12-05-2012 10:59
Witam
Sprzedaje na ebay.de ( posiadam konto prywatne choc zarobi podciagam pod firme - mam firme )
Ostatnio narzucili mi ograniczenie ( na czas nieograniczony ) wystawiania przedmiotow na jedna kategorie "bizuteria i zegarki "
Powod ...hmm... no wlasnie tego nie wiem .
W odpowiedzi otrzymalem powody :
-- Okres czasu i ilość danych przedmiotw, ktre zostały sprzedane
-- Ilość pozytywnych opinii, jakie otrzymały dane przedmioty
-- Wszystkie opinie poddające w wątpliwość autentyczność przedmiotw
-- Nierozwiązane spory z użytkownikami, ktrzy kupili dane przedmioty
-- Zgodność z zasadami eBay
-- Łamanie zasad eBay i nałożone ograniczenie w przeszłości
-- Aktualny stan konta
-- Nieweryfikowalne informacje dotyczące dostawcw danych przedmiotw
Czyli co ????..... sam sobie mam wybrac powod i zrobic skruche.
- Otrzymuje od kupujacych POZYTYWNE komentarze
- nie mam zalozonych zadnych spraw od kupujacych / sprzedajacych
- nie mam zaleglych zobowiazan finansowych dla ebay / ani dla nikogo
- Otrzymalem jeden negatyw prawie miesiac temu ( ogranicznie otrzyalem dopiero wczoraj ) , ale i przed otrzymaniem NEGATYWU i po nim za ten sam sprzedany przedmiot mam POZYTYWY - poprostu zawsze sie musi jakas czarna owca znalezsc .
Wiec moze mi ktos powiedzic w czy tkwi problem ???
Czy ograniczenie moga nalozyc przez to ze zaduzo wystawiam aukcji na koncie prywatnym ????
Czy po zamianie konta prywatnego na Firmowe jest szansa na likwidacje OGRANICZENIA ???
Prosze o pomoc .
Moze ktos ma numer telefonu do ebay .... latwiej i szybciej bedzie skontaktowac sie z nimi telefonicznie i poprostu porozmawiac i przekonac ich ze nie ma sie zlych zamiarow i zeby zdjeli OGRANICZENIA , bo teraz odcieli mnie Prawie od GLOWNYCH DOCHODOW FIRMY - i co mam zrobic ???
Z gory dziekuje za pomoc
12-05-2012 11:50
Cześć, mam krótki staż i wielkim znawcą nie jesteś ale moja myśl to że dużo sprzedajesz jako osoba prywatna i tu tkwi chyba problem.
Przy dużej sprzedaży potrzebne są chyba faktury
12-05-2012 13:21
właśnie czytam w rzeczpospolitej czwartkowej ciekawy artykul o sprzedazy internetowej i limitow
cyt na temat limitów:
" sprzedaz wysylkowa z Polski do wysokosci limitow okreslonych przez poszczegulne panstwa czlonkowskie przeznaczenia co do zasady podlega opodatkowaniu w naszym kraju. Po przekroczeniu tego progu powinna byc natychmiast opodatkowana w panstwie do ktorego wysylany jest towar.
Zmiana miejsca opodatkowania nastepuje juz poczawszy od dostawy, ktora przekroczono te kwote limitu..."
i teraz mysl ze moze ebay.de musi to kontrolowac...
hmmm....
12-05-2012 13:34
hmmm...... no tak , ale to troche dziwne dla mnie .... moze to dotyczy handlu hurtowego ???
mozesz mi przeslac linka do tego art. ?
Dzieki
z drugiej strony zrobili by mi ograniczenie w handlu na wszystko a nie tylko na wybrana kategorie .... , a co z handlowcamy z innych krajow np. Chiny gdzie wystawiaja po 1000 lub wiecej aukcji ..... gdzie tu limity i czy myslisz ze oni placa podatki .... dlaczego ebay nie blokuje ich ... maja po 5000 - 100 000 komentarzy wiec chyba nie mozna mowic tu o limitach .... Wytlumaczcie mi to albo sprostujcie jak zle rozmuje to wszystko
12-05-2012 13:44
niestety linka nie mam bo czytam w gazecie papierowej:)
12-05-2012 14:06
no tak ale skoro sa limity dla firm to tymbardziej dla prywatnych sprzedawcow a z tego co czytam to Ty jestes prywatny a nie firma... ale to tylko moje przypuszvczenia i musi sie wtracic tu ktos doswiadczony bo bedziemy tylko gdybac
12-05-2012 14:17
A znasz moze jakis numer telefonu do ebay ..... bo na ich mailowa odpowiedz bede czekal i czekal i tak otrzymam gotowa regulke ..... nie umieja odpowiedziec normalnie i konkretnie na zadane pytanie tylko sypia gotowymi szablonami - wyszukuja tylko najbardziej odpowiedni szablon do pytania , a ja chcialbym z nimi porozmaiac na zywo ... i klocic sie o swoje . W koncu musza przeciaz odpowiedziec na pytanie a nie zmywac czlowieka gotowymi bezsensownymi odpowiedziami .... czy nie mam racji ... mam prawo do wyjasnien ...., nie mozna kogos oskrzac i nazucac jakies limity bez podstwanie i bez NORMALNEGO DOKLADNEGO I PRZYKLADOWEGO WYTLUMACZENIA - kazdy ma do tego prawo zeby zostac wysluchany i zeby sprawa zostala sprawiedliwie przedstawiona. To tak jakby skazancowi sad nie przedstawil winy tylko z gory go skazal na wiezienie a akt oskarzenia skazany sobie sam musi wybrac z listy ..... czy tak nie jest ?
12-05-2012 14:41
nie mam numeru ale co Ci moge polecic to wystawiaj na ebay.co.uk do rozwiazania problemu z ebay.de
na ebay.co.uk tez bedziesz mial klientow!!
12-05-2012 14:43
wiem ..... tyle ze jak masz ograniczenia to na wszystkich platformach ...... .com .de .co.uk itd......
07-08-2012 15:44
Witam..
mam ten sam problem na swoim koncie mialem limit 10 aukcji lub max wartosc sprzedazy 650 GBP wystawilem 3 aukcje i sprzedaz przekroczyla 650GBP i mam teraz blokade... nie wiem co z tym zrobic...:/