09-06-2025 16:05
Hej. Wysyłam drobne przedmioty jako pakunki na cały świat poczta polską jako listy polecone priorytetowe.
Ostatnio dostałem informację że poczta dopuści tylko do wysyłania dokumentów w ten sposób.
W chwili obecnej najtańsza paczka do USA kosztuje 92 zł... nie wyobrażam sobie takiej taryfy.
Pytanie czy ktoś też o tym słyszał?
Czy zostaną wprowadzone nowe taryfy dla mini paczek?
09-12-2025 20:56
witam,
Dolaczam sie do pytania. Mam podobna sytuacje. Przewidywalem jakas korekte taryf wysylkowych ale oni kompletnie zmienili klasyfikacje towarow. Jakby czasowe wstrzymanie wysylek do US to bylo za malo ;(.
12-12-2025 10:28
Dzień dobry.
W listach poleconych nie można będzie wysyłać niczego poza dokumentami. Pojawiają się też 2 sprzeczne informacje:
1. Nie będzie można wysyłać jako list polecony nigdzie niczego poza dokumentami.
2. W na terenie Unii będzie można wysyłać towary w listach poleconych, bo nie ma tu procedur celnych.
Tak czy siak, Ameryka i Kanada będą kłopotliwe przy rzeczach o wadze do 1kg, bo cięższe i tak wysyłane były Global Expresem.
Póki co nie ma czym zastąpić listu poleconego dla lekkich przesyłek. Ciekawe jak to się wszystko rozwinie, bo jak na razie idzie to w coraz gorszą stronę. Niech utrudniają bardziej, to Chińczycy będą sprzedawać jeszcze więcej.