23-12-2012 01:05
Witam,
od 4tego stycznia 2013 polska poczta podnosi drastycznie ceny wysłania listów za granicę ...
W związku z tym chciałbym zapytać czy ktoś tu szuka jakiegoś lepszego rozwiązania... ?
Pomyślałem o zorganizowaniu wspólnie może kogoś kto mógłby wysyłać nasze listy na czeskiej poczcie?
możnaby np. wysyłać do Cieszyna worki z naszymi listami przez PKP (przesyłki konduktorskie) a tam ktoś by je odbierał i wysyłał przez czeską pocztę w świat..?
Jakieś inne rozwiązania może? wspólnie zawsze siła...
Pozdrawiam
02-01-2013 20:41
ale teraz znalazłem na stronie poczty że...
"Zawartość listów poleconych mogą stanowić oprócz korespondencji, dokumenty, prasa, książki oraz drobne przedmioty dopuszczone do przewozu pocztowego, jednakże w listach poleconych nie można przesyłać pieniędzy, papierów wartościowych na okaziciela i przedmiotów wartościowych. W tym celu proponujemy skorzystać z przesyłki rejestrowanej - list wartościowy. "
czyli można przesyłać przedmioty!!
02-01-2013 22:27
I najlepsze jest to że byłem w dwóch urzędach pocztowych. Nie wiem jak to jest w innych miastach, ale ja jestem z Łodzi i dzwoniąc do głownego urzędu u nas w mieście dostałem informację że od 1 stycznia obowiązuje nowe prawo pocztowe ( ustawa z 23 lipca ).
A jeszcze lepsze jest to że mam tą ustawę przed sobą i ni cholery nie widzę tam zakazu wysyłania w listach innych przedmiotów niż dokumenty !!!
02-01-2013 22:30
Zresztą spojrzcie sami: http://dziennikustaw.gov.pl/du/2012/1529/1
02-01-2013 23:26
Na forum alledrogo można trochę poczytać. Rzeczywiście był jakiś wyrok sądu w 2009 roku który mówi o zawartości listów itd itp. Jednak większość tych rzeczy nie weszła w życie. Teraz w związku z pojawieniem się nowej ustawy jakiś mądrala to odnalazł i puścił w świat. Niektóre poczty się do tego stosują, niektóre nie. Akurat w Łodzi jest problem 😕
Mam nadzieje że za jakiś czas im przejdzie.
05-01-2013 22:53
co oni wam pierdzielą w Łodzi, że w listach nie można wysyłać towaru tylko dokumenty, do tej pory puściłem ponad 30 listów z towarem i już wszystkie opuściły terytorium Polski 🙂
Dz.U z 2008 r. Nr 189, poz. 1159 z późn. zm.
jak dla mnie największe zmiany dotyczą przedziału wagowego 50-100g przedtem list polecony prio kosztował 9,30 teraz 7,50 więcej 😄
open_razor fajnie, że 4 przedział wagowy jest tańszy, ale ja powyżej 350 g nie wysyłam wcale