Pierwsze zakupy

Witam

Chciałabym zamówić sweter od sprzedawcy z USA, lecz wysyłka jest z Chin. Mam w związku z tym kilka pytań. Czy będę musiała zapłacić vat, bądź cło za paczkę (paczka będzie miała wartość 25$, a przesyłka jest darmowa)? Czy paczka zostanie zatrzymana przez oddział Urzędu Celnego, czy bezpośrednio dotrze do mojego domu?

Wiadomość 1 z 4
ostatnia odpowiedź
3 ODPOW. 3

Pierwsze zakupy

to czy będzie z USA czy Chin to i tak podlega opłatom celnym

ale w tym konkretnym przypadku teoretycznie nic nie zapłacisz, bo wartośc nie przekracza 150 € bo tyle jest górny limit (towar + koszty wysyłki składają się na te 150 €) a praktycznie zalezy od kontrolującego UC, ale raczej nic nie zapłacisz

pamietaj, że paczki są otwierane są z Urzędu

oczekuj od 3 tyg do miesiąca na paczkę (jeśli jest gratis, to zapewne najzwyklejsza, tylko że lotnicza)

Wiadomość 2 z 4
ostatnia odpowiedź

Pierwsze zakupy

Wielkie dzięki za pomoc, a czy paczkę będę musiała odebrać w najbliższym oddziale Urzędu Celnego czy listonosz dostarczy mi ją do domu? : )

Wiadomość 3 z 4
ostatnia odpowiedź

Pierwsze zakupy

pewnie dostarczy do domu, zwlaszcza ze nie powinno byc bedzie dodatkowych oplat

ew. po dlugim czasie oczekiwania w ostatecznosci otworz sprawe o nieotrzymanie przedmiotu aby na wszelki wypadek zabezpieczyc sobie mozliwosc odzyskania pieniedzy http://pages.ebay.pl/help/buy/item-not-received.html

Wiadomość 4 z 4
ostatnia odpowiedź