej wiadomości - paszport - prawo jady.
Ale znalazłam adres- i wyslę po prostu pocztą. Na wszelki wypadek
Wrzucam -moze sie komus przyda .Znałam adres gdy wpisałam hasło
Jak przesłac dokumenty i informacje do działu Odsługi Klienta
Jeśli nie możesz przesłać skanów dokumentów, wyślij ich kserokopie pocztą na adres:
eBay EU Billing
The Atrium, Old Navan Road
Blanchardstown
Dublin 15
Irlandia