26-09-2024 14:21 — edytowano 26-09-2024 14:22
Witam,
Wysłałam kurtkę o sporej wartości do Australii.
Po około miesiącu od sprzedaży kupujący otworzył sprawę a Ebay zwrócił mu pieniądze.
W dodatku nawet prowizja od sprzedaży nie została mi zwrócona, co jest absolutnym hitem i nie wiem dlaczego Ebay w ten sposób za każdym razem postępuje.
Teraz moje pytanie - czy istnieje możliwość by przesyłka nie została dostarczona do odbiorcy i wróciła do nadawcy?
Dziękuję
02-10-2024 07:17
Witam.
W twoim przypadku wszystko jest możliwe . Australia to kontynent gdzie przesyłki idą najdłużej z możliwych - wszystko tam przechodzi kwarantanne . Czas dostawy to min 40 dni. a max to 80 dni. ( przybliżone liczby ) Zależy jak wysłałeś - jeżeli paczka poszła droga morską to powodzenia a jak samolotem to te 60 dni trzeba odczekać . Masz przecież numer śledzenia więc próbuj szukać przesyłki gdzie jest - jeżeli ktoś nie odbierze to przesyłka wróci ale nigdy nie wiadomo kiedy .Trzeba się często komunikować z kupującym co zaoszczędzi takich sytuacji .
1. Jeżeli po miesiącu KUPUJĄCY otworzył sprawę a Ebay zwrócił pieniądze to pewnie nie reagowałeś dość szybko na sytuację.
2. Pisz do Ebay i przedstaw sytuację że nie otrzymałeś zwrotu prowizji.
3. Musisz sam sprawdzić czy przesyłka została dostarczona - zawsze wysyłaj priorytet polecony !!! wtedy kupujący musi potwierdzić odbiór inaczej nie otrzyma przesyłki . Paczka wróci ale nigdy nie wiadomo kiedy .
02-10-2024 13:35
Niestety, przykro mi , ale nie otrzymasz zwrotu prowizji. EBay zwraca prowizje tylko w przypadku gdy spor zostanie rozstrzygnięty bez ingerencji eBay.
Ustaw czas dostawy na np. 3 miesiące. Kupujący może otworzyć spór dopiero po upłynięciu obiecanego terminu dostawy.
05-10-2024 21:05
" EBay zwraca prowizje tylko w przypadku gdy spor zostanie rozstrzygnięty bez ingerencji eBay."
Dziękuje za te informacje