15-09-2014 15:21
Ponoć deklarują czas dostawy i jak będzie opóżnienie to wypłacają odszkodowanie.
Ponoć do USA 8 dni, cena do 0,5kg 41zł z VAT-em... przy podpisaniu umowy cena do negocjacji.
15-09-2014 16:24
Witam
z usługi nie korzystałem ale czekam na podpisanie umowy póki co, poczta sama nie wie jak to ma działać i wstrzymali podpisywanie umów nie wiadomo na jak długo. Cena przy umowie niewiele niższa od normalnej. Przy EMS-ach można uzyskać duże upusty ale koszt tej usługi jest dużo wyższy.
Do usługi mogli by właćzyć więcej krajów ale dobre i to co jest za tak niewielkie pieniądze w porównaniu do przesyłek EMS
Pozdrawiam
15-09-2014 18:21
w środę zrobie test i zobacze jak to wygląda... może to być dobra opcja na okres świąteczny a i VAT można odliczyć... na oko wyjdzie jakieś 33zł
08-10-2014 16:36
Witam,
W piątek po południu (około 18:00) nadałem przesyłkę do Niemiec za pośrednictwem tej usługi. We wtorek paczka była u klienta. Mega szybko. Dodatkowo istnieje możliwość śledzenia takiej przesyłki dzięki specjalnemu numerowi nadania.
Pozdrawiam!
08-10-2014 23:53
a gdzie to można śledzić i doręcza poczta kraju do którego wysyłamy czy zewnętrzna firma?
Pozdrawiam
09-10-2014 12:38
Przesyłkę można śledzić na stronie Poczty Polskiej. Niestety nie wiem kto odpowiada za doręczenie na terytorium kraju docelowego.
Pozdrawiam!
09-10-2014 14:01
Poczytałem o tej usłudze i jak dla mnie do wysyłania towarów z ebay skreśla ją niewymaganie podpisu przy odbiorze, do tego wartość towarów nieprzekraczająca 200 zł. Nie ma żadnej gwarancji, że kupujący otrzyma towar, a to jest najważniejsze, nie sam wpis doręczono w trackingu do pokazywania w przypadku roszczenia.
Pozdrawiam
09-10-2014 14:21
w Australii masz podpis (list polecony) a w przypadku roszczenia tracisz pieniądze,odpowiedź na reklamację o ile Poczta Polska nie zignoruje twojej prośby o skan .Według mojego doświadczenia uzyskanie podpisu z Australiskiej poczty jest w praktyce niemożliwe.
zasady Paypal
11.9 Co to jest „dowód dostawy”?
Elektroniczna dokumentacja firmy przewozowej zawierająca wszystkie następujące informacje:
Równowartość kwoty 800 PLN w walutach obcych
12-10-2014 05:15 — edytowano 12-10-2014 05:16
Wymaganie podpisu powyżej 800 PLN jak dobrze pamiętam usunęli jakiś czas temu z regulaminu, ale mogę się mylić.
W przypadku Australii teoretycznie ryzykujesz, ale akurat w tym kraju kultura jest na wysokim poziomie, zamawiają ludzie wykształceni, z tytułami itd. ogólnie Australijczycy są uczciwi. Na ponad 200 wysłanych do tego kraju tylko raz miałem przypadek gościa co wyłudził zwrot, i to na małą kwotę.
Tym Global Express wszystko dochodzi? Mnie jakoś zniechęca zostawianie paczek pod drzwiami, w skrzynce na listy, na drzewie (tak dostałem pierwszą paczkę z Inpostu 🙂
12-10-2014 11:29
Tym Global Express wszystko dochodzi?
Tak,dochodzi,bo masz w trackingu dowód.Nie chcę wychwalać tej formy bo nie korzystałem jeszcze (brak aneksu do umowy)
W przypadku Australii korzystałbym na pewno,nie tylko z powodu trackingu ale też cen.Co z tego że przesyłka nie wymaga podpisu? to już nie jest mój problem,teraz to kupujący będą się użerali z Ebay-em tak jak my.
Złożyłem reklamację do Kanady,przysłali mi skan podpisu ale innej osoby,wina leżała po mojej stronie w pierwszym etapie.Na książce nadawczej był inny adres i na przesyłce był inny.Na poczcie nie sprawdzili,przesyłka powinna być wycofana.Reklamacja była zgłoszona na adres z książki nadawczej i uznana za bezzasadną.Tak oto to podpis działa...
Podpis NIC nie daje,liczy się tylko "delivered" w trackingu