problem ze sprzedającym ebay.co.uk

born_2_be
Użytkownik

Witam,

a ja mam pytanie do zorientowanych w temacie, opiszę historię.

W zeszłym tygodniu uzgodniłem z pewnym angielskim - prywatnym sprzedającym warunki transakcji. Miał on kilka sztuk towaru, który mnie interesował, więc po rozmowach ustaliliśmy wspólnie kwotę zakupu i ilośc. Specjalnie dla mnie wystawił aukcję i zakupiłem, po 12 godzinach zapłacilem. On z kolei obiecał w trakcie negocjacji, że wyśle paczkę kurierem w dniu wpłaty i poda numer listu przewozowego. Otóż tak się nie stało. okazało się że sprzedający nie zakończył aukcji z towarem, który wcześniej kupiłem i kilkanascie godzin po tym jak ja kupiłem - kupili go też inni, zaczął mi pisac że ma problem, nie wie co zrobic, potem wymyślal że to ja za późno zapłaciłem itp itd. nie odzywał się dwa ostatnie dni, aż go trochę nastraszyłem że tak tego nie zostawię i dopiero dzis zareagował, zaczął ściemniac, że przesylka z Anglii jest za droga dla niego bo kosztuje 80 funtów, choc to bzdura bo przesyłka gabarytowo mała a zamawialem z anglii nie raz. Zaproponowalem mu i wyslalem linki do stron gdzie moze zamówic taniej, mowilem ze sam moge z Polski zlecic odbiór przez kuriera jeśli poda mi wagę i gabaryty oraz adres bo i tak juz robiłem i nic, napisal ze zwróci mi pieniądze i ogólnie mnie wyzywa. Ja myślę, że po prostu mój towar sprzedal tym którzy kupili po mnie, choc miał juz pieniądze ode mnie i sam przegapił trwanie swoich aukcji, co więcej widzę że wczoraj i dzis wystawił pozostałą częśc towaru więc ewidentnie nie zamierza mi go wysłac. I w porządku, ale dlaczego mam byc stratny ja? Chodzi mi o przewalutowania w payPal z PLN na GBP - stracilem płacąc mu ponad 150 zł, teraz jeśli mi zwróci, po przewalutowaniu kolejnym z GBP na PLN stracę znów. Nic nie kupię a prawie 300 zł pójdzie wiadomo gdzie, bez konsekwencji dla sprzedawcy? Tak przeciez mozna ciągle kupowac, nic nie kupic a ciągle tracic. Można to jakoś sensownie zgłosic żeby jemu tak to nie uszło a żebym ja nie stracił? Przeciez nie ja tu zawiniłem, mam całą historię korespondencji itd, trochę to niedorzeczne...ludzie są niestety niepoważni i nie dotrzymują umów...

Wiadomość 1 z 7
ostatnia odpowiedź
6 ODPOW. 6

nie otrzymasz towaru otwierasz spór na paypalu w ciągu 45 dni od momentu klikniecia w kup teraz, Twoje pieniądze sa utomatycznie blokowane na jego koncie

logowanie na paypal nast. wchodzisz w szczegóły, zjeżdzasz belką w dół i tam masz link na samym dole i finito

Wiadomość 2 z 7
ostatnia odpowiedź

born_2_be
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź, wiem jak otworzyc spór bo raz już niemiec nie wysłał mi projektora i usunął konto, gdy zacząłem pytac o wysyłkę. PayPal zwrócił mi pieniądze.

A może się orientujesz w takiej kwestii - bo ten angielski Sprzedawca wysłal mi to anulowanie transakcji i jako powód podał, że nie doszliśmy do porozumienia w sprawie transakcji. Moim zdaniem doszliśmy i on się wycoofal ale juz mniejsza o to. Co w takim wypadku gdy ma pieniądze na koncie - mam zaakceptowac to jego anulowanie transakcji, czy skoro pieniądze są już u niego na PayPalu mam tego nie robic i otworzyc wyłącznie spór? Pytam, żeby nie było, że ja kliknę a on mi potem nie zwróci pieniędzy, może ta opcja służy tylko w sytuacjach zanim dokona się zapłaty...

Wiadomość 3 z 7
ostatnia odpowiedź

o te braun 6 szt chodzi ?

a oddał kasę nie oddał, tak? to ten powód jest do tego włąsnie, jakby kasę oddał i chce dostać od serwisu prowizję

więc w to nie klikaj, tylko otwórz spokojnie spór na paypalu, a sprzedającemu negatyw za kombinatorstwo

Wiadomość 4 z 7
ostatnia odpowiedź

innego komenta niż pozytyw nie otrzymasz, jakbyś nie wiedział 😉

Wiadomość 5 z 7
ostatnia odpowiedź

born_2_be
Użytkownik

Tak tak, chodzi właśnie o te golarki...

Co do zwrotu - uparl się żeby kliknąc anulowanie transakcji ale mam swój rozum jeszcze i nie ide oszustom na rękę, poza tym PayPal poinformował mnie żebym nie klikał, sam tak myślalem i teraz Ty potwierdzileś więc ok. Dziś po poludniu otworzylem mu spór bo ciągle mi coś wrzeszczy w mailach i wykrzykniki wstawia ale mam go gdzieś. Podkreślałem mu sto razy zanim kupiłem żeby przemyślał bo jestem zainteresowany współpracę na dłużej, woli kręcic to niech kręci.

Nie wiedzialem jednak, ze to anulowanie związane jest ze zwrotem prowizji - teraz już wszystko jasne. A z komentarzami - też nie miałem pojecia a negatywa z pewnością dostanie choc to i tak niewielkie konsekwencje. Ale może kogoś uchroni w przyszłości by nie stracił jak ja.

Dzięki Ci bardzo za informacje i reakcje, słowa uznania. Pozdrawiam

Wiadomość 6 z 7
ostatnia odpowiedź

nie ma za co

podejrzewam, że nawet jak tego nie potwierdzisz, że transakcja nie doszła do skutku to i tak sprzedający po 7 dniach otrzyma zwrot pieniędzy, więc najlepiej otwórz spór na paypalu wcześniej czyt. jak najszybciej

równiez pozdrawiam

Wiadomość 7 z 7
ostatnia odpowiedź