anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uwaga na oszustwa! Brak pomocy od ebay

Chciałbym ostrzec innych sprzedawców przed sytuacją, która spotkała mnie na platformie eBay.

Jestem wieloletnim sprzedawcą i zawsze działam zgodnie z zasadami serwisu. Sprzedaję również przedmioty o bardzo wysokiej wartości.

W moim przypadku kupujący zgłosił zwrot towaru. Zgodnie z procedurą oraz zaleceniami obsługi eBay:

• zwróciłem całą kwotę zakupu,

• oddałem koszty wysyłki,

• dodatkowo przekazałem kupującemu pieniądze na przesyłkę zwrotną, ponieważ z powodu błędu systemowego eBay nie mogłem wygenerować etykiety zwrotnej.

Po otrzymaniu pieniędzy kupujący:

• nie odesłał przedmiotu,

• nie podał numeru nadania,

• nie odpowiadał na wiadomości,

• nie odbierał telefonów,

• całkowicie zerwał kontakt.

W efekcie zostałem bez towaru i bez pieniędzy.

Najgorsze w tej sytuacji jest to, że eBay — mimo wielu zgłoszeń, numerów spraw i pełnej dokumentacji — nie rozwiązał problemu. Otrzymywałem jedynie automatyczne odpowiedzi w stylu „skontaktujemy się z kupującym”, mimo że kupujący od dawna nie reagował.

Platforma, która pobiera opłaty za bezpieczeństwo transakcji i kontroluje płatności, nie zabezpieczyła środków na koncie kupującego i nie wypłaciła mi rekompensaty w ramach ochrony sprzedawcy.

W praktyce oznacza to, że:

• kupujący zatrzymał pieniądze i przedmiot,

• a uczciwy sprzedawca poniósł całą stratę.

Piszę to ku przestrodze dla innych:

•  przy drogich przedmiotach zachowujcie maksymalną ostrożność,
  • nie zwracajcie pieniędzy bez fizycznego zwrotu towaru,
  • dokumentujcie każdą rozmowę,
  • nie ufajcie zapewnieniom „system sam to rozwiąże”.

Ja niestety zaufałem procedurom i zostałem oszukany.

Jeśli ktoś miał podobną sytuację albo wie, jak skutecznie walczyć z takimi przypadkami — chętnie przyjmę każdą radę.

Wiadomość 1 z 2
ostatnia odpowiedź
1 ODPOWIEDŹ 1

Dot.: Uwaga na oszustwa! Brak pomocy od ebay

Niestety to dziś standardzik.

Wsparcie ebay to dziś dno, odpowiedzi z jakiegoś schematu wklejane na pałę. 

Po za tym ZERO wsparcia.

ostatnio znalazłem 2 aukcje które były ewidentym oszustwem  i co i nic dostałem odpowiedź :

Dziękujemy za skontaktowanie się z obsługą klienta serwisu eBay. Nazywam się Aman i chętnie pomogę Ci w dalszej sprawie.
Przede wszystkim doceniam Twój czas i wysiłek włożony w przekazanie nam dodatkowych informacji.
Widzę, że otworzyłeś to konto 23 lata temu. Chciałbym wyrazić wdzięczność za Twoją lojalność wobec naszej platformy.
Zgodnie z Twoją prośbą rozumiemy, że chcesz uzyskać informacje na temat konkretnych ofert i kont. Zapewniam, że poniżej przedstawię Ci kompletne informacje.

Po przejrzeniu informacji, które nam przekazałeś, numer przedmiotu: 389898091642 – Keysight DSAX91604A, oscyloskop DSA, 40 GSa/s, 20 GHz, 4 kanały, sprzedawany przez użytkownika: iedaojingerlu7 – oraz po zbadaniu tego konta sprzedawcy i jego oferty przez nasz dedykowany zespół, pragnę poinformować, że nie stwierdziliśmy żadnych podejrzanych działań w odniesieniu do podanej przez Ciebie oferty ani do tego konta. Jeśli jednak nadal uważają Państwo, że oferta jest podejrzana, radzimy nie dokonywać żadnych transakcji z tym kontem

Pewnie (o ile to nie AI) to CTRL-C, CTRL-V 

jak by ktoś nie wierzył 

Aukcja OSZUSTA:

Keysight DSAX91604A, DSA Oscilloscope, 40 GSa/s, 20 GHz, 4Ch bb | eBay

Aukcja (prawdziwa) 

Keysight DSAX91604A, DSA Oscilloscope, 40 GSa/s, 20 GHz, 4Ch | eBay

I co i nic 

Konto sobie dalej jest i nic mu nie jest.

Ogólnie kupowanie i sprzedawanie na ebay ( o ile to nie duży sklep) staję się loterią nie wiemy kiedy jak natkniemy się na oszusta.
sposoby przy kupowaniu:

- prowadzić korespondencję z kupujacym zadawać "trudne" pytania związane z zakupywanym towarem

- żądać (bezwzględnie) dodatkowych zdjęc

- sprawdzać czy nie było już takich przedmiotów wystawianych (w tym innych serwisach)

- kupować tylko przy użyciu PayPal i pośrednio Kart Kredytowych 

Wiadomość 2 z 2
ostatnia odpowiedź