02-03-2011 19:37
Witam wszystkich,
To mój pierwszy post na tym Forum, więc proszę o wyrozumiałość. Zarejestrowany na ebayu jestem od wczoraj jako osoba fizyczna. Chcę rozpocząć sprzedaż tylko i wyłącznie na Amerykę Południową, ewentualnie Hiszpanię. Teraz pytanie
- jak to zrobić, gdzie się ogłosić, aby moje aukcje były widoczne dla wszystkich krajów Ameryki Płd?
- Wrzucam ogloszenie na Hiszpanie, prowizja wyniesie mnie jeśli dobrze rozumiem 2,9% PP plus 0,35 euro za publikacje ogloszenia, klikam na ok i widze cos takiego:
"Atención vendedor: Attention Sellers!The following requirements are in place for international sellers when listing on the spanish eBay site: Your feedback score must be at least 100You need to have Detailed Seller Ratings in your feedback profile, and all scores should be at least 4.3 Here you can find information on Detailed Seller Ratings, and how to improve your scores. Violation of these guidelines may cause further action to be taken, including suspension of your account."
O co chodzi???
- z tego co wyczytalem w innych postach w tym dziale na forum, nie oplaca sie zamieszczac tego samego ogloszenia po kilka razy w {w moim przypadku} ebay.es, ebay.com.ar, ebay.cl itd. wystarczy zamiescic w polskim i modlic sie, zeby ktos wyszukiwal zaawansowanie? A moze ja czegos nie rozumiem.
Macie doswiadczenia z Poludniową Ameryką? Jak wysyłać, aby nie zaginęło i żeby w miare szybko doszło?
- konto mam zarejestrowane w Polsce, rozumiem ze towar bedzie schodził np. w monecie peruwiańskiej, przeliczany na dolary a potem na złotówki? Jaki jest przelicznik ebaya? Kroją nas bardzo?
Mam nadzieję, że nie okaże się, że aby sprzedawać na zagranicznych rynkach to trzeba mieć 100 ocen itd. bo kółko mi się zamknie...
Bardzo proszę o rady dotyczace sprzedaży mędzynarodowej, na co trzeba uważać itd. z góry dziękuje za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam
03-03-2011 00:56
03-03-2011 10:15
ja wysyłałem do Brazylii już chyba z 10 razy, raz do Argentyny
ponieważ w tych krajach nie ma ebaya, mają swój serwis mercado coś tam, to oni odwiedzają i kupują na wszystkich możliwych ebayach.
wysyłaj listem poleconym, priorytetowym (jeśli łączna waga nie przekracza 2 kg), ale musisz naklejać deklarację celną CN22 jeśli wartość towaru nie przekracza 300 DTS czyli około 1300-1350 zł, jeśli przekracza to CN23
05-03-2011 13:47
shaver_poland dziekuje Ci za odpowiedz.
Boje sie cholernie wysylek - DHL i UPS licza sobie po 800 zl za 2 kg paczke, z polska poczta mialem przeboje - 10 grudnia wyslalem paczke do Trynidad i Tobago i po dzis dzien odbiorca jej nie otrzymal. Duzo nerwow z mojej i jego strony, zlozylem reklamacje i do 3 miesiecy maja mi odpowiedziec co sie stalo. Paczki nie ubezpieczylem 😞 Jesli moje przesylki (chociazby 10%) maja isc po 4 miesiace to nie mam co sie brac za handel z ameryka poludniowa. Tego sie bardzo boje. Z kolei nikt przyz zdrowych zmyslach za towar wart np. 70 euro nie zaplaci mi za wysylke 200 euro ponad.
Przy wysylaniu towaru placisz jakies cla eksportowe? Jak dlugo szly Twoje przesylki do Brazylii i Argentyny? PayPal nigdy nie uzywalem - jak to jest - kupujacy wplaca pieniadze na PayPal karta platnicza, kiedy te pieniadze mozesz sobie przelac na konto? Bede wdzieczny za wszelkie porady i jesli jest mozliwosc o kontakt na GG to wyslij mi priva prosze.
Jak bede mial jeszcze jakies pytania to napisze.
11-03-2011 20:48
- jak to jest - kupujacy wplaca pieniadze na PayPal karta platnicza, kiedy te pieniadze mozesz sobie przelac na konto?
Możesz za nie robic zakupy albo zamienic na zł i zrobic ,,wypłac"
Wypłacasz w niedziele a w środe masz w polskim banku
W każdej chwili tylko nie mniej jak 30PLN