anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

wpłata na PAYPAL jak księgowac...

Mam trochę pytań 🙂

Jak księgować wpłaty na paypal?
mam działalność,jestem na ryczałcie, kasa fiskalna i jestem Vatowcem.

Muszę ja te pieniądze przelać z paypal na konto firmowe?
To trwa według Paypalu 5-7 dni.
W takim razie bym wysłał paczkę wcześniej niż pieniądze byłyby na koncie firmowym , bo nie będę czekać aż pieniądze z paypalu wpłyną na konto

Moja kasa obsługuje walutę EURO, ja dostane tez wpłaty w walucie EURO.
Mogę/muszę EURO według kursu NBP przeliczyć czy mam paragon wystawić w walucie EURO ?

Mam książeczkę Ewidencje Przychodów..tam muszę ja EURO na Zł przeliczyć i wpisać ??
Wiadomość 1 z 10
ostatnia odpowiedź
9 ODPOW. 9

nie musisz, wystarczy, że z każdego sprzedawanego towaru wydrukujesz szczegóły transakcji i przeliczysz € na złotówki wg średniego kursu NBP z dnia poprzedniego

Przy wypłacie z PP na konto bankowe nie dostaniesz € tylko złotówki (system automatycznie przeliczy € na złotówki po aktualnym kursie)
na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
Wiadomość 2 z 10
ostatnia odpowiedź

aha

dostałem dziś wpłatę na PayPal 200 euro.
Przelałem już na moje konto firmowe( za 5-7dni ma być , trochę długo-(.).
Przy przelewie Paypal przeliczył ta kwotę już na zł,i tą kwotę która na konto dostane mam zaksięgować.
Mam zaksięgować jak dostałem wpłatę na paypal czy na jak dojdzie przelew no konto ????
Wiadomość 3 z 10
ostatnia odpowiedź

Zależy w jakim banku masz konto, ja w inteligo otrzymuję maks do 4 dni roboczych.

Księgujesz 200 € po kursie średnim NBP z dnia poprzedniego czyli w tym wypadku z 6 lutego.

Tylko wydrukuj z PP szczegóły transakcji, będziesz miał podkładkę dla US

Pozdrawiam
na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
Wiadomość 4 z 10
ostatnia odpowiedź

to czyli >
301.50 euro dostałem dokładnie na moje konto PayPal.
PayPal przeliczył tą sumę na 1261,58 zł ( ta suma idzie teraz na moje konto)

czyli dostane na moje konto firmowe w Ing 1261,58 zł.
Ale mam zaksięgować ( 301,50 * Kurs wczorajszy powiedzmy 4.54 )= 1368,81 ZŁ

Jest to trochę dziwne bo faktycznie ja ma tylko 1261 a nie 1368 zł.

??
Wiadomość 5 z 10
ostatnia odpowiedź

aha i może jeszcze coś.
przewalutowanie kosztowało mnie prawie 70 zł.
Jakbym miał w ING konto w walucie euro ( jest taka opcja)
i chciałbym przelać tą sumę w euro bez przewalutowania na zł .

Jest taka opcja ??
Wiadomość 6 z 10
ostatnia odpowiedź

z 6 lutego kurs wynosi dokładnie 4,5634 i liczysz dokładnie cały kurs = 1375,86

drukujesz szczegóły transakcji z PP i piszesz
Tabela nr 26/A/NBP z dnia 06.02.2009
€ 301,50 x 4,5636 = 1375,86

No niestety inny kurs ma NBP a inny PP i się traci

gdybyś nie był ryczałtowcem to byś mógł uwzględnić różnice kursowe.

Co do ostatniego posta to nie ma takiej możliwości ja założyłem sobie Eurowe konto w BZWBK aby płacić prowizje za sprzedaż w € a tu lipa nie da się.
Dzwoniłem na PP i Pan konsultant powiedział mi, że to tak jest na całym świecie.
Mimo, że mam kartę w € nie mogę płacić w € tylko system automatycznie przewalutuje na złotówki.

PS
Daltego ja wogule nie wypłacam pieniędzy na konto, bo chcąc uwzględniać każdą transakcję musiałbym przelewać minimum 3 x dziennie (poniżej 500 zł PP zabiera 5 zł prowizji)
Wiadomość 7 z 10
ostatnia odpowiedź

aha dziękuje shaver poland widze ze ty sie znasz.

wszystko juz wiem tylo dziwi mnie jedno...
Sprzedałem towar w piatek 6.02.
Dostałem na PP pieniadze w niedziele 8.02.
Czyli musze liczyć kursem z soboty, dobrze mysle? Czyli dzien wczesniejszy od otrzymania pieniedzy...
Wiadomość 8 z 10
ostatnia odpowiedź

ja wiem czy się znam się bo sam jestem na ryczałcie,

Obowiązkowo musisz liczyć z dnia wcześniej za transakcję PP (otrzymałesz np. 8 liczysz z 6; otrzymałeś np 1 marca liczysz z 27 lutego itd) w soboty i niedziele nie ma kursu wogóle.
Kursy są podawane tylko w dni robocze. Zmiana kursu następuje każdego dnia o godz.11 do 10.59 jest zawsze kurs z poprzedniego dnia.

I na koniec aby znaleźć kurs średni NBP wchodzisz
na stronę http://nbp.pl/ -> aktualności -> kursy walut -> Archiwalne kursy walut -> Archiwum kursów średnich - tabela A

Pozdrawiam
Wiadomość 9 z 10
ostatnia odpowiedź

redlum.eu
Użytkownik
Proponuję trochę się do-edukować w sprawie ryczałtu i różnic kursowych. Oblicza się je dla ryczałtu (na plus jak i na minus) tak samo jak dla innych form księgowości. Czyli z datą wpływu - kwota wpływu na konto Paypal * kurs z dnia poprzedniego. Następnie z data wpływu na konto bankowe - kwota wpływu na te konto minus w/w kwota. Przeważnie jest to kwota na minus i jest to jedyny przypadek gdy możemy sobie pomniejszyć przychów będąc na ryczałcie.
Wiadomość 10 z 10
ostatnia odpowiedź