31-12-2013 08:19
Hej,
sytuacja jak zawsze.... opóźnienia!
U mnie głównie przesyłki do USA z przedziału 09 - 13 grudzień - koło 20-30 jak narazie.
Czy nękają Was kupujący? Bo ja to już słabo sypiam, a rano jak odczytuje maile to mnie głowa boli.
Szczęśliwego Nowego Roku!
02-02-2015 13:00
Mi od 13 stycznia do USA na 10 paczek 1 doszła, mało tego wszystkie mają status Origin Post ............!!!
Pojęcia nie mam co oni tam odpier........ Od teraz wszystko wysyłam Globalem zoabczymy jak będzie.
02-02-2015 17:35
Origin post.... - USPS dostaje informacje, że paczka leci do nich. Następnie ląduje w celnym. I to tam mają opóźnienia.
Nie tylko Ty tak masz tylko wszyscy. U mnie przy wysyłce ~100 dziennie nawet nie sprawdzam, która doszła a która nie. Jedynie jak ktoś mi napisze wiadomość lub otworzy spór.
Tak jest co roku. Niestety.
03-02-2015 19:00
Ja tez generalnie nie sprawdzam, ale jak przeglądnąłem ostatnią historie to sie przerazilem. Niektore przesylyki z grudnia nie sa jeszcze doreczone. Nic tylko czekac na spory i robic reklamacje. Ostatnio wyslalem globalem 24 wyszla z warszawy a 31 byla dopiero w NY. Najlepsze jest to ze w regulamienie Globala nie ma podanego maksymalnego czasu przelotu przesylek, teoretycznie moze leciec nawet miesiac i nie masz prawa do reklamacji.
05-02-2015 09:20
Witam,
Czy ruszyły się coś twoje paczki?
Moja wysłana 6 stycznia cały czas Origin Post...,a druga wysłana 24 stycznia jest w NY i nic się dalej nie rusza.Najciekawsze ,że obie są ubezpieczone łącznie na 16 tysięcy.A podobno takie paczki nie giną.
05-02-2015 13:43
z global ekspress robią przekręty czasami w USA i nie rejestrują przyjecia u nich tylko od razu dostarczenie,dzięki temu nie można składać reklamacji.
05-02-2015 15:11 — edytowano 05-02-2015 15:14
open_razor napisali:z global ekspress robią przekręty czasami w USA i nie rejestrują przyjecia u nich tylko od razu dostarczenie,dzięki temu nie można składać reklamacji.
Też to zauważyłem, gnojki....
Ale do UK wysłałem Globala 2 lutego a 4 lutego doręczono ! Jak się chce to się da !
05-02-2015 15:20
Żeby było śmieszniej , wysłałem tego samego do USA dwie paczki jedna zwykłym listem druga Globalem.
Ta co pojechała zwykłym została już zeskanowa w NY , a Global nie. Sami sobie odpowiedzcie czy warto przepłacać ...
05-02-2015 15:56
według mnie warto,jakby na to nie patrzeć to global nie wisi 2 miesiące w próżni,poza tym to klient płaci w ostatecznym rozrachunku
za każde opóźnienie poczta buli 20 zł ,do Bazylii mam praktycznie 100% odszkodowań.USA zaczęło sobie bimbać ale nie można odzyskać kasy bo znaleźli sposób.Dostałem już 2 odszkodowania za opóźnienie do USA.Co dziwne ale do Kanady terminy są zachowane.
05-02-2015 16:13 — edytowano 05-02-2015 16:15
Tak jak to robi USPS to paczka teoretycznie może jechac miesiąc albo i więcej. Po prostu jej nie zeskanują, że przyleciała do NY, a odszkodowanie też się nie należy.
A orienyujesz się może bo USA jest termin gwarantowany 2-6 dni od momentu skanu w NY, ale to są dni robocze czy jak leci?
Swoją drogą to przed świętami nie było takich opóźnien jak są teraz. Nie wiem co oni tam na tym celnym robią.
05-02-2015 19:00
dni robocze i status musi być zarejestrowany przed godziną 14 bo inaczej termin się wydłuża o kolejny dzień,wszystko jest na stronie poczty.Terminy są masakryczne,ale nie płaci się za zwrot i ubezpieczenie 500 zł zamiast 110 zł