Przesyłka wartościowa do Szwajcarii
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
14-12-2009 21:15
Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. Sprzedałem zegarek człowiekowi ze Szwajcarii, pieniążki już mi wpłynęły i pozostała mi tylko kwestia wysyłki. Zegarek chciałem ubezpieczyć na kwotę jego sprzedaży tj. 6000 PLN, w firmie kurierskiej usłyszałem, że jeśli ubezpieczę na taką kwotę to zegarek automatycznie trafi do odprawy celnej i będzie na niego naliczone cło (nie byli w stanie podać nawet przybliżonej kwoty) ponieważ wszystko powyżej 1000 euro podlega podobno cleniu. Gdy zapytałem czy mogę w takim razie ubezpieczyć na mniejszą wartość np 3000 PLN to oczywiście nie ma problemu, ale oni nie gwarantują, że paczka nie będzie oclona. Czy może ktoś z Was ma już doświadczenie w tego typu wysyłkach i mógłby mi poradzić optymalne rozwiązanie, dodam jeszcze, że oczywiście byłoby mi na rękę ominięcie dodatkowych opłat celnych.
Wiadomość 1 z 2
1 ODPOWIEDŹ 1
Przesyłka wartościowa do Szwajcarii
Opcje
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
14-12-2009 21:52
po pierwsze to nie TY będziesz płacił cło tylko Twój kontrahent.
Jest to prawda, że wszystko powyżej 1000 euro podlega ocleniu, niestety ale musisz wypełnić deklarację celną CN23 + dokumenty np. SAD, Faktura, świadectwo pochodzenia towaru.
Nadawcy przesyłek z towarami o wartości do 1000 EURO mogą nie załączać dokumentu SAD. Przesyłki takie mogą podlegać odprawie zbiorczej. W takim przypadku Klient nie otrzyma jednak karty SAD z potwierdzeniem wywozu towarów za granicę, niezbędnego do ewentualnego odliczenia podatku VAT.
możesz również wysłać pocztą jako listem poleconym, wartościowym, ale wrazie zaginięcia paczki otrzymasz max 1000 DTS (SDR). Stan z dzisiaj wynosi za 1 SDR 4,4659
wg mnie masz trudny orzech do zgryzienia;/
Jest to prawda, że wszystko powyżej 1000 euro podlega ocleniu, niestety ale musisz wypełnić deklarację celną CN23 + dokumenty np. SAD, Faktura, świadectwo pochodzenia towaru.
Nadawcy przesyłek z towarami o wartości do 1000 EURO mogą nie załączać dokumentu SAD. Przesyłki takie mogą podlegać odprawie zbiorczej. W takim przypadku Klient nie otrzyma jednak karty SAD z potwierdzeniem wywozu towarów za granicę, niezbędnego do ewentualnego odliczenia podatku VAT.
możesz również wysłać pocztą jako listem poleconym, wartościowym, ale wrazie zaginięcia paczki otrzymasz max 1000 DTS (SDR). Stan z dzisiaj wynosi za 1 SDR 4,4659
wg mnie masz trudny orzech do zgryzienia;/
na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
Wiadomość 2 z 2