06-02-2012 13:58
No właśnie, jak w temacie..
Teoretycznie przy sprzedaży poza granice wspólnoty eu nie musimy płacić VATu - tak stanowi ustawa o podatku od towarów i usług. Nie określa jednak w jaki sposób mamy przed skarbowym udokumentować fakt wysłania towaru poza granice eu.
Określa to niestety Izba Celna na niekorzyść osób sprzedających drobne produkty klientom detalicznym - trzeba przedłożyć SAD3 lub elektroniczny wydruk w formie komunikatu IE-599 „Potwierdzenie wywozu” wygenerowany w systemie ECS – Export Control System (czarna magia póki co).
W tym momencie wydawałoby się, że sprawa jest zamknięta i vat trzeba zapłacić, ale przecież jakąś podstawę prawną swojego działania mają sklepy proponujące przybyszom spoza ue produkty ze stawką vat 0% (np. IKEA). Nie uwierzę, że IKEA wystawia SAD3 dla każdego Rosjanina kupującego świecznik i taborecik.
Jeżeli ktoś coś wie - bardzo proszę o pomoc. Jeżeli coś wyjaśnię z księgową też podrzucę tutaj informacje, zapewne komuś się przyda.
12-05-2014 13:29
Cześć,
Wystarczy tylko iść na pocztę i nadać parzesyłkę... zgłoszenia robisz elektronicznie, naklejasz komunikaty na list polecony/ paczkę... przesyłka jest łapana u urzędzie celnym poczty w Warszawie (Łączyny 😎 i oni tobie odsyłają komunikat IE599
na @ przez ten program który jest podstawą do niepłacenia VAT-u.
Korzystam z oprogramowania firmy FRAKTAL
działaj działaj bo szkoda płacić VAT a jeszczę nie zdażyło się żeby kupujący narzekał... do tej pory chyba nikt nie zapłacił cła itp bo pytam.
Jeśli chcesz to prześlę Ci fotki przesyłki przygotowanej do odprawy celnej i zobaczysz jak to wygląda.... podaj @
Miłego dnia
RS
12-05-2014 13:40 — edytowano 12-05-2014 13:43
Jeśli wysyłasz do trzech przedmiotów w przesyłce to wystarczy Ci ten program za około 400zł
http://www.fraktal.com.pl/dokument-sad-mini.html
Jest tani w stosunku do oszędności z tytułu VAT.
Program jest troche zagmatwany na początku i waroto jest poszukać celnika który na nim pracuję i ci poustawia szablony itp.
Ja skorzystałem z usługi agencji celnej która za 500zł mnie wyszkoliła w dwa dni... jak jesteś z okolic Warszawy to mogę polecić fajnego gościa który to ma w paluszku.
14-05-2014 22:49
17-10-2014 09:22
Witam. Prosze o kontakt na priv. Bardzo ważne
Pozdrawiam
20-10-2021 15:44
Można korzystać z aplikacji zerovat.pl
- Dodać dane odbiorcy i sprzedanych przedmiotów do aplikacji
- Nadać paczkę na Poczcie
- Czekać na potwierdzenie wywozu
21-10-2021 08:24
Zakupy dokonane w Polsce wywoziłem za granicę poza UE gdzie mieszkam. Przy zakupach zapłaciłem VAT który na żądanie zwrócono mi po zgłoszeniu na lotnisku. Musiałem przedstawić paragony że sklepów.
Zatem są przepisy które regulują sprzedaż mieszkańcom poza UE.