19-10-2015 13:15 — edytowano 19-10-2015 13:15
Witam
Od dziś widzę na stronie UPS taki komunikat dla wszystkich moich listów poleconych wysłanych do USA 😞
USPS Tracking™ is unavailable for this product for POLAND.
Szukałem po necie - jedyne co się dowiedziałem, że teraz już tak będzie. Potwierdzili tą informację na naszej poczcie. Jedyne pocieszające info to, że jak już będzie dostarczone to odpowiednie info na stronie poczty polskiej śie pojawi.
Pewnie rozwiązania brak ale na wszelki wypadek zapytam : czy ktoś z Was zna jakąś alternatywę na śledzenie poleconych do USA?
Dzięki
19-10-2015 19:55
bociek ja nie wypełniam kwitków tylko robię zgłoszenia celne... wypełniam sad itp... wszystko u mnie leci jak przy poleconych.
19-10-2015 19:58
To USPS sobie wymyśliło... myśle że chcą zmusić ludzi do globali itp... im się nie opłaca obsługa poleconych.
19-10-2015 21:21
Dzisiejsze globale które nadałem o 18godz już są widoczne na USPS/ że przesłka z Polski wybiera się do US.... to jest celowe działanie USPS i chyba poczty.... chca zwiększyć zyski a i tak są konkurencyjni
20-10-2015 00:17 — edytowano 20-10-2015 00:19
mozna listy polecone wysylac jako przesylki/paczki - czyi za najlzejsze nie zaplacimy jak do tej pory około 19 zł tylko chyba ok 50-70 zł (w zaleznosci od wagi) ale monitorowanie bedzie dzialac.
WIadomo ze kupujacemu nie nalezy liczyc samych kosztow przesylki tylko do tej opłaty dodac jeszcze inne koszta ktore mamy.
No niestety to wszystko zwiekszy cene ale amerykance maja kase wiec niech płacą - bo jak nie oni to kto ? 🙂
20-10-2015 07:45
Miałem klientke która po otrzymaniu towaru napisała do mnie, że widziała moją ofertę ale postanowiła kupić od chinola, połakomiła się na 1 dolara i to był jej wielki błąd bo wiadomo jakiej było jakości.
Oczywiście, są również tacy co zapłacą ale zależy co to za towar.
20-10-2015 08:45
Gorzej jak sprzedaje się towar za pare dolarów w wadze do 50g. Wcześniej wysyłka kosztowała 16zł a teraz jak chce się wysłać global expres to minimum trzeba zapłacić 41zł, to duże utrudnienie. Może jeszcze zostanie przywrócona możliwość śledzenia, czy były już takie wyłączenia śledzenia w latach poprzednich?
20-10-2015 08:58
w tamtym roku wylączyli też jakoś o tej porze/ ale nie pamiętam jaka była przyczyna... zbliża się okres świąteczny i może dlatego wprowadzili zmiany.... w tamtym roku był straszny bałagan i nie ogarniali
20-10-2015 09:21
Ogólnie to nie ma alternatywy dla poczty bo wszystkie inne firmy mają ceny prawie dwa razy wyższe. Raczej nikt z nas nie sprzedaje produktów pierwszej potrzeby więc klient woli sobie poczekać a zapłacić mniej za przesyłkę.
Czy to tyczy się wszystkich krajów UE? Czy my tylko zostaliśmy wybrani, ktoś może wie?
20-10-2015 09:27
W linku poniżej jest tabela z karajami które mają śledzenie na usps.
http://faq.usps.com/?articleId=1437076354655
Ja chyba zaryzykuje i listy do 350 gram będę wysyłał polecony a powyżej 350 gram globalem.
20-10-2015 09:36
pod tą tabelą jest napisane że inne kraje mają problem ze skanowaniem listów itp? Wynika z tego że polska poczta nie radzi sobie i dlatego wyłączyli śledzenie? Czy ja się myle? Aż taki biegły z angielskiego nie jestem i pytam