24-04-2013 18:39
Witam
Na początku chciałem się przywitać z wszystkimi użytkownikami, jestem nowy na forum.
Chciałbym przedstawić swoją sytuację i prosić doświadczonych sprzedawców o pomoc.
Obecnie prowadzę sprzedaż w konkurencyjnym serwisie, ale chciałbym przenieść swoja sprzedaż na ebay. Zależy mi na tym żeby towary były wyświetlane w zagranicznych serwisach. A więc wystawianie na ebay.pl odpada. Posiadam 2 konta na ebay, to jest nowe, które chcę przeznaczyć do sprzedaży. Od kilku dni próbuję się zarejestrować na ebay.de a także ebay.co.uk niestety do sfinalizowania rejestracji jest potrzebny numer telefonu zagranicznego ( w zależności, w jakim serwisie chcę się zarejestrować).
Przez chat na stronie ebay.co.uk, zostałem przerejestrowany na ebay.pl żebym mógł normalnie wystawiać, normalnie... mnie to nie satysfakcjonuję, ponieważ bez problemów mogę tylko wystawiać na ebay.pl
Dodatkowo posiadam swoje stare prywatne konto, na którym posiadam 46( kilka za sprzedane przedmiot) komentarzy i jest znacznie dłużej niż 90dni, i teraz nie wiem, co mam zrobić. Wrócić do starego konta i zarejestrować je jako konto firmowe, czy zarejestrować nowe konto w zagranicznym serwisie.
Powyżej przedstawiłem opis mojej sytuacji, sedno pytania:
Priorytetem jest sprzedaż za granice, gdybyście zaczynali od nowa sprzedaż jak wyglądałaby wasza rejestracja. Ponieważ wystawiając aukcje w serwisie ebay.pl zainteresowanie aukcjami jest zerowe.
Dziękuję za poświęcenie uwagi i pozdrawiam Marek
24-04-2013 19:28
Witamy w gronie Ebajerowiczow! Na forum zawsze znajdziesz konkretna pomoc.
Organizuj najprosciej. Nie komplikuj sobie zycia. Uzywaj konta zarejestrowanego na Ebay.pl a wystawiac mozesz na kazdym innym. Oplaty beda naplywaly w zlotowkach na polskie konto - bedziesz mial wszystko w jednym miejscu i po Polsku.
Lektura tego watku pomoze odnosnie widocznosci aukcji
Aby aukcja byla widoczna na Ebay.com trzeba ja tam wystawic. Z Ebay angielskiego nie ma opcji (jeszcze) widocznosci na Ebay.com ale vice verse jest. Mozna wystawic na Eby,com z widocznoscia na Eby.uk za drobna oplata.
Promowania nie mozna kupic tak jak na Allegro. Trzeba na nie zapracowac. Im lepsze wyniki sprzedawania tym silniej bedziesz promowany.
Polecam linki:
http://community.ebay.pl/topic/Sprzedawanie-Za-Granic%C4%99/Limit-Na-Ebayde/20000000066
Na dlugie zimowe wieczory (troche tego jest do czytania ale moze pomoc w sprzedazy):
Ebay.pl
http://pulse.ebay.pl/ - popularne slowa kluczowe
http://pages.ebay.pl/export/strategy.html -- strategie
Promocje krzyzowe:
http://pages.ebay.pl/help/sell/cp-overview.html
Po angielsku ale i bez znajomosci angielskiego mozna sie polapac o co chodzi
Terapeak: czyli platny serwis rynkowy ale maja darmowy probny okres
http://www.terapeak.com/plans-and-pricing
Improve your searches czyli jak powodowac aby twoja aukcja wyswietla sie tym ktorzy sa potencjalnymi kupcami tego co sprzedajesz:
http://pages.ebay.com/help/sell/searchstanding.html
Completed Listings (aukcje zakonczone czyli co i za ile sie sprzedalo w jednej bazie danych)
24-04-2013 19:49
Witam
Dziękuję za szybką odpowiedź, ok fajnie. Czyli zostaję na ebay.pl
Ale co dalej, jeżeli chcę wystawić teraz aukcje na ebay.com - to na początku mogę zrobić tylko 10 aukcji na kwotę 500$ ( na forum znalazłem informację że można poprosić o zwiększenie limitu )
Jak również z powyżej podesłanych linków wyczytałem że na każdym ebayu zagranicznym można wystawić po 10 aukcji.
