20-01-2026 18:36
Chciałbym ostrzec innych sprzedawców przed sytuacją, która spotkała mnie na platformie eBay.
Jestem wieloletnim sprzedawcą i zawsze działam zgodnie z zasadami serwisu. Sprzedaję również przedmioty o bardzo wysokiej wartości.
W moim przypadku kupujący zgłosił zwrot towaru. Zgodnie z procedurą oraz zaleceniami obsługi eBay:
zwróciłem całą kwotę zakupu,
oddałem koszty wysyłki,
dodatkowo przekazałem kupującemu pieniądze na przesyłkę zwrotną, ponieważ z powodu błędu systemowego eBay nie mogłem wygenerować etykiety zwrotnej.
Po otrzymaniu pieniędzy kupujący:
nie odesłał przedmiotu,
nie podał numeru nadania,
nie odpowiadał na wiadomości,
nie odbierał telefonów,
całkowicie zerwał kontakt.
W efekcie zostałem bez towaru i bez pieniędzy.
Najgorsze w tej sytuacji jest to, że eBay — mimo wielu zgłoszeń, numerów spraw i pełnej dokumentacji — nie rozwiązał problemu. Otrzymywałem jedynie automatyczne odpowiedzi w stylu „skontaktujemy się z kupującym”, mimo że kupujący od dawna nie reagował.
Platforma, która pobiera opłaty za bezpieczeństwo transakcji i kontroluje płatności, nie zabezpieczyła środków na koncie kupującego i nie wypłaciła mi rekompensaty w ramach ochrony sprzedawcy.
W praktyce oznacza to, że:
kupujący zatrzymał pieniądze i przedmiot,
a uczciwy sprzedawca poniósł całą stratę.
Piszę to ku przestrodze dla innych:
Ja niestety zaufałem procedurom i zostałem oszukany.
Jeśli ktoś miał podobną sytuację albo wie, jak skutecznie walczyć z takimi przypadkami — chętnie przyjmę każdą radę.
27-04-2026 12:18
Niestety to dziś standardzik.
Wsparcie ebay to dziś dno, odpowiedzi z jakiegoś schematu wklejane na pałę.
Po za tym ZERO wsparcia.
ostatnio znalazłem 2 aukcje które były ewidentym oszustwem i co i nic dostałem odpowiedź :
Dziękujemy za skontaktowanie się z obsługą klienta serwisu eBay. Nazywam się Aman i chętnie pomogę Ci w dalszej sprawie.
Przede wszystkim doceniam Twój czas i wysiłek włożony w przekazanie nam dodatkowych informacji.
Widzę, że otworzyłeś to konto 23 lata temu. Chciałbym wyrazić wdzięczność za Twoją lojalność wobec naszej platformy.
Zgodnie z Twoją prośbą rozumiemy, że chcesz uzyskać informacje na temat konkretnych ofert i kont. Zapewniam, że poniżej przedstawię Ci kompletne informacje.
Po przejrzeniu informacji, które nam przekazałeś, numer przedmiotu: 389898091642 – Keysight DSAX91604A, oscyloskop DSA, 40 GSa/s, 20 GHz, 4 kanały, sprzedawany przez użytkownika: iedaojingerlu7 – oraz po zbadaniu tego konta sprzedawcy i jego oferty przez nasz dedykowany zespół, pragnę poinformować, że nie stwierdziliśmy żadnych podejrzanych działań w odniesieniu do podanej przez Ciebie oferty ani do tego konta. Jeśli jednak nadal uważają Państwo, że oferta jest podejrzana, radzimy nie dokonywać żadnych transakcji z tym kontem
Pewnie (o ile to nie AI) to CTRL-C, CTRL-V
jak by ktoś nie wierzył
Aukcja OSZUSTA:
Keysight DSAX91604A, DSA Oscilloscope, 40 GSa/s, 20 GHz, 4Ch bb | eBay
Aukcja (prawdziwa)
Keysight DSAX91604A, DSA Oscilloscope, 40 GSa/s, 20 GHz, 4Ch | eBay
I co i nic
Konto sobie dalej jest i nic mu nie jest.
Ogólnie kupowanie i sprzedawanie na ebay ( o ile to nie duży sklep) staję się loterią nie wiemy kiedy jak natkniemy się na oszusta.
sposoby przy kupowaniu:
- prowadzić korespondencję z kupujacym zadawać "trudne" pytania związane z zakupywanym towarem
- żądać (bezwzględnie) dodatkowych zdjęc
- sprawdzać czy nie było już takich przedmiotów wystawianych (w tym innych serwisach)
- kupować tylko przy użyciu PayPal i pośrednio Kart Kredytowych