12-12-2014 21:04
Nie wiem jak się mylę to niech mnie mądrzejsi koledzy poprawią.
Płacąc faktury za sprzedaż na eby pieniądze idą do Luxemburga tak jest na fakturze. Podatek na fakturze jest 15%
Jak to jest ze zwrotem VAT ? Jak to się liczy.
Czy należy się zwrot podatku VAT zapłaconego w Luxemburgu bo chyba tam się płaci.
Jak można odzyskać podatek VAT za zapłaconą fakturę na której widnieje adres i numer rachunku w Luxeburgu.
Drugie pytanie szybciutko aby nie zaśmiecać.
Jak drukujecie faktury z ebay ? Czy wszystko czyli 50 stron nawet i więcej czy sam nagłówek.
Jak sam nagłówek to w jaki sposób bo mi się druje wszystko prawie ksiażka
Przepraszam za głupie pytania ale podpowedzcie na nie
Z góry dziękuję.
Zaakceptowano odpowiedź! Przejdź do odpowiedzi.
13-12-2014 15:42
Co do pierwszego to skontaktuj się z księgową.
Do drugiego pytania.
Może ustawić sobie aby otrzymywać szczegółową fakturę (wszystkie transakcje, wpłaty itd), lub skróconą.
Zmieniasz to w ustawieniach konta.
http://pages.ebay.pl/help/sell/invoice-format.html
12-12-2014 23:38
Co do pierwszego pytania, nie pomogę, ale to sie zmieni od nowego roku, kiedy sie zmieni prawo elektroniczne
Zmienia się prawo UE dotyczące VAT od usług elektronicznych |
![]() |
Co się zmienia? |
![]() |
Od 1 stycznia 2015 r. wchodzą w życie zmiany prawa UE w zakresie naliczania podatku VAT od usługelektronicznych, takich jak opłaty za sprzedaż na eBay. |
![]() |
W związku z tym od 1 stycznia 2015 r. w Twoich fakturach z tytułu opłat będziemy naliczać VAT wg nowej stawki, chyba że zapiszesz w naszym systemie swój nr identyfikacyjny VAT (NIP z kodem kraju). |
![]() |
Jeżeli nie zapiszesz w naszym systemie swojego NIP-u, będziemy naliczać VAT wg stawki kraju, w którym masz siedzibę działalności gospodarczej (np. 23% w Polsce), a nie wg stawki kraju, w którym siedzibę ma eBay (15% w Luksemburgu do 31 grudnia). |
![]() |
Jeżeli zapiszesz w naszym systemie swój NIP Twoje faktury z tytułu opłat będą wystawiane z wyłączeniem podatku VAT. |
![]() |
W jakim zakresie te zmiany dotyczą mnie? |
![]() |
Jeżeli nie zapiszesz w naszym systemie swojego NIP-u, kwota opłat, które będziemy naliczać dla Twoich transakcji sprzedaży od 1 stycznia 2015 r., nieznacznie wzrośnie ze względu na zastosowanie lokalnej stawki VAT. |
a co drugiego pytania, drukuje sama fakture bez podsumowania, czyli zaznaczam i podglad wydruku i drukuje
13-12-2014 14:38
13-12-2014 15:42
Co do pierwszego to skontaktuj się z księgową.
Do drugiego pytania.
Może ustawić sobie aby otrzymywać szczegółową fakturę (wszystkie transakcje, wpłaty itd), lub skróconą.
Zmieniasz to w ustawieniach konta.
http://pages.ebay.pl/help/sell/invoice-format.html
13-12-2014 17:40
Żeby księgowy wiedział gdzie ten NIP wpisać to bym nie zawracał glowy a czas jest do 31.12 tego roku.
A ty jak tą sprawę rozwiązałeś ( przepraszam, że tak na TY )
14-12-2014 11:42
Tu każdy pisze na TY więc spokojnie.
Dodasz tutaj:
http://pages.ebay.pl/help/sell/eu-vat-legislation-changes.html#etape
Masz wyrobiony NIP EU? Jak się nie mylę, musisz mieć wyrobiony.
14-12-2014 18:36
Dowiem się jutro. Dziekuję za dyskusje.