Czyli dobrą opcją było by wystawić 10 aukcji na ebay.com , 10x ebay.co.uk i 10x ebay.de ??
Czy przy 0 komentarzach mogę zerejestrować się jako firma ??
24-04-2013 22:08
Ten limit 10 komentarzy bedzie ci przeszkadzal. Z tymi $500 to roznie bywa. Potrafia limitowac konto mimo ze nie osiagnales $500 czy ile tam maja.
Na zwiekszenie nie licz za bardzo jesli masz maly dorobek,
Wpierw uzbieraj te 10 komentarzy.
24-04-2013 22:30
To może będzie lepiej sprzedawać na starym prywatnym koncie, tam juz mam 46 komentarzy??
Oczywiście konto chce zarejestrować jako firmowe, a wiec mogę trochę będą inaczej patrzyli na całą sytuację??
25-04-2013 04:20
Moim zdaniem zacznij sprzedawać na starym, ludzie przeważnie patrzą na ilość komentarzy obok nazwy użytkownika i ilość procentową pozytywnych komentarzy. Więc jeśli już masz jakieś komentarze, zmień konto na firmowe (Paypala zapewne masz już powiązanego), jeżeli jest taka potrzeba to zmień swoją nazwę użytkownika. Z zerowym kontem będziesz musiał dłużej czekać na pierwszą sprzedaż (ja jak zaczynałem to pierwszą rzecz sprzedałem po ponad 2 miesiącach). Pomyśl o sklepie (min. niższe prowizje za wystawienie aukcji itp).
Wystaw kilka przedmiotów. Jak już to zrobisz, napisz do nich żeby zwiększyli Ci limit. Zrobią to albo i nie. Nie załamuj się, sprzedaj coś i czekaj na pierwsze komentarze. Minie miesiąc, napisz ponownie. Wszystko wymaga czasu.
Powodzenia!
25-04-2013 11:44
Dzięki za odpowiedź 🙂
To chyba by była dlamnie najkożystniejsza opcja.
Tylko zastanawiam się jak to będzie wpływało na rozliczenie z US, firma moja działa od kwietnia, a w poprzednim miesiacu miałem sprzedanych kilka sztuk odzieży jako osoba prywatna.
W sumie jest to chyba nie istotne, ponieważ od działania firmy ( od kwietnia ) nic nie sprzedaje poza działalnością a więc to że sobie sprzedałem kilka sztuk odzieży będą osobą prywatną to chyba mam do tego takie prawo ??
26-04-2013 12:28
nawet jesli bedziesz sprzedawal ze starszego konta to i tak moga nalozyc Ci limity, byc moze juz nie takie jak na calkowicie poczatkujacych, ale zawsze jakies ograniczenie.
zgodnie z moimi przedmowcami: wystaw najpierw kilka sztuk, a nie od razu caly asortyment, bo wystawienie wielu aukcji nie gwarantuje powodzenia, a wrecz przeciwnie moze zaszkodzic, a pozycje trzeba budowac stopniowo, aby zobaczyc, jak co dziala, wyrobic sobie reputacje + aby ebay mogl tez 'poznac ktos Ty'
26-04-2013 23:46
Żebym mógł wystawić na ebay.com, muszę mieć pierwszy komentarz z 90dni ( to jest 3 miesiące)
Chyba przerejestruję się na ebay.co.uk, i spróbuję wtedy robić aukcje, ponieważ na ebay.pl nikt odemnie nic nie kupi.
27-04-2013 12:39
tak o się nie przerejestrujesz na ebay co.uk, musisz mieć w UK jakiś meldunek czyli być rezydentem. Normalnie sprzedawaj na angielskim ebayu z hasłem i loginem z pl