31-05-2014 16:25
Witam,
zakupiłem grę,ale okazało się,że coś jest z nią nie wprządku ponieważ co chwile się zacina zgłosiłem to do sprzedającego on powiedział abym otworzył spór więc tak zrobiłem teraz mi napisał abym zwrócił do niego grę a on zwróci mi pieniądze za grę i teraz dwa pytania.
1.Czy czasem nie powinien pierw zwrócić mi pieniądze ?.
2.Napisał kwotę którą mi zwróci,ale to nie jest kwota którą ja zapłaciłem za gre+wysyłkę zwróci mi tylko za grę a za wysyłkę za która zapłaciłem(jak kupowałem) ? nie powinien czasem zapłacić również ? w koncu zapłaciłem za wysyłke.
Pozdrawiam
Zaakceptowano odpowiedź! Przejdź do odpowiedzi.
01-06-2014 14:28
1.Na aukcji jest napisane,że nie przyjmuje zwrotów,ale ja do niego napisałem i powiedział abym otworzył spór i wysyłał do niego grę a on zwróci pieniądze.Napisał kwotę za którą zapłaciłem za grę,ale ja jeszcze zapłaciłem za jego wysyłkę za to też powinien być zwrot? w końcu to ma być pełny zwrot?.
2.Spór jest już jakiś otwarty,ale on na nim nie odpisuję piszę ze mną tylko przez "PW".
Raczej tego nie muszę robić bo Ja i sprzedający się dogadaliśmy i zgodził się na zwrot.
Dzięki za odpowiedz.
01-06-2014 08:02
1. Sprzedawca na samej aukcji zaznacza czy przyjmuje zwroty czy nie (zaraz pod formą płatnosci lub w zakładce płatność i wysyłka na dole strony-- >>>) niestety możliwe ze na aukcji nie przyjmuje zwrotów (ale jeśli Paypal go "zmusi" to bedzie musiał oddac kasę)
2. spór o niezgodność z opisem otwórz na paypalu (najpóźniej 45 dnia od płatności) - opisz sytuację i zaznacz ze chcesz zwrocić towar (podnieś spór do rangi roszczenia aby jak najszybciej firma PayPal zdecydowała o zwrocie)
przy zwrocie niezaleznie czy otrzymałeś przesylkę rejestrowaną czy nie ty bedziesz musiał wysłać przesyłke rejestrowaną- DODAĆ w roszczeniu NR PACZKI/ LISTU POLECONEGO (ewentualnie R-kę) bo dopiero po podaniu numeru - firmie PayPal, oni ZWRÓCĄ kwotę za towar
- prawie zawsze ZWROT dotyczy tylko kasy za towar ----> nigdy sprzedawca nie zwraca za wysyłkę
albo PayPal zwróci Ci całą płatność ale wysyłka do sprzedawcy "będzie droższa niż wysyłka z aukcji"
01-06-2014 14:28
1.Na aukcji jest napisane,że nie przyjmuje zwrotów,ale ja do niego napisałem i powiedział abym otworzył spór i wysyłał do niego grę a on zwróci pieniądze.Napisał kwotę za którą zapłaciłem za grę,ale ja jeszcze zapłaciłem za jego wysyłkę za to też powinien być zwrot? w końcu to ma być pełny zwrot?.
2.Spór jest już jakiś otwarty,ale on na nim nie odpisuję piszę ze mną tylko przez "PW".
Raczej tego nie muszę robić bo Ja i sprzedający się dogadaliśmy i zgodził się na zwrot.
Dzięki za odpowiedz.
02-06-2014 14:31
Zwrot za aukcje koszt zakupu (+ wysyllka nie zawsze) ----> koszt zwrotu do sprzedawcy, zawsze co stronie kupującego
05-01-2022 01:10
Witam
A ja w sprawie też zwrotu. Jak wygląda teraz sprawa zwrotu taki sam przypadek ale patrząc od strony sprzedającego. Nadal klient tylko ponosi koszt zwrotu towaru.
Jak wygląda teraz zwrot Ebay, kupujący ponosi koszty wysyłki zwrotnej ( Ebay . de ) ?
Poniżej zwrot Ebay.
Proszę wybrać odpowiedź
05-01-2022 02:26
1.Jako sprzedwca zapewniam etykie zwrotu tylko w kraju.
2.Nie ma mozliwosci zakupic etykiety z innego kraju. Zostawiam to w gestii kupujacego co czesto skutkuje zaniechaniem odsylki ze wzgledu na wysoki koszt oplaty za przesylke.
3. Proponuje rabat na co niektorzy przystaja. Dokonuje wowczas czesciowego zwrotu.
4. Wysylam drugi przedmiot jesli powodem reklamacji jest zniszczenie w drodze.
5. mozna czasami anulowac transakcje. Jesli oczywiscie kupujacy juz nie otworzyl sporu. Wowczas ebay dokona pelnego zwrotu dla kupujacego. Dodatkowy zysk dla ciebie: otrzymasz zwrot prowizji od sprzedazy i od otrzymania wplaty minus oplata stala (te 1,35 zl).
Bardzo prawdopodobnie otrzymasz pozytywny komentarz.
Tak czy inczej staraj sie dogadac z kupujacym. Jako sprzedawca stoisz na przegranej pozycji.
Dla kupujacego proces jest bardzo prosty i jednoznaczny: otwiera spor i otrzymuje pelen zwrot tzn cena plus koszt przesylki plus pobrany podatek.