01-04-2013 22:15
Witam,
Chciałbym zacząć handlować z polskiego konta założonego na ebay.pl na ebay.de
Wiadomo, że jest blokada 10 pozytywnych opinii + 90dni od ostatniej sprzedaży.
W związku z tym mam pytania:
1) Czy wystarczy mieć 1 sprzedaż i 9 zakupów żeby móc po 90 dniach sprzedawać na ebay.de ? Czy jest to inaczej rozwiązane ?
2) Czy jak spełnię wymogi ebay.de i będę mógł w końcu wystawiać na tej platformie swoje produkty to będzie to już dożywotnie pozwolenie czy też jakieś czasowe ?
Bardzo żałuję, że jesteśmy tak traktowani przez ebay.de ponieważ naprawdę trzeba nieźle się nagimnastykować aby cokolwiek na polskim ebay'u sprzedać a co za tym idzie ... sprostać wymaganiom ebay.de
Z góry dzięki za odp.
04-02-2015 10:21
Witam
Chciałabym rozpocząć sprzedaz na w serwisach zagranicznych, czy muszę najpierw wystawić przedmioty na ebay.pl, wzyskać 10 pozytywów i odczekać 90 dni, czy mogeto ominąći zacąć od razu sprzedawać wserwisach zagranicznych?
12-02-2015 02:48
Musi minąć 90 dni od pierwszej sprzedaży i potrzeba 10 pozytywów jako sprzedawca, aby móc sprzedawać na zagranicznym eBay. Nie da się tego niestety ominąć.
http://pages.ebay.pl/help/sell/questions/sell_international_requirements.html#1
08-04-2015 18:36
O co chodzi z tymi progami sprzedaży wysyłkowej.Można prosić o więcej informacji?
13-04-2015 08:31
Ano o to:
http://www.pit.pl/limity_sprzedazy_wysylkowej_w_ue_1620.php
Jeżeli przekroczysz ten limit, to rejestrujesz sie do VATu w kraju, w którym ten limit przekroczyłeś, np. w UK.
Otrzymujesz numer VAT UK, i jeżeli ktoś z tego kraju kupi u Ciebie jakiś przedmiot, to na fakturze podajesz już VAT UK zamiast polskiego NIPu. Stawki VAT stosujesz takie jakie są w tym kraju, czyli np. u nas jest 23% ale w UK już będzie to 20%. I 20% podajesz na fakturze. Czyli de facto 3% więcej zostaje dla Ciebie.
W przypadku UK to rozliczasz się co 3 miesiące, czyli co 3 miesiące przelewasz im kase za VAT. W Polsce płacisz jedynie podatek dochodowy od tych transakcji z klientami z UK, a VAT w całości w UK.
19-10-2015 21:54
28-01-2016 21:28
13-04-2016 18:56
Witam,
Jestem nowy na ebay i chcialbym sie zpytac jak ustawic automatyczne ponawianie aktualnej aukcji ( gdzie sa przypiasne caly czas ile osob juz kupilo i ile ogladlao) Mam zaawansowany menadzer sprzedazy . Poprosze o pomoc
Pozdrawiam
19-04-2016 23:52
W managerze wybierz:
1. Edytuj--->edytuj wszsytkie aukcje
potem kliknij na: edytuj pola i wybierz aukcje do zmiany czasu trwania.
Potem kliknij na "format i czas trwania" i zaznacz czas jaki chcesz wpisać.
28-09-2016 19:43
To teraz ja coś dorzucę. Próbuje po omacku coś rozpocząć z exportem detalicznym na DE i FR, konto w pełni odblokowane, mogę się zalogować np. na ebayu.de i wystawiać aukcje w euro wg. prowizji ebay.de ( opisywane wyżej zasady zwrotów itp to chyba kazdy juz wie że sprzedając u kogoś musisz spełniać ich wymogi i tyle )
Aukcje wystawione w taki sposób są widoczne z eBay Deutschland, koszty transportu wliczone w cene żeby kusiła darmowa wysyłka, aukcje się pozycjonują więc wszystko gra.
Nasuwa się mi tylko pytanie co z rozliczaniem sprzedaży. Gdy zakupi klient detaliczny nie ma problemu, polski paragon + fv do paragonu i paczka leci. Wszystko zgodnie z przepisami.
Problem nasuwa sie mi w przypadku Faktur.
Jako firma wystawiamy oczywiście FV. W przypadku kontrahenta z UE leci FV UE na NIP UE. ale w czym problem; ano w tym że gość zakupi u Nas coś za 123euro, wg. aukcji, zapłaci PAyPalem 123 euro, ( pomijam wyksięgowanie prowizji od transakcji itp ) poprosi o FV a ja mu jedynie co mogę wysatwić w takim przypadku to FV UE a więc netto czyli 100euro i co dalej?
Do każdej FV będzie trzeba robić zwrot wartości zapłaconego niesłusznie podatku?
Zakładając firmę w DE nie było by tego problemu bo transgranicznie towar sprzedawany by był pomiędzy firmą matka a córką.
Jakies pomysły jak rozwiązać ten "drobny" aspekt prawny?
18-10-2016 20:41
Witam,
czy wystawiając jako początkowy użytkownik przedmoty na sprzedaż np. na ebay.de ( mimo iż jestem zarejestrowana na ebay.pl) użytkownicy z niemieckiego ebaya będą mogli dokonać zakupu na mojej aukcji? Czy moja aukcja będzie dla nich widoczna?
I drugie pytanie:
Czy gdy wystawię aukcję na ebay.pl i osoba z poza Polski np. z Niemiec bądź Wielkiej Brytanii dokona zakupu przedmiotu z mojej aukcji to czy będzie miala taka osoba możliwość wystawienia mi komentarza ( biorąc pod uwagę iż posiadam limit do osiągniecia -10 komentarzy)
dziekuje z góry.
Pozdrowienia