Wady i zalety PayPal

remms.pl
Użytkownik
Proszę o pomoc fachowców w sprawie PayPal co zajmują się sprzedażą na ebay w europie, o wszystkich wadach i zaletach tego systemu płatności.
Jaki procent sprzedawanych produktów na ebay jest dokonywana płatność przez PaypPal.
Czy mogę kupującego zmusić żeby dokonał płatności przez przelew a nie przez PayPal
Czy jest możliwość podniesienia marży przy płatności PayPal
Jaka jest średnia marża pobierana przez ten system czy to 2 czy 5 czy więcej % pytam bo już różne kwoty słyszałem.
Jak można się ustrzec przed próbami wyłudzenia towaru przez oszustów którzy posługują się fałszywa kartą dla mnie PayPal powinien wiedzieć czy kupujący jest tą samą osobą.
Czy można od kupującego żądać potwierdzenia wyciągu z banku czy to on faktycznie dokonał zakupu towaru dotyczy to europy zachodniej i ustrzec przed stratą.
Jaki jest odsetek oszustów kupujących i płacących przez PayPal, przy sprzedaży w europie zachodniej.
Co robić gdy zostanę oszukany przez kupującego a w trakcie PayPal zażąda zwrotu kasy.
Czy w przypadku oszustwa mogę zgłosić to na Policję , sprawy formalne i sprzęt pełen legal.
W jaki skuteczny sposób można odstraszyć oszusta żeby u mnie nie dokonywał zakupu towaru.
Jeśli ktoś z was ma ciekawe pytania to zapraszam do dyskusji.
Johny

:-D
Wiadomość 1 z 8
ostatnia odpowiedź
7 ODPOW. 7

Wady i zalety PayPal

1. 99%
2. nie mozesz. Przy probie wymuszenia stracisz klienta.
3. tak, ale dlaczego chcialbys to robic? Mozesz, jako placacy w wyborze metody platnosci lub jako sprzedawca dokonujac dobrowolnej dotacji na cel dobroczynny.
4. Duzo by wyjasniac. Najprosciej: zajrzyj do cennika Paypala i jesli wtedy wciaz bedzie cos niejasne - chetnie wyjasnimy.
5. ubezpieczyc sie od platnosci zwrotnej, wysylac towar conajmniej po 3 dniach a najlepiej po 2 tygodniach. Paypal w wiekszosci wypadkow wykrywa nieautoryzowane uzycie w ciagu pierwszych 3 dni.
6. mozna ale watpie aby ktos to uczynil.
7.to jest poufna, wewnetrzna informacja Paypala i nie sadze aby ja opublikowali.
8. Przedstawic w sporze swoje racje. Odwolac sie. Zaplacic Paypalowi jesli taka decyzja finalna. Inaczej zablokuja ci konto.
9. mozna
10. nie ma skutecznego odstraszacza
Wiadomość 2 z 8
ostatnia odpowiedź

Wady i zalety PayPal

co do pyt. W jaki skuteczny sposób można odstraszyć oszusta żeby u mnie nie dokonywał zakupu towaru.
mozesz
1) zablokowac konkretnym kupujacym mozliwosc kupowania wg nazwy uzytkownika, liczby opinii itp http://pages.ebay.pl/help/sell/buyer-requirements.html
2) ew. wykluczyc w formularzu sprzedazy kraje do ktorych nie wysylasz
Wiadomość 3 z 8
ostatnia odpowiedź

Wady i zalety PayPal

Czy mogę kupującego zmusić żeby dokonał płatności przez przelew a nie przez PayPal

Z tego co mi wiadomo, to coś się ostatnio zmieniło i każdy sprzedający poniżej 50 opinii musi musi oferować płatnośc poprzez PayPal

raczej nie wymusisz, bo wiadomo przecież, że ebay zwraca pieniądze tylko jak się płaci przez PayPal to raczaj nie przejdzie.
na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
Wiadomość 4 z 8
ostatnia odpowiedź

Wady i zalety PayPal

Paypal pozostaje najbardziej konkurencyjna forma platnosci na Internecie. Glowni konkurenci: Moneybookers i Google pozostaly w tyle.
To na dzisiaj a co bedzie zobaczymy...

Oszustow nie mozna wyeliminowac w 100% i nigdy nie bylo i nie bedzie to mozliwe. Zatem pozostaje zdrowy rozsadek, ubezpieczenia i... Paypal.

Rozwiążę każdy (prawie) problem związany z wysyłką (i nie tylko) przez Atlantyk (w obie strony). O Mnie...

Wiadomość 5 z 8
ostatnia odpowiedź

Wady i zalety PayPal

remms.pl
Użytkownik
Dziękuję za informację 🙂

Parę razy padło słowo ubezpieczenie od transakcji przez PayPal jak można to dokonać.

I jaki jest to koszt takiego ubezpieczenia.
Wiadomość 6 z 8
ostatnia odpowiedź

Wady i zalety PayPal

Ochrona Paypala dla kupujacych jest sygnalizowana poprzez obecnosc tarczy przy tytule aukcji w liscie wynikow poszukiwan a takze na stronie aukcyjnej pod cena.

Przeszukiwanie Ebay z wlaczona opcja (wyszukiwanie zaawansowane):
”Przedmioty z opcją płatności PayPal “ lub po angielsku “ITEMS LISTED WITH PAYPAL” pomaga w spotkaniu sprzedawcow ktorzy oferuja aukcje z zabezpieczeniem Paypala.

http://search.ebay.pl/ws/search/AdvSearch?sofocus=bs&sacat=-1&catref=C5&sspagename=h:h:advsearch:CA&from=R7&nojspr=y&fsop=1&fsoo=1&fcl=3&frpp=50&sofindtype=1&pfid=

Szczegoly:
http://pages.ebay.pl/help/buy/paypal-buyer-protection.html

Rozwiążę każdy (prawie) problem związany z wysyłką (i nie tylko) przez Atlantyk (w obie strony). O Mnie...

Wiadomość 7 z 8
ostatnia odpowiedź

Wady i zalety PayPal

"5. ubezpieczyc sie od platnosci zwrotnej, wysylac towar conajmniej po 3 dniach a najlepiej po 2 tygodniach. Paypal w wiekszosci wypadkow wykrywa nieautoryzowane uzycie w ciagu pierwszych 3 dni."

czy to żart?
czy kupujący będzie tyle czekać?
Wiadomość 8 z 8
ostatnia odpowiedź