Poczta Polska - podniosła ceny .

Dzisiaj zobaczyłem nowy cennik Poczty Polskiej - wysyłka listu poleconego piorytetowego 16,00 zł , cena wzrosła o 5,70 zł.

Czy jest jeszcze sens wysyłać z numerm śledzenia ( tak wysyłałem ) , zwykły list piorytetowy zagraniczny do 50g kosztuję 5,20 a polecony 16,00zł różnica kolosalna bo aż 10,70  co daję na 10 listach ponad 100,00 zł.

Większość listów miałem o wadze do 50g , musiał bym podnieść koszt wysyłki co będzie oznaczało że w większośći przypadków koszt wysyłki przekroczy koszt towaru .

Moja konkurencja głónie z USA  ma koszt wysyłki zwykle od 3-6$ rzadko 6-9$ - czy jest możliwe aby wysylali przesyłki listami priorytetowymi poleconymi z USA na cały swiat powiedzmy w cenie 4-5$ , bo tyle kosztuje u nich wysyłka.

Jeden sprzedawca ma ponad 10,000 komentarzy i 3 negatywy ale to chodzi o kolor , nie ma komentarza że ktos nie otrzymał przesyłki.

Czy takie listy bez numeru śledzewnia giną często , bo w moim przypadku nie opłaca się już wysyłać poleconych .

Może po prostu wysyłać zwykłymi listami , a jeżeli ktoś otworzy spór oddac pieniądze , przedmioty które sprzedaję są niskiej wartości .

Poczta Polska postawiła mnie pod ścianą i teraz się zastanawiam co zrobić , proszę się podzielic opiniami jak z waszego punktu widzenia to wygląda.

Wiadomość 1 z 17
ostatnia odpowiedź
16 ODPOW. 16

Poczta USA rowniez podnisla ceny.

Obrona moze byc  wysylanie zwykla przesylka ale tylko do tych krajow gdzie kradzieze sa rzadkoscia. Zaoszczedzone fundusze moga sluzyc na poczet pokrycia ewentualnych, nielicznych roszczen.

Ebay pozwala na bardzo szczegolowe blokowanie krajow jak rowniez uzytkownikow.

W moim wypadku, po latach, wyszlo ze calkiem dobrze dochodza przesylki po wprowadzeniu przesylek z numerem do sledzenia czyli praktycznie zniecheceniu klientow z  Afryki (i tak malo kto stamtad kupuje u mnie) i do bylego demoludu i Am. Poludniowej.

O dziwo w Azji uczciwosc wciaz prosperuje i jak zawsze na Anypodach i w Europie Zachodniej i tam zwykle przesylki zawsze dochodza.

Wiadomość 11 z 17
ostatnia odpowiedź

Przy pewnych artykulach rozwiazaniem obnizenia kosztow wysylki moze byc wysylka hurtowa do punktu dystrybucyjnego na miejscu. Szczegoly na priva.

Wiadomość 12 z 17
ostatnia odpowiedź

Jesteś oferentem takiej hurtowej dostawy, czy tylko chciałbyś być pośrednikiem?

Wiadomość 13 z 17
ostatnia odpowiedź

Na Poczcie sie kiedyś dowiedziałem , żeby mieć znizkę trzeba wysłać w miesiącu na 2000,00 i to dotyczy paczek .

Nie byli pewni ale listów to nie dotyczy.

A co powiecie na klientów z Rosji u mnie wielu kupuje , przesyłki idą z miesiąc ale czekają nie grymaszą.

Można do nich słać zwykły piorytet.

Do dzisiejszej sprzedaży muszę dołożyć aby wysłać polecony - ręce opadają.

Chyba zbliża się mój koniec na ebay.

Wiadomość 14 z 17
ostatnia odpowiedź

Ja już sam nie wie ile płacę.

Mam jakieś rabaty ale jakie nie dociekam. Mielisz mielisz a i tak rachunki astronomiczne.

Na ebay to w ogóle nie jesteśmy konkurencyjni. Kurier dorgi Poczta Polska też tanio nie jest.

Nie poradzimy nic.

Wiadomość 15 z 17
ostatnia odpowiedź

Anonymous
Nie dotyczy

na listy polecone nigdy nie było i nie ma rabatów.No chyba że ktoś wysyła 25000 listów miesięcznie i to dotyczy tylko krajowych.

Zobaczcie ile kosztuje odpowiednik listu poleconego w USA i innych krajach,podobnie lub więcej.Tak więc u nas nie jest najdrożej

Wiadomość 16 z 17
ostatnia odpowiedź

Dokładnie, aby otrzymać zniżkę na listy trzeba wysyłać paredziesiąt tysięcy. Co innego w przypadku paczek.

A może by tak własny magazyn (nawet nie musi być magazyn, np duży dom itp) w UK czy DE?

U mnie to główne rynki i ja już rozpocząłem poszukiwania jeśli chodzi o UK. Do września muszę coś wykombinować.

Wiadomość 17 z 17
ostatnia odpowiedź