Po pierwsze dziekuje za odpowiedzi. Jako ze jestes moim guru 😉 tutaj na ebayu, to pozwole sobie jeszcze troche Cie pomeczyc.

1. O paypalu przeczytalem mnostwo zlych opini w internecie i tutaj na tym forum. W skrocie, klient kupuje, placi, Ty wysylasz i zaczynaja sie problemy. Klient twierdzi, ze nie dostal, poczta polska ma na reklamacje 3 miesiace. Do tego czasu spor na ebayu jest zakonczony na Twoja niekorzysc. Tak to wyczytalem. No i tutaj pytanie. O jakim trakingu piszesz?

"wpisuję trakingi na stronie paypala i to jest wiarygodne źródło dla paypala jeśli coś nie tak dzieje się z przesyłką"

Czyzby poczta polska dorobila sie sledzenia listow online? Bo z tego co czytalem kiedys w jakis starych postach, to ludzie w razie problemow wysylali do paypala skany dokumentow potwierdzajacych nadanie, a dla nich to nie jest zadnych dokument, tylko chca wlasnie numeru wysylki + strone gdzie to mozna sprawdzic online.

2. Jestem w Polsce zarejstrowany oczywiscie jako firma. Czy rodzaj paypala ma jakies znaczenie?

3. Dalej troche nie rozumiem jak to jest z ta widocznoscia w innych krajach. Gdzie w internecie wyczytalem, ze zaznaczajac caly swiat aukcja wystawiona z poziomu ebaya.co.uk bedzie tez widoczna w stanach i chyba jeszcze gdzies. Pytanie, w jakich krajach maksymalnie moze byc widoczna aukcja wystawiona z poziomu ebay.co.uk. Czy tez moze lepiej wystawiac na ebay.com? Glowni klienci to maja byc Anglicy, ale jezeli sie da na jak najwiecej krajow to rozszerzyc to czemu nie? I oczywiscie nie chodzi mi tu o opcje "wyszukaj na swiecie" (czy jakos tak), z ktorej nikt nie korzysta.

4. "akurat na angielskim ebayu nie ma żadnych dodatkowych form promocji"

Widzialem chyba Subtitle (£1.05). Cos jak podtytul? Warto? Nie warto? Ja zaplacilem za ta aukcje 20,77 zl z czego 13.55 PLN poszlo na gallerie plus. Nie wiem tez dlaczego pobralo za "Picture fee    3.42 PLN" jezeli chyba do 12 fotek mialo byc gratis. Oczywiscie mowie o kwotach przewalutowanych.

5. Jakie sa calkowite koszta oplat za sprzedany przedmiot. Gdzies wyczytalem, ze 10% od sumy koncowej zabiera ebay, iles tam procent paypal jeszcze po jakims zanizonym kursie. Chcialbym policzyc koszta.

6. Czy trzeba/powinno sie w jakis sposob informowac kupujacych ze kupuja od firmy? Zawsze to lepiej, na allegro jest teczka i kazdy wie o co chodzi, tutaj nie jest to takie oczywiste.

7. Jak to jest z tymi limitami? Ja moge wystawic do 100 przedmiotow. Kiedy te limity sa zwiekszane?

pozdrawiam serdecznie i dziekuje za pomoc