08-07-2014 10:41
Witam!
(tak dokładne pytanie jeszcze nie padło na forum)
Nurtuje mnie jedno pytanie odnośnie ewidencjonowania na ebay zagranicznym (sprzedaż w dolarach)
Od razu na wstępie zaznaczam, że jestem czynnym podatnikiem VAT, oraz jestem zarejestrowany jako podatnik VAT UE.
Opodatkowanie na zasadach ogólnych(KPiR). Firma zarejestrowana w Polsce(niestety,hehe). Płace Zusy, VAT-7 i podatek Dochodowy.
Przypuśćmy, że sprzedaje towar za $10 i wysyłka tego towaru kosztuje też $10 (uprościłem, wiadomo, że to tylko przykład)
Od tej ceny prowizja od sprzedaży wynosi mnie na eBay ok.10% i paypal również pobiera coś około 10% (tak wiem, że dużo, ale dużo nie sprzedaje-a to co pisze paypal, że pobiera tylko 2,9% to bujdy na resorach, hehe, mniejsza o to)
Czy nabijając na kase fiskalną od $10 (przeliczając po obecnym kursie z paypal) nabijam, i teraz pytanie:
1) Całą kwote wliczając w to pobrane prowizje, czyli przeliczam $10+$10wysyłka na PLN i wbijam w kase. czy
2) Odliczam prowizje pobrane przez eBay i PayPal i od ceny jakby netto(bez prowizji od serwisów) liczę wtedy VAT, czyli $10+$10=$20, i teraz odejmuje 10%+10%=20% prowizji obu serwisów, czyli $20-20% (wtym przypadku $4)= $8+8 i to nabijam na kase(oczywiście licze 23%VAT dla towaru i 23% VAT od wysyłki zgodnie z ustawami/przepisami)
Mam jeszcze trzy pytania:
3) W jaki sposób udokumentować sprzedaż, sprzedając firmie z UE lub osobie prywatnej/firmie z poza unii(eksport), aby uzyskać 0% VAT od takiej sprzedaży. W miesiącu wysyłam najwięcej listów, raczej bardzo żadko paczki.
4) Czy przesyłki ekonomiczne są wliczone w 0% vat, czy tylko polecone?
5) Obowiązek podatkowy następuje w momencie sprzedaży - po wpłacie pieniędzy na konto PayPal, ale jeśli będę księgował tylko to co przyszło na konto w banku (zlecenie wypłaty w paypal) to zaksięguje tylko kwote netto
(bez prowizji dla serwisu PayPal, prowizje dla eBay płaci się oddzielnie), dobrze myślę? i jak lepiej robić?
Od razu zaznaczam, że do tej pory nabijam na kase całą kwote przychodącą na konto w PayPal(moment powsta.obow.podatkowwgo), czyli dla mnie zostaje około połowa, ehh (43% łącznie wynoszą prowizje/koszty, licząc z VATem)...
Dziękuje z góry za przebrnięcie przez moje wypociny 🙂 i chęci odpisania, mam nadzieje, że ktoś z was zna odpowiedzi 🙂
Pozdrawiam
Franciszek
08-07-2014 19:52
Od eBaya dostajesz fakture, na Paypalu masz Miesięcznie podsumowanie finansowe które możesz wrzucić w koszty, więc:
1) Całą kwote wliczając w to pobrane prowizje, czyli przeliczam $10+$10wysyłka na PLN i wbijam w kase
Ad 3:
- jeżeli w Uni, kontrahent musi mieć wazny NIP UE, tu go sprawdzasz:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
Jeżeli ma ważny, to wystawiasz 0% (dobrze by było to jakoś udukomentować, czyli np wydrukować screena i podpiąc pod fakturę)
- jeżeli spoza UE, to robisz zgłoszenia celne do ECSu, dostajesz komunikat o wywozie i dzięki niemu możesz stosować stawkę 0%. Inaczej nie masz żadnego potwierdzenia że towar opuścił UE. Temat był poruszany tutaj:
Ad 4:
Hm?
Ad 5:
Żle? 🙂
Masz konto firma na eBayu?
08-07-2014 21:23
dziękuje za odpowiedź, bardzo mi to pomogło 🙂
co do punktu 4 chodzi mi o to, czy przy eksporcie, lub sprzedaży dla firm w UE, działa to również dla przesyłek nierejestrowanych?(czyt.listów ekonomicznych międzynarodowych do 2kg-a takie najczęściej wysyłam) - czy działa zasada 0% VAT-u dla takich przesyłek.
tak mam konto firma na ebayu i miesięczne zestawienie płatności(fakture) oraz raporty z paypala księguje, niestety oba można zaksięgować tylko netto, ale zawsze dochodowy będzie mniejszy 🙂
pozdrowienia
Franciszek
08-07-2014 21:36
0% VAT-u
nie ważne czym, ważne, że ma być kontrahent NIP UE lub zgłoszenia do ECSu aby to było legalne.
10-07-2014 04:45
Odnosnie PayPala to to jezeli masz zalozonego w Polsce i twoj kupiec jest z Polski to prowizja jest 2.9% od calosci plus jednorazowa oplata w wysokosci 30 groszy czy cos kolo tego
Jezeli kupiec jest nie z Polski ( tak zwana miedzynarodowa tranzakcja ) to prowizja jest 3.9 % plus te 30 groszy
Ja nie wiem gdzie wyczytales ze paypal bierze 10 % ale jest to nieprawda
10-11-2016 01:35
Witam, a jaki vat naliczamy osobie prywatnej w UE
17-11-2016 18:25
23% jeśli jesteś firma z PL.
20-11-2016 22:08
14-05-2021 16:22
Tak jakbyś sprzedawał w Polsce. Po wejściu JPK-VAT 7M wystawiasz fakturę.
14-05-2021 16:27
To nie do końca prawda. Tak to widzą nasze urzędasy z KAS w oparci o ustawę o VAT ale jeszcze jest ustawa Prawo celne i tam jest coś takiego jak eksport w obrocie pocztowym. Niestety urzędaski mają to w "głębokim poważaniu". Dzisiaj robię pierwszą wysyłkę do USA w oparciu o eksport w obrocie pocztowym (mam NIP UE i EORI) zobacżę co z tego wyjdzie - jak zareaguje poczta i celnicy).