anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

listy priorytetowe polecone - nowe taryfy od 1 stycznia 2026

Hej. Wysyłam  drobne przedmioty jako pakunki na cały świat poczta polską jako listy polecone priorytetowe. 

Ostatnio dostałem informację że poczta dopuści tylko do wysyłania dokumentów w ten sposób. 

W chwili obecnej najtańsza paczka do USA kosztuje 92 zł... nie wyobrażam sobie takiej taryfy. 

Pytanie czy ktoś też o tym słyszał?

Czy zostaną wprowadzone nowe taryfy dla mini paczek?

Wiadomość 1 z 3
ostatnia odpowiedź
2 ODPOW. 2

witam,

Dolaczam sie do pytania. Mam podobna sytuacje. Przewidywalem jakas korekte taryf wysylkowych ale oni kompletnie zmienili klasyfikacje towarow. Jakby czasowe wstrzymanie wysylek do US to bylo za malo ;(. 

Wiadomość 2 z 3
ostatnia odpowiedź

Dzień dobry.
W listach poleconych nie można będzie wysyłać niczego poza dokumentami. Pojawiają się też 2 sprzeczne informacje:
1. Nie będzie można wysyłać jako list polecony nigdzie niczego poza dokumentami.
2. W na terenie Unii będzie można wysyłać towary w listach poleconych, bo nie ma tu procedur celnych.
Tak czy siak, Ameryka i Kanada będą kłopotliwe przy rzeczach o wadze do 1kg, bo cięższe i tak wysyłane były Global Expresem.
Póki co nie ma czym zastąpić listu poleconego dla lekkich przesyłek. Ciekawe jak to się wszystko rozwinie, bo jak na razie idzie to w coraz gorszą stronę. Niech utrudniają bardziej, to Chińczycy będą sprzedawać jeszcze więcej.

Wiadomość 3 z 3
ostatnia odpowiedź