27-01-2015 23:01
Wyslalam przesylke z Polski do kupujacej do Niemiec listem priorytetowym ktory powinien dojść w ciagu max 5 dni . Po tygodniu
kupujaca napisala ze nie dostala zakupionego przedmiotu i prosi o zwrot calej kwoty ktora zaplacila łącznie z kosztami wysylki .
Jednoczesnie wysylalam takze druga przesylke do innej kupujacej rowniez do Niemiec i przesylka doszla i jest ok. Na aukcji napisalam ze jest to aukcja prywatna i nie ma zwrotow ani gwarancji na zakupiony towar i odpowiedzialnosci sprzedawcy za przesylke nie ubezpieczona ,a ta przesylka o ktorej mowa nie byla listem poleconym tylko priorytetowym. Czy mam obowiazek zwrocic kupujacej pieniadze ?
27-01-2015 23:32
A ma Pani numer listu ? Jezeli nie ma numeru listu to niestety, ale pieniadze PayPal z ebayem za Pania zwróca. Dzisiaj kolejny szwab mnie OSZUKAL takze transakcje tam oni traktuja jako mozliwosc do oszustwa 🙂
28-01-2015 00:03
do Niemiec nie ma możliwości wyslania przesylki ubezpieczonej, a poza tym nie udowodnisz czy kupujacy taka przesylke otrzymal
nie musisz teraz, to jest dobra wola, ale jesli kupujacy otworzy sprawę to ją przegrasz bez dwoch zdan
28-01-2015 10:08
Jeżeli przesyłka priorytetowa wysyłana jest Pocztą Polską ma zawsze indywidualne numery nadania, które można śledzić w internecie. Jeśli się zagubiła to składa się reklamację o odszkodowanie;
28-01-2015 11:25
goldfashion14 - nie ma czegoś takiego jak numery nadania przy listach nierejestrowanych ani przy ekonomicznych ani przy priorytetowych.
Do Autorki wątka.
Niestety pieniądze zostaną zwrócone dla kupującej czy tego chcesz czy nie ?
No chyba że kupująca płaciła zwykłym przelewem wtedy nie ma ochrony pupujących Ebay/Paypal.
Sprzedając na Ebay-u wysyłajcie tylko rejestrowanymi - za dużo cfaniaków na ebayu którzy świadomie wybierają takie przesyłki bo zawsze wiedzą że i tak pieniądze zostaną im zwrócone. Zresztą w obecnej chwili nie ma żadnej gwarancji że ebay nie zwróci pieniędzy kupującemu.
Pozdrawiam
28-01-2015 15:36 — edytowano 28-01-2015 15:37
Nie do końca tak jest jak piszesz.
Jest ubezpiecznie i jest deklarowana wartość. Dwie różne sprawy. Ty masz na myśli deklarowaną wartość podejrzewam.
Ubezpieczenie jest zawsze jeżeli wysyłka jest EMS ( Poczta Polska ) lub jakąś firmą kurierską.
Deklarowana wartość to co innego i tu faktycznie do Niemiec nie ma mozliwości zadeklarowania wartości przesyłki.
Dotyczy to również Wielkiej Brytanii jak i wielu innych krów w Europie.
Dotyczy to paczekoczywiście.
List polecony priorytetowy to z natury nie ma żadego zabezpieczenia.
28-01-2015 17:59
wiadomo, ze chodzilo mi o zadeklarowana wartość, odpowiedzialem do watku, ja doskonale wiem ze paczki i ems ma ubezpieczenie, wysyłam od 2008 r wiec to akurat nie jest mi obce
29-01-2015 14:25 — edytowano 29-01-2015 14:25
Wiadomo, wiadomo. Ty o tym wiesz jednak pytania są i czasem nie wiedza pytający.
04-02-2015 11:05
04-02-2015 21:56 — edytowano 04-02-2015 21:57
Jak zostałem oszukany jako kupujący, przy wpłacie na rachunek bankowy, ebay napisał iż nie ma żadnych możliwości egzekucji środków i zostaję mi jedynie możliwość wystawienia negatywnego komentarza.