06-02-2012 13:58
No właśnie, jak w temacie..
Teoretycznie przy sprzedaży poza granice wspólnoty eu nie musimy płacić VATu - tak stanowi ustawa o podatku od towarów i usług. Nie określa jednak w jaki sposób mamy przed skarbowym udokumentować fakt wysłania towaru poza granice eu.
Określa to niestety Izba Celna na niekorzyść osób sprzedających drobne produkty klientom detalicznym - trzeba przedłożyć SAD3 lub elektroniczny wydruk w formie komunikatu IE-599 „Potwierdzenie wywozu” wygenerowany w systemie ECS – Export Control System (czarna magia póki co).
W tym momencie wydawałoby się, że sprawa jest zamknięta i vat trzeba zapłacić, ale przecież jakąś podstawę prawną swojego działania mają sklepy proponujące przybyszom spoza ue produkty ze stawką vat 0% (np. IKEA). Nie uwierzę, że IKEA wystawia SAD3 dla każdego Rosjanina kupującego świecznik i taborecik.
Jeżeli ktoś coś wie - bardzo proszę o pomoc. Jeżeli coś wyjaśnię z księgową też podrzucę tutaj informacje, zapewne komuś się przyda.
09-08-2013 19:05
Hej,
sprawa nie jest taka prosta jak sie wydaje i nie warta zachodu przy małych kwotach. Z tego co się dowiedziałem, krótko mówiąc, to trzeba by wypełniać formularze, tłumaczyć je (oczywiście za money), dowozić paczki do celnego itp (później można w siedzibie firmy). Jeżeli mowa o dużych kwotach, np przy sprzedaży samochodu, to wtedy jak najbardziej się opłaca (ale kto sprzedaje samochody poza UE?).
Pozdrawiam
09-08-2013 20:56
Czyli płacimy VAT ??
11-08-2013 20:50
Zawsze można przenieść się np do UK albo Luksemburga 🙂 Mnie zatrzymały w tym roku sprawy rodzinne 😞 Tak to już bym siedział w UK.
11-08-2013 23:01
Nie wiem skąd macie takie iformacje że to katastrofa i się nie opłaca?! Ja już w izbie celnej załatwiam formalności i ide do przodu... Jeśli jest do ugrania tysiąc zł. to faktycznie bez sensu ale jeśli kilka tysięcy to warto;)
ps. jakie niby faktury do tłumczenia? Skad masz takie info.? ps. Ty eksportujesz a nie importujesz... kobitką na infolini się chyba coś myli...
opowiem póżniej co i jak...
pozdrawiam
12-08-2013 09:21
Hhmm może ja rozmawiałem z osoba niekompetentną.
Daj znać co i jak.
12-08-2013 14:18
Witaj house_of_pipe
Mógłbyś napisaćna priv jak to powinno wyglądać, wiem że u mnie napewno opłaca się powaliczyć o stawkę 0% ponieważ zaczynam dopiero sprzedawać na 90% to wysyłki poza UE
pozdrawiam
12-08-2013 14:26
Przypomniałem sobie jeszcze jedno ułatwienie, można wysyłać paczki kurierem UPS - koszt wysyłki do USA 100zł.
Przy wysyłce kurier dostarcza dokumenty wysyłki towarów z UC
03-05-2014 19:06
Hej,
odgrzebuje temat bo jestem ciekaw jak poszło.
house_of_pipe:
Jakieś info? Dałeś rade? Często masz naloty? 😛
06-05-2014 23:02
12-05-2014 13:18
Gratuluję. Bardzo się cieszę, że się udało. Czyli wszystko odbywa się już elektronicznie? Nie musisz nigdzie latać? Czy mógłbyś podać nazwę programu którego używasz (ewentualnie na priv). Dzięki.