27-04-2021 12:45
Ebay znowu sobie „strzela w kolano”. Od czerwca wprowadzają drastyczne opłaty i tak teraz za każdą aukcje z ceną stałą zapłacisz po 1,50zł a za aukcję z licytacją 2,20zł. Całkiem im odwaliło i nie nauczyli się niczego. W 2008 roku po raz pierwszy wprowadzili opłaty i skończyło się to dla nich tragicznie gdyż około 90% aukcji zostało zlikwidowanych przez sprzedawców (a opłaty wtedy wynosiły tylko od 5 groszy do maksimum 1zł). Teraz wprowadzają takie drastyczne opłaty że nie wiem czy ktokolwiek zostanie. Przykładowo ja posiadam prawie 22 000 aukcji i teraz x 1,50zł, DZIĘKUJĘ wolę usunąć aukcje z tego serwisu. Jeszcze jedna parodia za nazwę pomocniczą na jednej aukcji będzie opłata 5,70zł (do tej pory darmowa). Ciekawe ile polskich aukcji będzie po tych podwyżkach, ebay w rankingu spadnie na ostatnie miejsce.
Brawa dla osób pracujących w Ebay, świetnie działacie na niekorzyść swojej firmy!!!
...............
28-06-2021 18:16
Od 24.06 ponawiam bardzo konkretne pytanie o opłaty w czerwcu za samoodnawiające się, wystawione w maju aukcje (Pomoc > formularz, bo FB zawiesił możliwość pomocy na przełomie maja i czerwca). Otrzymuję odpowiedzi typu copy/paste z zasad ogólnych, albo ich nie otrzymuję.
Fakt, że nie naliczają się opłaty w trakcie miesiąca jeszcze niczego nie przesądza. Niepokojąca jest zasada, dość klarownie sprecyzowana na stronie dla sprzedawców-firm, wobec których serwis musi prowadzić bardziej czytelną politykę finansową:
"opłaty są naliczane co miesiąc w przypadku ofert typu Ważne do odwołania i za każdym razem, gdy wystawię ponownie przedmiot po wykorzystaniu wszystkich miesięcznych bezpłatnych przydziałów."
28-06-2021 20:57
Te ich odpowiedzi wskazują na całkowitą nieznajomość tematu ale to co dostałem ostatnio to absolutne science fiction.
29-06-2021 08:53
Moim zdaniem to jest bardzo dobry pomysł
29-06-2021 12:14
Im więcej, tym szybciej.
29-06-2021 12:20
Porozrzucane w różnych miejscach szczątkowe informacje, często z błędem w zapisie (wyszukiwarka?). Z pozoru dotyczące innych kwestii, ale jednak.
"Opłaty za oferty ważne do odwołania są naliczane raz w miesiącu kalendarzowymco 30 dni."
29-06-2021 12:25
Opłaty za dane osobowe?
Swoją drogą pocieszająca obietnica zwrotu środków, a że z końcem kolejnego miesiąca rozliczeniowego?
Któż by sobie tym zawracał głowę? Dla serwisu żaden kłopot.
29-06-2021 13:26
a nie zauważyłeś czasem że kwota wpłynęła znacznie niższa niż powinna? widzę że nie rozumiesz o co chodzi z tym kontem w euro, ty możesz sobie założyć i w Jenach ale skoro rozliczenia mają być w euro to najkorzystniej jest mieć konto w Euro a nie dawać ebay kolejnej szansy na przewalutowanie i pomniejszanie waszych wpływów.
30-06-2021 03:04
Ebay to bardzo litościwa korporacja-okazuje się,że zaoszczędziłem kilkadziesiąt Euro na opłatach od których jestem zwolniony-gdybym był redneck-kiem to pewnie bym się ucieszył ale nie jestem i nie dam się dymać na żadnych nienależnych opłatach-jeśli napisali,że aukcje bezterminowe i samopowtarzalne są zwolnione od wszelkich opłat aukcyjnych to tak ma być-jak naliczą cokolwiek to próba wyłudzenia.Ciekawa sprawa,że ebay sprzedaje nam nasze płatności na ich rzecz z 23% VAT-do tej pory płaciłem VAT tylko przy zakupach w sklepach,żadne płatności prowizji od czegokolwiek nie wymagały płacenia 23% VAT-płatnikiem VAT nie powinienem być gdyż sprzedaję rzeczy używane lub NOS sprzed epoki jakiegokolwiek VAT-u.
30-06-2021 16:00
Czyli przy sprzedaży za 104,5 euro, otrzymuje realnie 85,55 euro. Ładnie mnie to boli marża taka że lepiej pod sklepem stać.
01-07-2021 05:12 — edytowano 01-07-2021 05:14
Jak zapytałem po co to euro tak mi odpisali:
"Now with the current update Member from Poland can accept funds in Euro which will save currency conversion charges."
Te ćwoki nie wiedzą nawet jaką walutę mamy w Polsce. Zresztą skąd taki abdul czy akif ma wiedzieć jak mieszka na drzewie czy gdzieś na pustyni i jedyne co ma to komputer.
"To avoid the EUR amount to be converted again to PLN, we are advising the sellers to add a EUR bank account. Hence, we request you to add an EUR bank account."
Ja ich zaproszę do Polski z gotówką tylko w euro, wtedy dotrze do nich, że z tą walutą to mogą tylko kantoru szukać.
Przeliczyłem wszystkie opłaty i przy sprzedaży w PLN razem z podwójną konwersją przy wypłacie jest wzrost o około 25% w stosunku do tego co było przy paypal. Paypal kradł bo np. nie zwracał prowizji przy zwrocie płatności, czyli zarabiał na anulowanych transakcjach, ale przynajmniej wszystko było możliwie uproszczone, czytelne i miało się pełną kontrolę nad przewalutowaniami, wypłatami, nikt nie był zmuszany do niepotrzebnych konwersji walut. Miał być uproszczony proces płatności, niższe opłaty, a jak ktoś nie będzie chciał przejść na nowe płatności blokada konta, od początku mi to wszystko śmierdziało, bo wiem gdzie ta firma ma sprzedawców.