Ebay.co.uk problem z kosztem wysylki

Witajcie! Chcę na aukcji zaznaczyć wysyłkę ale pojawia mi sie ograniczenia do 4 GBP,a  chcę wysłać paczką pocztową priorytetową żeby śledzić na bieżąco paczkę. Nie chcę wysyłać listem, bo z monitorowaniem trochę gorzej. Czy ktoś mógłby podesłać link do swoich aukcji na ebay.co.uk interesuje mnie wysylka do CALEGO ŚWIATA

Wiadomość 1 z 14
ostatnia odpowiedź
13 ODPOW. 13

Po pierwsze dziekuje za odpowiedzi. Jako ze jestes moim guru 😉 tutaj na ebayu, to pozwole sobie jeszcze troche Cie pomeczyc.

1. O paypalu przeczytalem mnostwo zlych opini w internecie i tutaj na tym forum. W skrocie, klient kupuje, placi, Ty wysylasz i zaczynaja sie problemy. Klient twierdzi, ze nie dostal, poczta polska ma na reklamacje 3 miesiace. Do tego czasu spor na ebayu jest zakonczony na Twoja niekorzysc. Tak to wyczytalem. No i tutaj pytanie. O jakim trakingu piszesz?

"wpisuję trakingi na stronie paypala i to jest wiarygodne źródło dla paypala jeśli coś nie tak dzieje się z przesyłką"

Czyzby poczta polska dorobila sie sledzenia listow online? Bo z tego co czytalem kiedys w jakis starych postach, to ludzie w razie problemow wysylali do paypala skany dokumentow potwierdzajacych nadanie, a dla nich to nie jest zadnych dokument, tylko chca wlasnie numeru wysylki + strone gdzie to mozna sprawdzic online.

2. Jestem w Polsce zarejstrowany oczywiscie jako firma. Czy rodzaj paypala ma jakies znaczenie?

3. Dalej troche nie rozumiem jak to jest z ta widocznoscia w innych krajach. Gdzie w internecie wyczytalem, ze zaznaczajac caly swiat aukcja wystawiona z poziomu ebaya.co.uk bedzie tez widoczna w stanach i chyba jeszcze gdzies. Pytanie, w jakich krajach maksymalnie moze byc widoczna aukcja wystawiona z poziomu ebay.co.uk. Czy tez moze lepiej wystawiac na ebay.com? Glowni klienci to maja byc Anglicy, ale jezeli sie da na jak najwiecej krajow to rozszerzyc to czemu nie? I oczywiscie nie chodzi mi tu o opcje "wyszukaj na swiecie" (czy jakos tak), z ktorej nikt nie korzysta.

4. "akurat na angielskim ebayu nie ma żadnych dodatkowych form promocji"

Widzialem chyba Subtitle (£1.05). Cos jak podtytul? Warto? Nie warto? Ja zaplacilem za ta aukcje 20,77 zl z czego 13.55 PLN poszlo na gallerie plus. Nie wiem tez dlaczego pobralo za "Picture fee    3.42 PLN" jezeli chyba do 12 fotek mialo byc gratis. Oczywiscie mowie o kwotach przewalutowanych.

5. Jakie sa calkowite koszta oplat za sprzedany przedmiot. Gdzies wyczytalem, ze 10% od sumy koncowej zabiera ebay, iles tam procent paypal jeszcze po jakims zanizonym kursie. Chcialbym policzyc koszta.

6. Czy trzeba/powinno sie w jakis sposob informowac kupujacych ze kupuja od firmy? Zawsze to lepiej, na allegro jest teczka i kazdy wie o co chodzi, tutaj nie jest to takie oczywiste.

7. Jak to jest z tymi limitami? Ja moge wystawic do 100 przedmiotow. Kiedy te limity sa zwiekszane?

pozdrawiam serdecznie i dziekuje za pomoc

Wiadomość 11 z 14
ostatnia odpowiedź

Jak wystawic aukcje w formacie "najlepsza oferta" lub tez w licytacji?

Wiadomość 12 z 14
ostatnia odpowiedź

na te wszystkie pytania odpowiem jak wrócę, teraz idę listy nadawać

na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
Wiadomość 13 z 14
ostatnia odpowiedź

sorry, że dopiero dzisiaj, ale wczoraj nie miałem głowy tutaj pisać

1. to co ludzie piszą o paypalu to nawet nie czytam, a tym bardziej tego nie komentuję, moje zdanie na temat paypala jest zupełnie inne,

U mnie problemy nie istnieją, w ciągu prawie 3 lat bo tyle sprzedaję zawodowo na ebay miałem sporów otwartych kilka napewno mniej niż 10 a wysłąłem grubo ponad 3300 listów, ale szybko zostały zakończone

to nie spór decyduje o tym czy pieniądze zostaną zwrócone kupującemu a roszczenie

tak, można śledzić na stronie poczty polskiej listy polecone zagraniczne oraz paczki krajowe, listów poleconych krajowych niestety nie da się śledzić

ale śledzenie zagraniczne jest do momentu, kiedy przesyłka opuści polski obszar celny, potem można śledzić w tych krajach do których się wysyła, ale niestety nie wszystkie państwa rejestrują listy/paczki przychodzące z zagranicy. Nie robi tego tego min. Wielka Brytania, Francja, Niemcy

2. nie ma znaczenia, jeśli wybierzesz specjalne lub firmowe, ja sprzedaję na specjalnym

3. można tylko zaznaczyć USA i Kanadę w przypadku wystawienia aukcji na angielskim ebayu, jesli wystawisz na amerykańskim, aukcje będzie widoczna na angielski i kanadyjskim ebayu

a chodzi o to, że jeśli kupujący wpisze wyszukiwarkę hq8500 to ja będę widzieć  w wynikach wyszukiwania swoją aukcję i na angielskim i na amerykańskim ebayu

4. podtytuł się nie opłaca, tym bardziej, że od września tytuł aukcji będzie miał 80 znaków teraz ma 55

nie wiem, ja walutę rozliczeniową mam w € :), posprzedawaj z miesiąc i zmień na walutę rozliczeniową € jest znacznie taniej, wpisz w szukajce waluta rozliczeniowa i poczytaj

5. na ostatniej stronie, przed zaakceptowaniem aukcji serwis automatycznie pokazuje ile wynosi prowizja od 1 sztuki sprzedawanego przedmiotu

6. nie trzeba, każdy widzi od kogo kupuje przedmiot, całe szczęscie, że ebay nie małpuje od alledrogo, bo alledrogo zerżnęło wszystko od ebaya: gwiazdki, ukrywanie nicków, sklep, spór, no i standard allegro (tutaj top ratted seller - najlepiej oceniany sprzedawca)

sorry, ale jestem bardzo negatywnie nastawiony na alledrogo w tej kwestii 😄

7. w odpowiednim czasie otrzymasz info, będziesz musiał przefaxować paypalowi skan dowódu osobistego, aktualny wyciąg z banku i chyba stronę tytułową za media (gaz, telefon)

Jeśli będą jakieś pytania jeszcze to pisz, ale nie odpowiem nie wcześniej niż 25 sierpnia wieczorem, jutro jadę na krótki urlop

pozdro

na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
Wiadomość 14 z 14
ostatnia odpowiedź