List polecony do Kanady

Witam, Mam troszkę dziwną sytuację z wysłaną płytą cd do Kanady. Kupujący wybrał wysyłkę listem poleconym ekonomicznym. Po pewnym czasie na systemie śledzenia przesyłek był komunikat że przesyłka została wysłana z Polski, po tygodniu zaglądam a przesyłka jest nadal w Polsce. Zadzwoniłem na infolinię i Pani poinformowała mnie że dla przesyłek poleconych ekonomicznych Poczta Polska nie jest w stanie zadeklarować terminu doręczenia, a to że aktualnie list jest w Pruszczu Gdańskim może oznaczać, że czeka na statek do Kanady. Na domiar złego wyczytałem że trzeba do wszystkich przesyłek poza UE dołączać deklarację CN22 lub CN23 (w moim przypadku z uwagi na wartość będzie ta pierwsza) czego zupełnie nieświadomy nie zrobiłem. Pytanie do osób zorientowanych co lepiej zrobić: 1. Zwrócić pieniądze kupującemu (z wycofaniem przesyłki do mnie, jeśli jest taka opcja w PP) ? lub 2. W jakiś sposób dosłać tą deklarację i zmienić status na list priorytetowy aby szybciej dotarła ? Dzięki za odpowiedź, ale póki co jestem zielony w sprawach wysyłek poza UE.. Pozdrawiam
Wiadomość 1 z 3
ostatnia odpowiedź
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania

List polecony do Kanady

1. Nie wiem czy jest taka możliwość. Nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją. Zapytam u siebie na poczcie.

2. Nie wiem czy jest taka możliwość zmienić na przesyłkę priorytetową. Zapytam u siebie na poczcie.

Ale wiem jedno. Twoja płyta będzie szła ze 2 miesiące. Kupujący po pewnym czasie sie wkurzy, otworzy spor o nie otrzymany przedmiot i stracisz i kase i przedmiot.

Nigdy poza UE nie oferuj przesyłek ekonomicznych.

Pozdr i życze powodzenia.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Wiadomość 2 z 3
ostatnia odpowiedź
2 ODPOW. 2

List polecony do Kanady

1. Nie wiem czy jest taka możliwość. Nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją. Zapytam u siebie na poczcie.

2. Nie wiem czy jest taka możliwość zmienić na przesyłkę priorytetową. Zapytam u siebie na poczcie.

Ale wiem jedno. Twoja płyta będzie szła ze 2 miesiące. Kupujący po pewnym czasie sie wkurzy, otworzy spor o nie otrzymany przedmiot i stracisz i kase i przedmiot.

Nigdy poza UE nie oferuj przesyłek ekonomicznych.

Pozdr i życze powodzenia.

Wiadomość 2 z 3
ostatnia odpowiedź

List polecony do Kanady

Dzięki za szybką odpowiedź. Nie będę ryzykował i zwrócę mu wcześniej pieniądze. Cóż, człowiek uczy się na błędach, teraz skorygowałem opcje dla wysyłek poza Europę. Pozdrawiam.
Wiadomość 3 z 3
ostatnia odpowiedź