09-06-2025 16:05
Hej. Wysyłam drobne przedmioty jako pakunki na cały świat poczta polską jako listy polecone priorytetowe.
Ostatnio dostałem informację że poczta dopuści tylko do wysyłania dokumentów w ten sposób.
W chwili obecnej najtańsza paczka do USA kosztuje 92 zł... nie wyobrażam sobie takiej taryfy.
Pytanie czy ktoś też o tym słyszał?
Czy zostaną wprowadzone nowe taryfy dla mini paczek?
09-12-2025 20:56
witam,
Dolaczam sie do pytania. Mam podobna sytuacje. Przewidywalem jakas korekte taryf wysylkowych ale oni kompletnie zmienili klasyfikacje towarow. Jakby czasowe wstrzymanie wysylek do US to bylo za malo ;(.
12-12-2025 10:28
Dzień dobry.
W listach poleconych nie można będzie wysyłać niczego poza dokumentami. Pojawiają się też 2 sprzeczne informacje:
1. Nie będzie można wysyłać jako list polecony nigdzie niczego poza dokumentami.
2. W na terenie Unii będzie można wysyłać towary w listach poleconych, bo nie ma tu procedur celnych.
Tak czy siak, Ameryka i Kanada będą kłopotliwe przy rzeczach o wadze do 1kg, bo cięższe i tak wysyłane były Global Expresem.
Póki co nie ma czym zastąpić listu poleconego dla lekkich przesyłek. Ciekawe jak to się wszystko rozwinie, bo jak na razie idzie to w coraz gorszą stronę. Niech utrudniają bardziej, to Chińczycy będą sprzedawać jeszcze więcej.
28-12-2025 14:08
wiadomo coś więcej?
29-12-2025 09:14
wszystko jest zablokowane... priorytety, Globale, paczki
Tylko papier.
To jakiś absurd. Paczki dochodziły do Auschwitz w czasie wojny....
30-12-2025 15:28
wczoraj zapytalem na poczcie jaka bedzie sytuacja od Nowego Roku i cytuje "wie pan, my nic nie wiemy. Ale na pewno wszystko poza granice Polski bedzie wysylane jedynie Globalem i paczkami". a USA dalej nic nie wiadomo.
Czyli z tego co ja rozumiem to, o poleconych z towarami do Europy mozna zapomniec. Pozostaje Global tam gdzie jeszcze dziala, dwa razy drozszy od poleconych lub priorytetowe paczki.
I niestety nie widze na dzisiaj zadnej innej alternatywy dla towarow ponizej 1kg i mniejszej wartosci. Czy ktos ma jakies inne pomysly?
31-12-2025 01:28
31-12-2025 11:40
witam; dzisiaj podobno ostatni dzień na wysyłkę listem poleconym, otóż ja w piątek 2 stycznia udam się na pocztę jak zawsze i nadam przesyłki w tradycyjny sposób - zobaczymy co się stanie, ile z nich wróci a ile nie... dotychczas miesięcznie zostawiałem na poczcie około 8 tyś; wysyłam dużo, głównie Niemcy, Włochy i reszta Europy; listy za 22 zł sprawdzały się idealnie chociaż muszę przyznać że zwykłe listy zagraniczne za 10 zł dochodziły nawet szybciej i bez problemów; więc GLOBAL za 39 zł to jakiś żart, nasza poczta nie ma alternatywy dla przesyłek za 22zł stąd pojawia się problem dla nas sprzedawców z eBay; w Niemczech bez problemu wyślesz za 8 zł, 12 zł, 20 zł, 33 zł, 56zł i tak dalej, ale u nas nie - bierz za 39 zł albo kombinuj; ale dla przesyłek z Chin do Polski oczywiście nic się nie zmienia, nadal będą przyjmowane bez żadnych komplikacji; nie mówię już o przesyłkach z Polski do USA gdzie podobno poczta do dzisiaj nie rozpisała przetargu na obsługę celną tych przesyłek stąd brak możliwości wysyłki; kpina po prostu z ludzi... dam znać jak moja wysyłka w piątek; Wy też piszcie jak sobie radzicie; czy zmieniacie cenniki, itd...