04-10-2025 00:53
Witam
Od 14 sierpnia br. roku mierzę się z problemem niekompletnego zamówienia jakie otrzymałem od sprzedającego z USA. Spór próbowałem rozstrzygać w eBay, ale założyłem później kolejny w PayPal i eBay cofną mi u nich. W każdym razie, próbuję przez PayPal uzyskać przynajmniej część zwrotu za niekompletne zamówienie. Przesyłek miało być 3, a dotarły tylko 2... Mam wszystkie numery śledzenia. Ta jedna która nie dotarła ma status "list utworzony, nie nadana". Problem w tym, że sprzedający poinformował eBay o wysyłce tylko jednej paczki.. i eBay widzi to jako zamówienie otrzymane..
Kontakt ze sprzedającym był, ale od czasu moich zapytań jakie są losy nienadanej przesyłki - sprzedający głucho milczy. Co do PayPal - prawie 2 miesiące czekam aż coś zrobią. Wysłałem wszystkie numery przesylek, screeny rozmów, oraz opis. Dwa dni temu otrzymałem informacje od PayPal o treści: "Wymagany dokument potwierdzający zgłoszenie podejrzenia popełnienia przestępstwa / wykroczenia u organów ścigania".
Bylem na Policji, powiedzieli mi że to nie ma sensu składać zawiadomienia o popełnieniu wykroczenia , skoro gość jest obywatelem USA.. do rzeczników ochrony praw konsumenta to chyba też nie mam po co chodzić.
Prokuratura ? czy ma to w ogóle sens ?? jestem w dziwnej sytuacji. Jestem o krok od tego, żeby zgłosić się do wystawcy karty i otrzymać przynajmniej jakąś część zwrotu z chargeback z tytułu niekompletnego zamówienia. Z góry będę wdzięczny bardzo za poradę jeśli ktoś ma jakiś pomysł.
Zaakceptowano odpowiedź! Przejdź do odpowiedzi.
04-10-2025 03:56
Jaki podałeś powód otwarcia sporu na EBay? Podejrzewam że “rzecz nieotrzymana” skoro eBay nie rozstrzygnął na Twoją korzyść. Zawsze lepiej otwierać i kontynuować spór na EBay bo eBay dysponuje przekonywującymi argumentami wobec sprzedawcy jak blokada funduszy czy obniżkę rankingu.
Paypal obecnie, w odróżnieniu od czasu gdy prowadził ebayowskie finanse, nie może wiele zdziałać w obronie kupującego.
Pozostaje ci uruchomienie płatności zwrotnej u karty. Jako powód, wydaje mi się, najlepiej podać nieautoryzowane pobranie zawyżonej sumy. Sprzedawca pobrał należność za 3 paczki a dostarczył tylko dwie. Ta brakująca zawiera prawdopodobnie gross wartości?
04-10-2025 03:56
Jaki podałeś powód otwarcia sporu na EBay? Podejrzewam że “rzecz nieotrzymana” skoro eBay nie rozstrzygnął na Twoją korzyść. Zawsze lepiej otwierać i kontynuować spór na EBay bo eBay dysponuje przekonywującymi argumentami wobec sprzedawcy jak blokada funduszy czy obniżkę rankingu.
Paypal obecnie, w odróżnieniu od czasu gdy prowadził ebayowskie finanse, nie może wiele zdziałać w obronie kupującego.
Pozostaje ci uruchomienie płatności zwrotnej u karty. Jako powód, wydaje mi się, najlepiej podać nieautoryzowane pobranie zawyżonej sumy. Sprzedawca pobrał należność za 3 paczki a dostarczył tylko dwie. Ta brakująca zawiera prawdopodobnie gross wartości?
04-10-2025 10:18
No to mój pierwszy taki przypadek od około 20 lat kupowania / sprzedawania w internecie. Czy jest sens z powrotem rozpoczynać spór w eBay ?
04-10-2025 17:33
Spór na eBay można otworzyć tylko raz. Zamkniętego sporu nie można reaktywować.