02-07-2015 12:04 – ostatnio edytowany 02-07-2015 13:57 przez mariola.c
Witam
24.06. Doknałem zakupu przedmiotu na ebay.com za 139,99$ plus 61,35$ za przesłanie. Dziś otrzymałem list z info o zatrzymaniu przesyłki przez Urząd Celny w Warszawie. Proszę o info jakie dokumenty powinienem odesłać do UC aby wyjaśnić sprawę i otrzymać zakupiony przedmiot ?
Przedmiot który zakupiłem jest używany, nie jest przeznaczony do dalszej sprzedaży, nie jest równierz podróbką.
Wydrukowałem już stronę aukcji z ebay.pl , szczegóły płatności przez PayPal i wszystkie wiadomości @ które otrzymałem podczas tej transakcji od ebay/PayPal ...
Czy te dokumenty wystarczą ? Czy powinienem dołaczyć jeszcze jakieś inne info/dokumenty do UC ?
Jaki zazwyczaj jest okres oczekiwania, po odesłaniu dokumentów, na jakąś reakcje/info Urzędu Celnego ?
Zaakceptowano odpowiedź! Przejdź do odpowiedzi.
04-07-2015 00:35
zwykle starcza wydruk z aukcji - celnicy moga zweryfikowac aukcje bardzo szybko. Plus wydruk z Paypal - jeszcze lepiej ale tej informacji nie moga zweryfikowac wiec sam wydruk z Paypal nie zawsze jest wystarczajacy.
Korespondencja - niekoniecznie ale moze pomoc.
Nastepnego dnia przedmiot bedzie odprawiony
04-07-2015 00:35
zwykle starcza wydruk z aukcji - celnicy moga zweryfikowac aukcje bardzo szybko. Plus wydruk z Paypal - jeszcze lepiej ale tej informacji nie moga zweryfikowac wiec sam wydruk z Paypal nie zawsze jest wystarczajacy.
Korespondencja - niekoniecznie ale moze pomoc.
Nastepnego dnia przedmiot bedzie odprawiony
07-01-2018 00:14
Urzad Celny to wstretna organizacja. Teraz jest gorzej niz byla za Stalina.
Polska jest przykladem legalnej kradziezy pod nazwa "urzad celny"
08-01-2018 14:01 — edytowano 08-01-2018 14:04
Nie, nie sa zlodziejami, przepisy celne sa znane wystarczy do nich siegnac i sie zapoznac co i jak po co i na co a nie pisac że złodzieje.
To,ze po macoszemu traktuja wszystkich i chca od kazdego nawet złotówke nie znaczy ze to zlodziejstwo ale po prostu obowiazujace prawo.
Druga rzecz to ze w statusie jest zatrzymanie przez urzad celny to znaczy tylko tyle że agent celny który nie jest celnikiem po prostu odprawia Twoja przesyłke. Agent celny czy to z poczty czy z firmy kurierskiej poprosi o dokumenty do odprawy celnej jesli taka przesylka sie bedzie lapala na taka indywidualna odprawe bo w wiekszosci przesylki maja odprawe celna zbiorcza.
Znaczenie ma tu wartosc jaka jest na przesylce wpisan przez nadawce.
Celnk to sie skontaktuje jak bedzie rewwizja i znajda cos trefnego.