11-02-2014 15:07 — edytowano 11-02-2014 15:09
Witam serdecznie,
Pisałem już kilka razy odnośnie sprzedaży za granicą, jednak potrzebuje jeszcze kilku informacji.
Otóż jestem w fazie weryfikacji 90-dniowej (do konca lutego), posiadam juz 10 komentarzy. Sprzedaż ma odbywać się głównie na terenie niemiec.
Kilka pytań:
1) Gdzie bardziej opłaca się otworzyć sklep (ebay.pl czy ebay.de) ?
2) Czy wystawiając na ebay.de odwiedzający po słowach kluczowych będą widzieć moje aukcje?
3) Lokalizacja rozumiem że bedzie w Polsce, jak mogę zaznaczyć że wysyłki będą raz w tygodniu z niemieckiej poczty DHL
4) Jakie zostaną nałożone na mnie limity wystawianych aukcji (czy w ogole będą) ?
5) Czy do limitu sprzedaży (aukcji) liczą się także kilka wariantów takie jak rozmari itd w jednej aukcji ?
Może ktoś podsunie mi jakies dodatkowe rady? Jak były poczatki waszej sprzedaży za granicą, może opłaca wysyłać się z Polski (jeżeli tak to za pośrednictwem jakiej firmy).
-= EDIT=-
Proszę podpowiedzieć mi jeszcze czy zagraniczni klienci chętnie kupują od polaków, i na co przede wszystkim zwracają uwagę, cena czy jakość materiału ?
Pisałem do supportu ebay.pl ale informacje jakie uzyskałem to chyba gotowa regułka...
12-02-2014 23:42
co do limitów, moim zdaniem oprocz zapoznania sie z informacjami typu http://pages.ebay.de/help/sell/sellinglimits.html
(gdzie jest zdaje sie mowa ze ograniczenia sa nakladane bez względu na ilosc ofert) + napewno sa nakladane na nowych sprzedawcow bez wiekszej historii sprzedazy
pozostaje po prostu sprobowac wystawic na probe np. maks. 10 aukcji lub kilka tzw. aukcji z wersjami, na ktorych wystawisz np. te same koszulki w roznych rozmiarach i kolorach i poczekac na rozwoj sytuacji bo tylko ebay wie, jaki i kiedy limit na kogo nalozy.
ebay zdecydowanie i celowo nie zaleca (uniemozliwia) wystawiania od razu setek aukcji, bo tylko poprzez ograniczenia daje mozliwosc 1) sobie sprawdzenia jakim sprzedawca jestes + 2) tobie sprawdzenia, co i jak dziala na ebay zwlaszcza jesli to serwis zagraniczny (bo one sa bardziej rozbudowane) oraz tego, jakie jest zainteresowanie zagranicznych kupujacych produktem np. z lokalizacja w polsce lub od polskiej firmy, jak ograniasz wysylke i jakie oceny otrzymujesz, a one sa wazne w kontekscie wymaganych przez ebay standardow obslugi
temat rzeka i moznaby pisac i pisac
13-02-2014 01:00
Problem jest tylko takie że:
Armatura jaką sprzedaje nie jest lekka jak już pisałem w poście powyżej, tak więc musze wysyłać z poczty niemieckiej. Do najbliższej poczty niemieckiej mam 70km tak więc koszty rosną, popyt na elementy w niemczech jest tylko że ja wystawiając 10 rzeczy moge z góry darować sobie sprzedaż.
Czy z tym limitem będę mógł wystawiać 10 aukcji z wersjami?
Powiedzmy 10 koszulek z 10-20 wersjami ?, złączki hydrauliczne (tym się między innymi zajmuje) różnią się tylko rozmiarami gwintów itp. stąd też moje pytanie.
13-02-2014 18:51
Nie moge edytować swojej odpowiedz tak więc napisze kolejna.
Z tego co wiem mogę wystawiać w ebay.pl aukcje na cały świat bez ograniczeń, ale i sklep mogę jeden postawic.
Jezeli wystawię aukcje na niemieckiej strony (10 aukcji) a reszte na polskim z wysylka "caly swiat" to wchodzac na moj sklep ludzie będa widzieć tez inne aukcje pomimo nie klikniecia caly swiat ??
13-02-2014 22:00
sprobuj poeksperymentowac z promocjami krzyzowymi http://pages.ebay.pl/help/sell/cp-overview.html
aukcje wystawione na ebay.pl tylko MOGA BYC widoczne dla zagranicznych kupujacych w opisanych w pomocy sytuacjach
14-02-2014 12:24
Widze ze ebay to temat rzeka :D. cale zycie czlowiek sie chyba bedzie uczyc dorbze sprzedawac w tym serwisie. Czy ta usługa jest dodatkowo płatna ?
Pytanie moje brzmiało czy przez ebay.de gdy ktos wejdzie w moj sklep (przedmioty sprzedajacego) będzie widział także te które wystawione są na ebay.pl z wysyłką na cały świat ?
14-02-2014 17:04
eBay to nie Allegro którego nauczysz się w jeden dzień. Musisz zrozumieć jak ta szalona maszyna działa.
Nigdy nie wystawiałem w polskim ebayu, ale skoro wystawiam na francuskim ebayu i gdy ktoś wchodzi poprzez ebaya uk, to widzi te aukcje. Więc prawdopodobnie tak.
Wiele osób zaczynało bez niczyjej pomocy. Czytaj, przeglądaj forum i napewno na tym zyskasz.
17-02-2014 18:03
dla mnie logiczne że tak.Miałam tak sprzedając z niemieckiego konta. Dopiero gdy będzie chciał kupić, a jego kraj będzie wykluczony to mimo że widzi-nie kupi.Pojawi się komunikat i info o konieczności skontaktowania się ze sprzedawca.
17-02-2014 19:08
Ale ja wszystkie aukcje pomyślałem żeby zrobić po niemiecku i wysyłka także na terytorium niemiec a żeby mieć jakąs mete to chociaz 10-20 aukcji (ile tylko będę mógł) wystawić na ebay.de.
Problem jest tylko z kosztami wystawienie bo na poczatku opłacać będzie się zrobic sklep na ebay.pl ale zbiegiem czasu o ile zwiaksza mi limity to ebay.de