Witam starych wyjadaczy 🙂
Plan jest taki :
wymyśliłam sobie nast. biznes :
1.siedząc w polsce przed komputerem wystawiam towar na angielskim ebay'u
2.sprzedany na aukcjach towar raz w tygodniu umówionym transportem jedzie do UK.
3.w Anglii moja wspólniczka , korzystając z angileskiej poczty , tudzież ichniego UPS , wysyła sprzedany towar do klientów angielskich
Plan niby prosty , ale mam kilka pytań.
Chcę żeby kupujący przelewali pieniądze na konto mojej wspólniczki w UK, ew. płacili mi w systemie paypal - ale dokładnie jeszcze się nie wczytałam , co byłoby korzystniejsze.
Teraz pytania.
1.część towaru będzie skierowana do odbiorców prowadzących działalność gospodarczą w UK, co za tym idzie , zapewne będą chcieli otzrymać ode mnie odpowiednik polskiej faktury vat. W polsce prowadzę działalność handlową i jestem vatowcem , jak to zorganizować i z jakim i gdzie płaconym podatkiem muszę się liczyć. Dodam że wspólniczka nie jest przedsiębiorcą w Anglii i jej udział w przedsięwzięciu , praktycznie sprowadzałby się do wysyłki paczek i ew. zwrotów , reklamacji etc.
2.Czy czasami nie zaczyna wchodzić w grę jakieś cło etc.??Nie chciałabym poruszyć nieba i ziemi , dopóki nie okazałoby się że moj plan na biznes jest na tyle intratny ze warto jest zagłebić się w temacie tych wszystkich płatnosci , vatów etc.
3.jak napisałam wyzej , w polsce prowadzę działalność gosp. i nie chciałabym sprowadzić sobie na głowę fiskusa.
W dużym uproszczeniu wygladać to ma tak , że kupuję towar od producenta na fakturę (jak każdy szanujący się handlowiec) celem dalszej odsprzedaży z zyskiem , właśnie w Uk. I jak mam sprzedawać towar komuś , kto nie potzrebuje faktury , tylko paragon ? Wysyłam polski zafiskalizowany paragon do UK ? Czy moze istnieje coś takiego jak sprzedaż netto , czyli bez podatku , do państw UE.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi.