Przesyłka wartościowa do Szwajcarii

varna8
Użytkownik
Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Sprzedałem zegarek człowiekowi ze Szwajcarii, pieniążki już mi wpłynęły i pozostała mi tylko kwestia wysyłki. Zegarek chciałem ubezpieczyć na kwotę jego sprzedaży tj. 6000 PLN, w firmie kurierskiej usłyszałem, że jeśli ubezpieczę na taką kwotę to zegarek automatycznie trafi do odprawy celnej i będzie na niego naliczone cło (nie byli w stanie podać nawet przybliżonej kwoty) ponieważ wszystko powyżej 1000 euro podlega podobno cleniu. Gdy zapytałem czy mogę w takim razie ubezpieczyć na mniejszą wartość np 3000 PLN to oczywiście nie ma problemu, ale oni nie gwarantują, że paczka nie będzie oclona. Czy może ktoś z Was ma już doświadczenie w tego typu wysyłkach i mógłby mi poradzić optymalne rozwiązanie, dodam jeszcze, że oczywiście byłoby mi na rękę ominięcie dodatkowych opłat celnych.
Wiadomość 1 z 2
ostatnia odpowiedź
1 ODPOWIEDŹ 1

Przesyłka wartościowa do Szwajcarii

po pierwsze to nie TY będziesz płacił cło tylko Twój kontrahent.

Jest to prawda, że wszystko powyżej 1000 euro podlega ocleniu, niestety ale musisz wypełnić deklarację celną CN23 + dokumenty np. SAD, Faktura, świadectwo pochodzenia towaru.

Nadawcy przesyłek z towarami o wartości do 1000 EURO mogą nie załączać dokumentu SAD. Przesyłki takie mogą podlegać odprawie zbiorczej. W takim przypadku Klient nie otrzyma jednak karty SAD z potwierdzeniem wywozu towarów za granicę, niezbędnego do ewentualnego odliczenia podatku VAT.

możesz również wysłać pocztą jako listem poleconym, wartościowym, ale wrazie zaginięcia paczki otrzymasz max 1000 DTS (SDR). Stan z dzisiaj wynosi za 1 SDR 4,4659

wg mnie masz trudny orzech do zgryzienia;/
na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
Wiadomość 2 z 2
ostatnia odpowiedź